Επιστρέφει χωρίς να βιάζεται

Όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή αν θα επιστρέψει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ν.Δ., απάντησε «ουδέν νεώτερον». Ο Κώστας Καραμανλής δεν είπε όμως όλη την αλήθεια…

Η μόνη πολιτική πρωτοβουλία την οποία αναμένεται να λάβει τις προσεχείς ημέρες, ο Αβραμόπουλος, είναι η δημόσια στήριξη της κ. Ντ. Μπακογιάννη
Μπορεί να μην υπάρχουν νεώτερα ως προς τον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει η επανένταξη του δημάρχου στο κόμμα, υπάρχουν όμως σημαντικά νέα γι’ αυτό το θέμα, τα οποία οδηγούν το επιτελείο της Ρηγίλλης στην εκτίμηση ότι σύντομα ή αργά θα ανοίξουν την πόρτα για να υποδεχθούν πανηγυρικά τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Και, όπως λέει ένας παλιός βουλευτής, «θα αναγκαστούν κάποιοι στη Ρηγίλλης να ξεχάσουν τα όσα… ηρωικά έλεγαν πριν από 4 μήνες. Ότι δήθεν Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη κανέναν, γιατί θα κερδίσει μόνη της τις εκλογές».

Δημοσκόπηση. Μια μυστική δημοσκόπηση, την οποία γνωρίζουν ελάχιστοι στη Ν.Δ., λέει ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος στη μεγάλη τους πλειονότητα επιθυμούν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να βρίσκεται εντός των τειχών. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. μάλιστα δεν ζητούν μόνο τον δήμαρχο, αλλά και τον κ. Στ. Μάνο, και τον κ. Α. Ανδριανόπουλο. Αντιθέτως, η στάση της κομματικής βάσης της Ν.Δ. παραμένει ακόμη αρνητική για τον κ. Α. Σαμαρά.

«Έχει αλλάξει». Ο δήμαρχος Αθηναίων, ωστόσο, αποφεύγει με επιμονή να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για τον τρόπο και τον χρόνο που θα επιστρέψει στην ενεργό πολιτική δράση. Όσοι τον γνωρίζουν καλά και διατηρούν μαζί του επαφή την τελευταία περίοδο, λένε ότι «ο Δημήτρης έχει αλλάξει». Και αυτή η αλλαγή είναι εμφανής το τελευταίο τρίμηνο. Αποφεύγει τις πολιτικές δηλώσεις, αρνείται να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς και ακόμη αρνείται να παίρνει μέρος σ’ αυτό που λέμε πολιτική ζύμωση, η οποία γίνεται σε τηλεφωνήματα και συναντήσεις για καφέ με δημοσιογράφους και παράγοντες της πολιτικής. Όλο το καλοκαίρι απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Έκανε διακοπές στο πατρικό του σπίτι στο Ελληνικό Αρκαδίας και στο Καστελλόριζο με κλειστό το κινητό. «Η ιστορία με την ίδρυση και τη διάλυση του ΚΕΠ όχι μόνο τον έκαναν διαφορετικό, αλλά τον ωρίμασαν», λέει χαρακτηριστικά ένας φίλος του, που διατηρεί επί πολλά χρόνια επαφή μαζί του.

Η αποχώρηση. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές του, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος έχει έναν και μοναδικό στόχο: σχεδιάζει μια πρωτότυπη αποχώρηση από τον δήμο. Επιθυμεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν θα έρθει η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο δήμαρχο της πόλης, αυτό να συνοδευτεί με μια λεπτομερή καταγραφή των πεπραγμένων του, που θα συνοδεύεται με μια εντυπωσιακή παρουσίαση του έργου του προς όλους τους πολίτες της Αθήνας.

Στήριξη. Η μόνη πολιτική πρωτοβουλία την οποία αναμένεται να λάβει τις προσεχείς ημέρες είναι η δημόσια στήριξη της κ. Ντ. Μπακογιάννη. Το επιτελείο της υποψήφιας δημάρχου θεωρεί δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί, οι συνεργάτες της όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε και πώς θα κάνει την κίνησή του ο δήμαρχος. Στη Ρηγίλλης θα ήταν ευτυχείς αν συνέβαινε το ίδιο και με τον κ. Γ. Τζαννετάκο. Προς το παρόν όμως δεν έχουν καμία ένδειξη ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πριν από τις εκλογές ή… ποτέ;
Στελέχη της Ν.Δ. και παλιοί βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του κ. Δ. Αβραμόπουλου στη Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι η εμφάνισή του στην κεντρική πολιτική σκηνή από τις αρχές του χρόνου ουσιαστικά θα αποτελέσει την αρχή για την επανένταξή του στο κόμμα.

Οι ίδιοι βουλευτές προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει τις παραμονές των εθνικών εκλογών, ώστε να δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. μπαίνει στη μάχη με όλες της τις δυνάμεις.

Υπάρχουν πάντως και βουλευτές που δεν επιθυμούν την επιστροφή του κ. Δ. Αβραμόπουλου στο κόμμα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να είναι θυμωμένος με τον δήμαρχο και ότι αν η Ν.Δ. κερδίσει με ευκολία τις εκλογές δεν πρόκειται να τον δεχθεί ξανά στο κόμμα.

Οι πιο ψύχραιμοι πάντως επιμένουν ότι μετά τις δημοτικές εκλογές θα αποδειχθεί πως το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει πόρτες. Ο ίδιος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, όταν ρωτάται γι’ αυτό, αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ οι φίλοι του λένε με νόημα «είναι νωρίς να λέμε οτιδήποτε, εξάλλου ο δήμαρχος δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να βιάζεται».
«Μεγάλο πρόβλημα η υποψηφιότητα Τζαννετάκου»
«Καλά, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;». Η φράση ανήκει σε έμπειρο βουλευτή της Ν. Δ., ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του πνέουν μένεα εναντίον του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ. με την απόφασή του να επιλέξει για υποψήφιο τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο.

Οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου αλλά και της περιφέρειας μιλούν πλέον ανοιχτά για κορυφαίο λάθος των επιτελών της Ρηγίλλης, το οποίο θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες την επομένη των εκλογών. «Το πρόβλημα δεν είναι πλέον μια πολύ πιθανή ήττα μας στη Νομαρχία. Αυτό το αντέχει το κόμμα, διότι θα έχει πολλές και μεγάλες νίκες σε δήμους και νομαρχίες όλης της χώρας», λέει προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η υποψηφιότητα ουσιαστικά διαλύει τον κομματικό ιστό στο Λεκανοπέδιο. Οι αντιδράσεις της βάσης καθημερινά κλιμακώνονται και όλες οι προσπάθειες που έγιναν για χαμήλωμα των τόνων, έπεσαν στο κενό». Οι ίδιοι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις επικρίνουν τον κ. Κ. Καραμανλή ότι έλαβε την απόφαση μόνο με τρεις συνεργάτες του, χωρίς να ρωτήσει βουλευτές και κομματικά στελέχη τα οποία γνωρίζουν καλά τη βάση του κόμματος και θα μπορούσαν να τον είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τις συνέπειες αυτής της υποψηφιότητας.

Πάντως, οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ελπίζουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αρχίσει η μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ εφ’ όλης της ύλης, θα αλλάξει το κλίμα, καθώς – όπως εκτιμά συνεργάτης του προέδρου του κόμματος – «οι ψηφοφόροι θα κληθούν να πάρουν θέση στην αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.».

Ήδη από αύριο αρχίζει η καμπάνια με αφίσες και ραδιοφωνικά σποτ. Οι πρώτες αφίσες θα έχουν το σλόγκαν «Η ζωή μας υποβαθμίζεται: Στείλτε μήνυμα». Η πατρότητα του ευρήματος «στείλτε μήνυμα» που θα υπάρχει σε όλη την καμπάνια ανήκει στον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “