Άδεια χέρια για καθηγητές, γεμάτα για μικρομεσαίους

Με καλά νέα για 900.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης.

Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στην κατάργηση των περίφημων φοροκριτηρίων. Δηλαδή το ενοίκιο και τα έξοδα για φωτισμό, ύδρευση και τηλέφωνο δεν θα αποτελούν κριτήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτής της μερίδας των φορολογουμένων. Στο εξής το εισόδημα και επομένως και ο φόρος που θα καταβάλουν στην Εφορία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία τους.

Μπορεί με την κατάργηση των φοροκριτηρίων η κυβέρνηση να κλείνει ένα μέτωπο – καθώς αυτή αποτελούσε πάγιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών – τα μεγάλα μέτωπα όμως των αγροτών και της Παιδείας παραμένουν ανοιχτά. Χθες ο κ. Π. Ευθυμίου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να βρουν μια ικανοποιητική λύση για τους καθηγητές των ΑΕΙ. Αυτή η λύση όμως είναι δύσκολο να βρεθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη αυτή την ώρα να ικανοποιήσει καμία οικονομική απαίτηση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Έτσι προς το παρόν το χτυποκάρδι δεκάδων χιλιάδων φοιτητών για την ενδεχόμενη απώλεια και δεύτερου εξαμήνου θα συνεχισθεί.

Καλά τα νέα και από τις Βρυξέλλες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με επιστολή του προς τους επιτρόπους εισηγείται τη λήψη απόφασης για την ένταξη της Κύπρου στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Όσο για την Τουρκία, τα νέα είναι λιγότερο καλά: όπως αναμενόταν, δείχνει τα δόντια της και απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Μεγαλονήσου.

Κατά τα άλλα, οι Αθηναίοι επιστρέφουν ομαδικά, έτσι τα μποτιλιαρίσματα άρχισαν και πάλι. Όσο για τις θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας, θέλει μεγάλη τύχη για να βρεις και μάλιστα να είσαι νόμιμος. Το 80% των Αθηναίων παρκάρει παράνομα και ο μέσος χρόνος για την εξεύρεση θέσης είναι μισή ώρα.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγ. Βενιζέλος. Ρυθμίζονται θέματα όπως της βίας (οι ταραξίες θα βλέπουν τα ματς από το Τμήμα), της διαιτησίας, του ερασιτεχνικού αθλητισμού κ.λ.π.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “