Σε Συμπληγάδες ο Καραμανλής για τις αντιδράσεις κατά Τζαννετάκου

Σε Συμπληγάδες βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη δραματική τροπή που παίρνει στη βάση του κόμματος η υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Ο κ. Κ. Καραμανλής γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Του μεταφέρουν τη μεγάλη αντίδραση των Νεοδημοκρατών που παίρνει χαρακτήρα ανταρσίας στη βάση του κόμματος ­ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Γιάννη Τζαννετάκο.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης και τα κορυφαία στελέχη βρίσκονται σε κατάσταση πανικού αφού διαπιστώνουν ότι η μάχη των δημοτικών εκλογών επικεντρώνεται στην υπερνομαρχία και μια ενδεχόμενη ήττα θα δημιουργήσει απρόβλεπτες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Έτσι δίνουν πιεστικές συμβουλές στο κ. Κ. Καραμανλή για το πώς θα πρέπει να χειριστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Μόνο που οι συμβουλές τους όχι απλώς δεν ταυτίζονται αλλά είναι και εκ διαμέτρου αντίθετες.

Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που εισηγούνται ο πρόεδρος του κόμματος να μπει μπροστά σ’ αυτή τη μάχη. Ουσιαστικά να αναμετρηθεί ο ίδιος με το ΠΑΣΟΚ στην υπερνομαρχία με στόχο να συσπειρώσει το κόμμα και να οδηγήσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να ξεχάσουν την ενόχλησή τους και να σταθούν δίπλα στον πρόεδρο.

Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι που συμβουλεύουν τον κ. Κ. Καραμανλή να ξεχάσει την υπερνομαρχία και να ρίξει το βάρος του στις νομαρχίες και στους μεγάλους δήμους που φαίνεται ότι υποψήφιοι της Ν.Δ. κερδίζουν με ευκολία. «Είναι μεγάλο λάθος ο πρόεδρος να ταυτιστεί με μια μάχη που το πιθανότερο είναι να χαθεί. Θα αδικήσει έτσι και τον εαυτό του και την ανοδική πορεία του κόμματος», λέει παλαιός βουλευτής και προσθέτει: «Το χειρότερο σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα χρεώσει ευθέως την ήττα στον κ. Κ. Καραμανλή με στόχο να πλήξει την ικανότητά του να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στα κρίσιμα θέματα».

Και ενώ κορυφαία στελέχη προβλέπουν ότι την επομένη των δημοτικών εκλογών θα αρχίσει μια νέα περίοδος εσωστρέφειας, ήδη άρχισαν τα όργανα. Ο βουλευτής κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε την ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, μιλώντας χθες στο «Βήμα της Κυριακής» άφησε σοβαρές αιχμές εναντίον του προέδρου: «Αν δεν εκλεγεί ο κ. Τζαννετάκος, θα αποδεχθεί μια λανθασμένη επιλογή του προέδρου του κόμματος. Ξέρετε, εισπράττουμε όλοι από μέλη, φίλους και οπαδούς της Ν.Δ. μια μουρμούρα γι’ αυτήν την επιλογή», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε τονίζοντας με έμφαση: «Εγώ επειδή είμαι βουλευτής η δουλειά μου είναι στο μέτρο που μπορώ να καταλαγιάσω αυτού του είδους τις παραφωνίες. Αν έρθει η ώρα να κάνω άλλου είδους κρίσεις, θα τις κάνω».

Με τις απόψεις του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή αναταραχή, ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σχεδιάζουν την επομένη των εκλογών να εξαπολύσουν δριμύτατη επίθεση εναντίον των επιτελών κ. Κ. Καραμανλή και να τους κατηγορήσουν ότι οδηγούν τον πρόεδρο σε λαθεμένες επιλογές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γ. Τζαννετάκος μετ’ εμποδίων κατάφερε την τελευταία στιγμή να κλείσει το ψηφοδέλτιό του. Κομματικά στελέχη που βρίσκονται δίπλα του μιλούν για πρωτοφανή απροθυμία στελεχών της Ν.Δ. να θέσουν υποψηφιότητα για την υπερνομαρχία.

Ο Χριστόδουλος

Να χαμηλώσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία επιχείρησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στη Χίο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Η Εκκλησία τιμά εκείνους που την τιμούν και συγχωρεί εκείνους που την πολεμούν. Πρωτίστως διδάσκει τη συγγνώμη. Μακριά από την Εκκλησία κάθε είδους εκδικητικότητα, κάθε είδους μνησικακία, κάθε είδους κακία εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου ο οποίος σε κάποια φάση της ζωής τους υπερέβη τα εσκαμμένα και προέβη σε χαρακτηρισμούς ή λόγους οι οποίοι την πίκραναν», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χ. Κονιδάρης, ο οποίος με δήλωσή του διευκρίνισε ότι «η Εκκλησία τηρεί πάντοτε ίσες αποστάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα, και την ίδια στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να τη μειώσουν, από όπου και αν αυτοί προέρχονται».

Στο μεταξύ, χθες ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την έναρξη διαλόγου πριν συζητηθεί το θέμα «της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή». «Η Εκκλησία, είπε, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει, ώστε οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να είναι σύμφωνες με την παράδοσή μας, διαφυλάσσοντας τη δομή και την ενότητα της οικογένειας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “