Σύννεφα από... βαμβάκι

Σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος Αυγούστου ελπίζουν τώρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη, ήδη ωστόσο προκαλεί ανησυχίες… το σημαντικό αγκάθι των βαμβακοπαραγωγών.

Το κλίμα αισιοδοξίας θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει ο Πρωθυπουργός και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.(Φωτό από την περσινή του ομιλία)
Η απειλή των αγροτών για κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο προκαλεί νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ανησυχούν μήπως τα μπλόκα στους δρόμους εξανεμίσουν τα οποία κέρδη έχει αποκομίσει η κυβέρνηση από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Αυτό είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσει σήμερα τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του σε δύο συσκέψεις. Στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» και στο Επικοινωνιακό Επιτελείο, το οποίο θα συνεδριάσει το απόγευμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Αύγουστο να βρει τρόπο να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες ώστε να μετριάσει τις αντιδράσεις τους στην περίπτωση που η Κομισιόν απορρίψει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτη επιχορήγηση των βαμβακοπαραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενίσχυση 60 δισ.

Η ανησυχία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να στηθούν μπλόκα λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς αναμένουν για μια ακόμη φορά ότι η Ν.Δ. θα ενθαρρύνει τους αγρότες. «Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει χειρισθεί το θέμα προσεκτικά, αν όμως μετά τον Αύγουστο το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για το κόμμα του, είναι προφανές ότι η Ρηγίλλης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το θέμα των αγροτών προκειμένου να προκληθεί νέα κοινωνική ένταση» υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι η Κομισιον θα δώσει το πράσινο φως για την ενίσχυση των αγροτών. Μια ενίσχυση που θα κοστίσει περίπου 60 δισ.

Πάντως, παρά την ανησυχία για το πρόβλημα με τους αγρότες, στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας. Ακόμη και εκείνοι που πίστευαν ότι οι επόμενες εκλογές ήταν χαμένο παιχνίδι για το κυβερνών κόμμα, τώρα εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση χειριστεί το φθινόπωρο με σοβαρότητα την πολύ μεγάλη ανάσα που εξασφάλισε από την επιτυχία των διωκτικών αρχών, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη. Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας θα καλλιεργήσει ο Πρωθυπουργός και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες σκέψεις οι οποίες θα διατυπωθούν από κορυφαία στελέχη και σήμερα στη σύσκεψη του Επικοινωνιακού Οργάνου είναι να προβληθούν οι γενναίες φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις που θα προκύψουν από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

«Αν πάει σχετικά καλά το θέμα των αγροτών και η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι επιτυχής, τότε έχουμε σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα των νομαρχιακών εκλογών» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Και βεβαίως, όταν λένε στο ΠΑΣΟΚ να κερδηθει το στοίχημα, εννοούν να μην πέσουν κάτω από τον πήχυ που έχουν τοποθετήσει: δηλαδή, τις 15 νομαρχίες. «Και αυτός είναι ένας στόχος που πλέον μοιάζει να είναι εφικτός» λένε χαρακτηριστικά. Την αισιοδοξία της Χαριλάου Τρικούπη τροφοδότησε τα τελευταία 24ωρα και η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στη Ν.Δ. με την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να στηρίξει για υπερνομάρχη τον κ. Γ. Τζαννετάκο. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η Υπερνομαρχία Αττικής, την οποία θεωρούσαν χαμένη, τώρα μπορεί να κερδηθει αν βρεθεί δικός τους υποψήφιος ο οποίος να διεισδύει στα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς. Αυτή την καλή προοπτική για το ΠΑΣΟΚ έρχεται να ενισχύσει η πιθανότητα να υπάρξει ένα ακόμη ψηφοδέλτιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Η σημερινή νομάρχης Αθηνών κ. Ελένη Μπεσμπέα, που προέρχεται από την Πολιτική Άνοιξη και στηρίχθηκε από τη Ν.Δ., μιλώντας χθες το πρωί στην Πρώτη Έκδοση του Mega, ανακοίνωσε ότι συγκροτεί ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο προκειμένου να διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των Αθηναίων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “