Περιμένουν... νέο χτύπημα

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για τη Ν.Δ. εξελίσσεται ο αρμόδιος συντονιστής για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος κάθε τρεις και λίγο με τις εκρηκτικές του δηλώσεις στο θέμα της τρομοκρατίας προκαλεί κλυδωνισμούς στη Ρηγίλλης, αφού αφήνει εκτεθειμένους στην κοινή γνώμη τον κ. Κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του.

Στη Ρηγίλλης. Ο Κ. Καραμανλής κάλεσε στο γραφείο του για συστάσεις τον Β. Πολύδωρα πριν από τη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., ώστε να αποφύγει μια επεισοδιακή ίσως συνεδρίαση του οργάνου για το καυτό θέμα της τρομοκρατίας
Στις αρχές Ιουλίου μετά τον εντοπισμό της γιάφκας της Πάτμου, ο αρμόδιος συντονιστής διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για εξάρθρωση της 17Ν, αλλά για « παράδοση υλικού». Και αυτή η δήλωση ήταν η κορυφή του παγόβουνου στην «αμήχανη και απολιτική στάση» – όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος – που κράτησε η Ν.Δ. στο μείζον αυτό ζήτημα. Και ενώ εδώ και ένα μήνα ο πρόεδρος του κόμματος με δηλώσεις και παρεμβάσεις επιχειρεί να μαζέψει τα σπασμένα των συνεργατών του και να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιούργησε η Ν.Δ., ο κ. Β. Πολύδωρας έριξε και πάλι λάδι στη φωτιά δηλώνοντας μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ότι η σύλληψη των τρομοκρατών είναι «στημένη υπόθεση και σικέ παιχνίδι».

Έτρεχαν… στα παράθυρα

Έτρεχαν και δεν έφθαναν επί δύο ημέρες ο γραμματέας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ.κ. Ε. Μεϊμαράκης και Πρ. Παυλόπουλος με δηλώσεις και εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικά παράθυρα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξαν όμως τούς έβαλε στο στόχαστρο του συντονιστή του τομέα Δημόσιας Τάξης, ο οποίος με συνέντευξη του χθες στο «Έθνος» ουσιαστικά τούς κατηγόρησε ότι δεν θέλουν να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τούς χαρακτήρισε αναρμόδιους να μιλάνε για την τρομοκρατία. «Οι συνάδελφοί μου Μεϊμαράκης και Παυλόπουλος έχουν μιαν άλλη θέση. Να μην ασκηθεί αντιπολίτευση στο προκείμενο κεφάλαιο», είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις δηλώσεις των συναδέλφων μου με ένα ανταγωνιστικό η κριτικό μάτι. Αποδέχομαι τη σχετική ορθότητα των δηλώσεών τους, αλλά επιμένω πως ό,τι έχει πει ο κ. Κ. Καραμανλής για το θέμα της τρομοκρατίας ισχύει. Εγώ όμως είμαι ο αρμόδιος συντονιστής των τομέων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν ερωτήματα, τα οποία εγώ με παρρησία διατυπώνω και αναμένω την έμπρακτη απάντηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Χθες ο κ. Β. Πολύδωρας εκλήθη να συμμετάσχει στη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. υπό τον πρόεδρο του κόμματος και ορισμένοι ανέμεναν ότι η σύσκεψη θα ήταν επεισοδιακή, καθώς θα κυριαρχούσε το θέμα της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο, κατά την πάγια τακτική του να μην θέτει καυτά θέματα στις συσκέψεις γιατί αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ, είχε καλέσει νωρίτερα στο γραφείο του τον κ. Β. Πολύδωρα όπου τού έκανε συστάσεις σε φιλικό κλίμα, αλλά απέφυγε να ενημερώσει τους συνεργάτες του για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας.

Λίγο αργότερα, πηγές της Ρηγίλλης χαρακτήριζαν τα θέμα λήξαν και υποστήριζαν ότι ο κ. Β. Πολύδωρας με τις επίμαχες δηλώσεις του απλώς έθεσε ερωτήματα που απασχολούν μέρος της κοινής γνώμης. Τα ίδια στελέχη ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται σίγουροι ότι ο κ. Β. Πολύδωρας με την πρώτη ευκαιρία θα προβεί σε νέα εκρηκτική δήλωση.

Σοβαρή βλάβη

Πάντως με ή χωρίς τις δηλώσεις του κ. Β. Πολύδωρα, το βέβαιον είναι – όπως οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος παραδέχονται – ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας προκάλεσε σοβαρή βλάβη στη Ν.Δ. λόγω των λαθεμένων χειρισμών των επιτελών της Ρηγίλλης. Έτσι τα κορυφαία στελέχη επιχειρούν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και ετοιμάζονται για την ανάδειξη σειράς θεμάτων με πρώτο τα προβλήματα της οικονομίας. Ενδεικτική αυτού του κλίματος είναι η εισήγηση στη χθεσινή συνεδρίαση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γιώργου Σουφλιά για τη δράση του κόμματος τις προσεχείς εβδομάδες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταφέρουν να κερδίσουν το έδαφος που έχασαν το καλοκαίρι και δίνουν μεγάλη έμφαση στην παρουσία του προέδρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε οι συσκέψεις στη Ρηγίλλης θα είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής προγραμματίζει και δύο περιοδείες, μία στη Θεσσαλία όπου οι αγρότες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και μία στη νησιωτική Ελλάδα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “