Οι αντάρτες κατεβάζουν τον πήχυ

Μαίνεται ο πόλεμος των ανταρτών με τους νομιμόφρονες υποψηφίους της Ν.Δ. σε εννέα νομαρχίες της χώρας. Οι μάχες έχουν επεκταθεί και σε δεκάδες δήμους, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, κάνοντας τους επιτελείς της Ρηγίλλης να χαμηλώνουν πλέον τον πήχυ και να περιορίζουν τις θριαμβολογίες για την επερχόμενη νίκη τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξακολουθεί να καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να πείσει ορισμένους αντάρτες να υποχωρήσουν. Η πραγματικότητα ωστόσο δεν αλλάζει είτε επιμεριστούν οι περισσότερες ευθύνες στον κ. Τζαννετάκη, ως πρόεδρο της Επιτροπής, είτε στον κ. Μεϊμαράκη είτε στον κ. Σουφλιά. Γι’ αυτό και κάθε μέρα που περνά, ο «πήχυς της νίκης» κατεβαίνει όλο και περισσότερο
Οι περιοχές για τις οποίες στη Ρηγίλλης έχει σημάνει συναγερμός, καθώς λόγω των μεγάλων εσωκομματικών συγκρούσεων κινδυνεύουν να χαθούν για τη Ν.Δ., είναι οι νομαρχίες Ευβοίας, Φλώρινας και Χαλκιδικής, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται από τα οργανωτικά στελέχη της Ν.Δ. «περιοχές υψηλού κινδύνου».

Η υποψηφιότητα Τζαννετάκου και τα προβλήματα που προκαλεί στο κόμμα ήταν η κορυφή μόνο του παγόβουνου και φέρνει στο προσκήνιο τις δεκάδες εστίες έντασης σε όλη τη χώρα. Κορυφαία στελέχη και βουλευτές παραδέχονται πλέον δημοσίως και κατ’ ιδίαν ότι υπήρξε σωρεία λαθών στην επιλογή υποψηφίων του κόμματος από την Επιτροπή εκλογικού αγώνα αλλά και τις παρεμβάσεις των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπάθησαν να επιβάλλουν «δικούς τους ανθρώπους» υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους. Τώρα τα κορυφαία στελέχη, πιστά στη γνωστή τους τακτική, ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον με διαρροές, χτυπήματα κάτω από τη μέση, υπονόμευση και «καρφώματα» προς τον πρόεδρο.

Η πραγματικότητα ωστόσο δεν αλλάζει είτε επιμεριστούν οι περισσότερες ευθύνες στον κ. Τζαννετάκη ως πρόεδρο της Επιτροπής, είτε στον κ. Μεϊμαράκη, είτε στον κ. Σουφλιά. Γι’ αυτό και κάθε μέρα που περνά, ο «πήχυς της νίκης» κατεβαίνει όλο και περισσότερο. Στην αρχή μιλούσαν για σαρωτική νίκη που θα ξεπερνούσε τις 35 νομαρχίες, ύστερα μίλησαν για 32 και τώρα λένε ότι αν κερδίσουν τριάντα, δηλαδή τρεις περισσότερες από όσες έχουν σήμερα, αυτό θα είναι μεγάλη νίκη.

Η συρρίκνωση των προσδοκιών, όπως επισημαίνει βουλευτής από την επαρχία, θα έχει μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο στη βάση της Ν.Δ. που είχε πιστέψει ότι η νίκη θα είναι σαρωτική. Ο ίδιος διαπιστώνει: «Οι οπαδοί μας πιστεύουν ακόμα ότι θα κερδίσουμε 35 νομαρχίες και αυτό έχει μουδιάσει τα στελέχη μας, που γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση».

«Τα περισσότερα λάθη τα κάναμε την άνοιξη, τότε που η αυτοπεποίθηση και η υπεροψία μας ξεχείλιζε. Μετρούσαμε μόνο ποιες νομαρχίες μπορούσαμε να πάρουμε από το ΠΑΣΟΚ. Και δεν παίρναμε στα σοβαρά ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε μερικές από αυτές που ήδη έχουμε», λέει παλιός βουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Παραβλέψαμε ότι ορισμένοι δικοί μας νομάρχες, είτε από έλλειψη ικανοτήτων είτε από κακή συγκυρία, δημιούργησαν εσωκομματικούς εχθρούς στις περιφέρειές τους αλλά και δυσαρέστησαν πολλούς ψηφοφόρους».

Πάντως, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξακολουθεί να καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να πείσει ορισμένους αντάρτες να υποχωρήσουν. Ήδη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές κατάφερε να λύσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, με πρώτες την Αργολίδα και την Αρκαδία. Τώρα όμως, όπως παραδέχονται τα οργανωτικά στελέχη της Ρηγίλλης, είναι πολύ αργά για να αποσυρθούν άλλες υποψηφιότητες – αφού έχουν ήδη καταρτιστεί ψηφοδέλτια – και ο γραμματέας προσπαθεί να προσεγγίσει τους αντάρτες ώστε να τους έχει συμμάχους στον δεύτερο γύρο.
Οι εννέα πληγές της Ρηγίλλης
Όταν τα αντάρτικα βγήκαν στην επιφάνεια, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα δέκα. Οι πυροσβεστικές κινήσεις της Ρηγίλλης απέτρεψαν την εκδήλωσή τους στην Αρκαδία, την Άρτα, την Αργολίδα και τη Φθιώτιδα, ωστόσο τελικά τα αντάρτικα έφτασαν τα εννέα.

1. Στον Νομό Ευβοίας το χρίσμα πήρε ο νυν νομάρχης Νίκος Παπανδρέου. Αντάρτης κατεβαίνει όμως ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Σιδέρης, που μπορεί να διαγράφηκε πρόσφατα από την Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., διαθέτει όμως ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό.

2. Στον Νομό Φλωρίνης ο νυν νομάρχης Παύλος Αλτίνης ξαναπήρε το χρίσμα. Αντιμετωπίζει όμως το «αντάρτικο» του τέως βουλευτή Χαράλαμπου Παπαθανασίου.

3. Στον Νομό Χαλκιδικής το χρίσμα δόθηκε στον Βασίλη Βασδαρινό, τέως βουλευτή, επειδή ο νυν νομάρχης κ. Βασιλάκος έχει εξαντλήσει δύο θητείες. Αντάρτικο ψηφοδέλτιο σχημάτισε όμως ο δήμαρχος Αρναίας Αστέριος Ζωγράφος.

4. Στον Νομό Βοιωτίας η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς ο νυν νομάρχης Νίκος Στάμου αντιμετωπίζει το αντάρτικο του Χρύσανθου Πετρίδη. Ο αντίπαλος Κλ. Περγαντάς, που υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολος και στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο νομός θα χαθεί.

5. Στον Νομό Πρεβέζης το χρίσμα πήρε ο Χρίστος Μάτσιρας. Όμως ο αντινομάρχης Ιωάννου σχημάτισε αντάρτικο ψηφοδέλτιο, ενώ ο νυν νομάρχης Δημήτριος Τσουμάνης που τον στηρίζει παραπέμπεται για διαγραφή.

6. Στον Νομό Λακωνίας, όπου το χρίσμα πήρε ο Κωνσταντίνος Φούρκας, έχει εκδηλωθεί χοντρό αντάρτικο. Ο δήμαρχος Μυστρά Σταύρος Αργιτάκος κατέβασε αντάρτικο ψηφοδέλτιο και στηρίζεται από πολλά στελέχη του κόμματος.

7. Στον Νομό Πέλλας κατεβαίνει αντάρτης ο δήμαρχος Κρύας Βρύσης Θόδωρος Θεοδωρίδης με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Όμως το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. το έχει πάρει ο παλιός βουλευτής Σηβένας Προκόπης.

8. Στον Νομό Σερρών η Επιτροπή εκλογών έδωσε το χρίσμα στον δικηγόρο και πολιτευτή Κώστα Παπαπαναγιώτου. Αντάρτικη υποψηφιότητα όμως έχει κατεβάσει ο Γιάννης Παναγιωτάκης, παλιός πρόεδρος της Νομαρχιακής, που, όπως λένε στελέχη από τις Σέρρες, «έχει ρεύμα».

9. Στον Νομό Καρδίτσας ο νυν νομάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, που πήρε το χρίσμα, αντιμετωπίζει το αντάρτικο του κ. Βασίλη Κανουτά.

Και στους δήμους. Όπου έχει εκδηλωθεί αντάρτικο στον νομό, ο διχασμός έχει επεκταθεί και στους δήμους, αφού τα τοπικά στελέχη τάσσονται με τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Το φαινόμενο είναι έντονο στην Εύβοια, τη Φλώρινα και τη Λακωνία, όπου έχουν εκδηλωθεί αντάρτικα σε πολλούς μικρούς δήμους. Και στο Λεκανοπέδιο όμως η Ν.Δ. έχει προβλήματα. Αντάρτες έχουν σχηματίσει ψηφοδέλτια στο Φάληρο, τη Νέα Σμύρνη, τη Γλυφάδα, την Κηφισιά την Ηλιούπολη και του Παπάγου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “