Κίνδυνος για την Κύπρο οι ιαχές του πολέμου

Πυκνά σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την ανέφελη – την τελευταία περίοδο – ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύρια αιτία είναι το παζάρι της Τουρκίας για το αν θα στηρίξει ή όχι την επικείμενη – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Γι’ αυτό οι συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – που είναι υπέρ ενός τέτοιου χτυπήματος στον Σαντάμ Χουσεϊν – θα ήταν διατεθειμένες να δεχθούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή της σ’ αυτό το χτύπημα. Οι ανησυχητικές πληροφορίες έχουν φθάσει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη μίλησε με βεβαιότητα για την ένταξη της Κύπρου, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας.

Και μια που ο λόγος για τη Θεσσαλονίκη, στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη του κ. Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Τα στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι ο Πρωθυπουργός θα λάβει ηχηρή απάντηση στη συνέντευξη της Κυριακής όσον αφορά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον των στελεχών της Ν.Δ. τα οποία επιχειρούν να συνδέσουν το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα, νέες εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση της τρομοκρατίας μετά τη σύλληψη της συντρόφου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Αγγελικής Σωτηροπούλου, αποτυπώματα τής οποίας είχαν βρεθεί πριν από μερικές εβδομάδες στις γιάφκες της 17Ν. Οι διωκτικές αρχές φαίνεται ότι δεν συνελάμβαναν τη Σωτηροπούλου περιμένοντας μήπως ο φυγόδικος έως πριν από λίγες μέρες Δ. Κουφοντίνας έρθει σε επαφή μαζί της. Κι όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος των συλλήψεων δεν έχει ακόμη κλείσει.

Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του χθες στο Κέντρο Άρσης Βαρών στη Νίκαια εξήγγειλε ότι το Μετρό θα πάει στον Πειραιά μέσω Κερατσινίου έως το 2010, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών, ενθαρρύνοντας το τετραήμερο – αυτή τη φορά – μποϊκοτάζ στην αγορά από τους καταναλωτές.

Και μαζί και μόνος, εγώ θα χτυπήσω το Ιράκ. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Τζορτζ Μπους χθες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις γι’ αυτή την επιχείρηση. Πρόκειται για μια νέα επίδειξη αλαζονείας και δύναμης της υπερδύναμης, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει στο Ιράκ μια νέα υπερβόμβα, που δρα σαν φούρνος μικροκυμάτων…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “