Απότομο φρενάρισμα για τον υπερνομάρχη

Φρέναρε το ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίου υπερνομάρχη Αθήνας – Πειραιά, σε μία κίνηση τακτικής με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της Ν.Δ. από την επιλογή Τζαννετάκου.

Ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου κατά την οποία αποφασίστηκε πριν πάρουν οριστική απόφαση για τον υποψήφιο για την υπερνομαρχία να ακουστούν και άλλες προτάσεις από τον κ. Κ. Λαλιώτη, αλλά και απ’ όλα τα στελέχη του Κινήματος
Το Εκτελεστικό Γραφείο, που συνεδρίασε χθες το βράδυ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κατέληξε στα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία και εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Κ. Σημίτης να επιλέξει μετά τις 20 Αυγούστου το πρόσωπο που θα δώσει αυτή την μάχη. Ονόματα δεν έπεσαν στο τραπέζι, ωστόσο ο κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος εξακολουθεί να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να πάρει το χρίσμα. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα είναι ο υποψήφιος, καθώς ο Πρωθυπουργός πριν λάβει την απόφασή του είναι έτοιμος να ακούσει και άλλες προτάσεις από τον κ. Κ. Λαλιώτη, αλλά και απ’ όλα τα στελέχη του Κινήματος.

Αισιοδοξούν

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη ύστερα από πολύ καιρό πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Εκεί που οι περισσότεροι θεωρούσαν χαμένη υπόθεση την Υπερνομαρχία Αττικής, μετά τη θύελλα που έχει ξεσηκώσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η υποψηφιότητα Τζαννετάκου και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος που υπάρχει για την κυβέρνηση αυτή την περίοδο, τώρα πιστεύουν ότι η κατάκτηση της υπερνομαρχίας είναι εφικτός στόχος με μία προϋπόθεση: το πρόσωπο που θα υποστηριχθεί, πρώτον, να συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ και, δεύτερον, να διεισδύει και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Δεν βιάζονται

Στο ΠΑΣΟΚ είναι κοινή εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης στην επιλογή του υποψηφίου. «Αν ανακοινώσουμε τώρα το όνομα, ενδεχομένως να συσπειρώσουμε ένα μέρος της βάσης της Ν.Δ., η οποία έχει εξεγερθεί εναντίον του κ. Γ. Τζαννετάκου, αλλά και εναντίον των επιτελών της Ρηγίλλης για την επιλογή τους αυτή», λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτουν: «Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε εμείς αυτή την ώρα σωσίβιο στο κ. Γ. Τζαννετάκο. Ας αφήσουμε να εξελιχθούν τα πράγματα από μόνα τους στη Ν.Δ. τον Αύγουστο».

Λιγότεροι «αντάρτες»

Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Κ. Λαλιώτη στο Εκτελεστικό Γραφείο για τον υποψήφιο της Ν.Δ. «Πριν από λίγο καιρό ο κ. Τζαννετάκος ήταν κριτής των πάντων. Τώρα κρίνεται γι’ αυτά που έλεγε και γι’ αυτά που λέει από τους ψηφοφόρους και τα στελέχη της Ν.Δ.».

Ο κ. Κ. Λαλιώτης ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου για την κατάσταση που επικρατεί στις νομαρχίες και τους δήμους όλης της χώρας. Τόνισε ότι οι «αντάρτες» υποψήφιοι είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά και εκτίμησε πως το κλίμα είναι καλύτερο από τις δημοτικές εκλογές του 1998.

Ανησυχούν στη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία ηγεσίας και στελεχών της Ν.Δ. κάθε μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερη καθώς οι αντιδράσεις βουλευτών, κομματικών στελεχών και κυρίως ψηφοφόρων συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και η κριτική για την επιλογή Τζαννετάκου από τις εφημερίδες της παράταξης. Ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει τα κομματικά στελέχη να περιορίσουν τις αντιδράσεις τους, ενώ σήμερα επιστρέφει από τις διακοπές του και μπαίνει στη μάχη και ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα της υποψηφιότητας Τζαννετάκου.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ έγινε και αναλυτική συζήτηση για το θέμα της τρομοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός και όλα τα κορυφαία στελέχη εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι «η επιτυχία των διωκτικών αρχών δεν αρκεί από μόνη της για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα». Ο κ. Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στην προκήρυξη που εστάλη χθες στην «Ελευθεροτυπία», είπε ότι «δεν είναι γνήσια», σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από την Αστυνομία, ενώ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τόνισε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, με πειστικές λύσεις που να ανοίγουν προοπτικές».

Και κατέληξε: «Αυτή η προσπάθεια για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη θα φθάσει μέχρι το τέλος και θα φανερωθούν οι πάντες, από τη βάση μέχρι την κορυφή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “