Επικίνδυνη αριστερή... στροφή

Σοβαρό πρόβλημα δείχνει να απέκτησε η Ν.Δ. με την ολοκλήρωση της επιχείρησης «αριστερός υποψήφιος για την υπερνομαρχία».

Μετά την πρώτη έκπληξη κορυφαίων στελεχών και βουλευτών από την υποψηφιότητα του κ. Γ. Τζαννετάκου, στη Ν.Δ. μετρούν αντιδράσεις καθώς «έσπασαν» τα τηλέφωνα στη Ρηγίλλης αλλά και στα γραφεία επώνυμων στελεχών από οπαδούς του κόμματος που εξέφραζαν την έντονη διαμαρτυρία τους «με τη λανθασμένη επιλογή της ηγετικής ομάδας».

Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν. «Δεν περιμέναμε ότι θα είχε αυτή την υποδοχή η απόφασή μας», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος. «Δεν είναι η πρώτη φορά που στηρίζουμε πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Ιδιαίτερα στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς υπάρχει και προϊστορία. Στις προηγούμενες εκλογές στηρίξαμε το γνωστό στέλεχος της Αριστεράς κ. Θ. Κατριβάνο και αυτή η υποψηφιότητα είχε γίνει από τους πάντες αμέσως αποδεκτή. Είναι προφανές ότι δεν ισχύει το ίδιο με τον νέο υποψήφιο. Η πολιτική του διαδρομή ενοχλεί την κομματική μας βάση και αυτό θα έπρεπε να το είχαμε διαβλέψει», παραδέχονται βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ.

Ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας που υπάρχει σ’ όλη την κομματική πυραμίδα της Ν.Δ. είναι το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με τίτλο «Ο λάθος Αριστερός» που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου: «Το πρόβλημα του κ. Γ. Τζαννετάκου δεν είναι ότι είναι αριστερός αλλά είναι ο λάθος αριστερός για τον πολιτικό εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. Ο κ. Τζαννετάκος έχει θίξει με τις πολιτικές παρεμβάσεις του την ίδια την κοινωνική βάση της Ν.Δ. Έχει επιτεθεί στον Αρχιεπίσκοπο και στην Εκκλησία, εμφανίζει σαν σκοταδιστές και υπερεθνικιστές όσους έχουν πατριωτικές ευαισθησίες και αντιτίθεται στην πολιτική Σημίτη – Γ. Παπανδρέου. Οι σχέσεις του δεν είναι καλές με το ΚΚΕ και είναι αδιάφορες με τον Συνασπισμό», αναφέρει το άρθρο, το οποίο καταλήγει με την επισήμανση ότι η υποψηφιότητα Τζαννετάκου μπορεί να διώξει ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Πάντως η υποψηφιότητα Τζαννετάκου και οι αντιδράσεις που προκαλεί είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι δεν κρύβουν τη μεγάλη ανησυχία τους για μια ενδεχόμενη ήττα του κόμματος στην υπερνομαρχία. «Αν χάσουμε την υπερνομαρχία, θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στο κόμμα με απρόβλεπτες συνέπειες», λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο κόμμα, θα επιχειρήσει τις προσεχείς ημέρες μέσω των επιτελών να κάνει πυροσβεστικές κινήσεις. «Πυροσβέστης» θα είναι και αυτή τη φορά ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, οποίος από αύριο αρχίζει επαφές και συσκέψεις με όλα τα στελέχη των οργανώσεων του κόμματος στην Αττική, καθώς και με τους βουλευτές Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιώς. Στόχος του είναι να φρενάρει τις αντιδράσεις και να πείσει τα στελέχη ότι είναι ανάγκη ακόμη και αν διαφωνούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Τζαννετάκου γιατί «εκείνο που προέχει είναι η νίκη του κόμματος στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “