Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Ακόμη και φανατικοί διακινητές των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, που κατά κόρον έχουν ακουστεί τον τελευταίο χρόνο, έχουν πλέον πειστεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του Υπουργικου Συμβουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Το «Μανιφέστο» των έξι εφικτών στόχων για το 18μηνο μέχρι τις εκλογές, αναγκάζει υπουργούς και στελέχη να κινητοποιηθούν και να εγκαταλείψουν την ενδοσκόπηση του περασμένου χειμώνα.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι πέραν των φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές. Και κάλεσε τους υπουργούς να μη μπουν στη λογική υποστήριξης κάθε είδους συντεχνιακών διεκδικήσεων για να γίνουν αρεστοί.

Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν. Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του επιχειρούν να αναδείξουν τα προβλήματα της αγοράς σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, την οποία έχουν χάσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Η νευρικότητα πάντως στο επιτελείο του κ. Κ. Καραμανλή είναι διάχυτη, καθώς βλέπουν και πάλι το «ώριμο φρούτο» της εξουσίας να απομακρύνεται. Και σαν μην έφθανε αυτό, η υποψηφιότητα Τζαννετάκου έχει γίνει ο καθημερινός τους πονοκέφαλος.

Στο μέτωπο της τρομοκρατίας τώρα, ενώ οι αρχές αναζητούν μέσα από τα μισόλογα του Σάββα Ξηρού να εντοπίσουν τον «Πάρκινσον», τον «Γιατρό» και τη γυναίκα, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζητούν συμπληρωματικές απολογίες και ανακρίσεις, καθώς διαπιστώνουν κενά και αντιφάσεις.

Μόνος ατενίζει το μέλλον ο Ισμαήλ Τζεμ. Ο… υπαρχηγός του, Κεμάλ Ντερβίς, τον εγκατέλειψε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του είναι πιθανόν να βρεθεί εκτός Βουλής. Φαίνεται πως ο εκσυγχρονισμός στην Τουρκία δεν ήταν γραφτό να προχωρήσει…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “