Καταλληλότερος πάλι ο Σημίτης, ικανοποίηση και στους δύο για το γκάλοπ

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται όλοι σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Κάππα Research, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα της Κυριακής». Στη Χαριλάου Τρικούπη χαμογελούν συγκρατημένα, καθώς ύστερα από πολύ καιρό βλέπουν να βελτιώνονται οι αρνητικοί δείκτες για την κυβέρνηση και τον κ. Σημίτη, ενώ στη Ρηγίλλης τονίζουν με έμφαση ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα και η Ν.Δ. συνεχίζει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα με σημαντική διαφορά.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κατά μία μονάδα έναντι του περασμένου Απριλίου. Δηλαδή, στην πρόθεση ψήφου σήμερα η Ν.Δ. έχει ποσοστό 37,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 31,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, ο ΣΥΝ με 3,0%, το ΔΗΚΚΙ με 1,8%, ενώ το 14,8% των ερωτηθέντων απέφυγε να τοποθετηθεί.

Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι ο κ. Κ. Σημίτης ενίσχυσε την εικόνα του έναντι του κ. Κ. Καραμανλή και επανήλθε στην πρώτη θέση στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Το 36,7% θεωρεί καταλληλότερο τον κ. Κ. Σημίτη και το 35,7% τον κ. Κ. Καραμανλή.

Πάντως, μολονότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, το 57,3% βλέπει νίκη της Ν.Δ. και μόνο το 30% νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Εντυπωσιακή επίσης είναι η μεγάλη άνοδος της δημοτικότητας του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πλέον καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος και με διαφορά παραμένει ο κ. Γ. Παπανδρέου με ποσοστό θετικών γνωμών 65,9%, ακολουθεί ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος με 54,6% και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης με 52,2%. Στη Ν.Δ. στην πρώτη θέση παραμένει σταθερά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στη δεύτερη ο κ. Γ. Σουφλιάς και στην τρίτη ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

Επισήμως στην κυβέρνηση λένε ότι τώρα φαίνονται οι καρποί του κυβερνητικού έργου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα: «Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των δημοσκοπήσεων, το έργο μας είναι αυτό που φέρνει αποτελέσματα». Στη δημοσκόπηση αναφέρθηκε και ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι «η επιτυχία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συμβάλλει στην πρώτη αλλαγή του αρνητικού κλίματος του παρελθόντος». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι αργά και σταθερά αλλάζει και πάλι το κλίμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι «η εξάρθρωση της τρομοκρατίας ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Όμως από μόνη της δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Εντελώς αντίθετη ήταν η εκτίμηση της Ν.Δ. Ο κ. Γ. Σουφλιάς τόνισε: «Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και η Ν.Δ. έχει παγιώσει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία». Αλλά και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μεμονωμένες επιδόσεις της κυβέρνησης, όπως το θέμα της τρομοκρατίας, δεν αρκούν για να βελτιώσουν τη συνολική εικόνα της».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “