Τέσσερα «όχι» και ένα «ναι» για τον υπερνομάρχη της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. επιτέλους κατέληξε στον υποψήφιο που στηρίξει στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Μετά τις τέσσερις ηχηρές αρνήσεις που εισέπραξε από στελέχη στελέχη της Αριστεράς – τον Κώστα Λιάσκα, τον Μανόλη Δρεττάκη, την Έφη Λεντάκη και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Κουλουμπή – στηρίζει τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Τζαννετάκο, ο οποίος επίσης δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. και μάλιστα για μια περίοδο είχε καταγραφεί στους υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη.

Ποιος είχε όμως την ιδέα της υποψηφιότητας Τζαννετάκου; Προς το παρόν αυτό είναι γρίφος, καθώς ερίζουν στη Ρηγίλλης τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Ο Πολιτικός Σχεδιασμός, στον οποίο ηγείται ο Γιώργος Σουφλιάς, και το Γραφείο Τύπου, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Έτσι λοιπόν ο Θεσσαλός πολιτικός μπορεί να διεκδικεί την πατρότητα, άλλοι όμως στη Ν.Δ. λένε ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος υπήρξε παλιός φίλος και συνεργάτης του κ. Γ. Τζαννετάκου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την υποψηφιότητα. Πάντως σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Γ. Σουφλιά, εκείνος πριν από 15 ημέρες έκανε σχετική εισήγηση στον κ. Κ. Καραμανλή και ο πρόεδρος τον εξουσιοδότησε να προχωρήσει στη διερεύνηση των προθέσεων του γνωστού δημοσιογράφου. Μεσολαβητής ήταν ένας κοινός φίλος των κ.κ. Γ. Σουφλιά και Γ. Τζαννετάκου και η υπόθεση είχε αίσιον τέλος. Στη Ρηγίλλης ωστόσο φρόντισαν το θέμα να μείνει σε πολύ κλειστό κύκλο, ώστε να μην υπάρξει διαρροή όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Έτσι, το γνώριζαν μόνο οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Σουφλιάς, στην πορεία ενημερώθηκε και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ενώ κατ’ άλλους το γνώριζε από την πρώτη στιγμή και ο εκπρόσωπος Τύπου, ο οποίος αυτή την περίοδο εμφανίζεται με ανεβασμένες μετοχές στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος. Ενδεικτικό του συνωμοτικού κλίματος που επικράτησε στη Ν.Δ. γι’ αυτή την υποψηφιότητα είναι ότι μέχρι και την ώρα της ανακοίνωσης δεν γνώριζαν τίποτα οι κ.κ. Δ. Σιούφας και Π. Παυλόπουλος, όπως και όλα τα άλλα κορυφαία στελέχη.

Πάντως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας βρήκε μουδιασμένα και αμήχανα τα περισσότερα στελέχη και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών. Όχι γιατί – στην πρώτη φάση τουλάχιστον – κάποιος είχε κάτι αρνητικό να προσάψει στον κ. Γ. Τζαννετάκο ως προς την κοινωνική και επαγγελματική διαδρομή του, αλλά διότι «στη συνείδηση των νεοδημοκρατών είχε καταγραφεί ως ο άνθρωπος που στήριξε ενεργά το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και κυρίως τον Κώστα Σημίτη, ιδιαίτερα τη διετία 1998 – 2000 που διετέλεσε διευθυντής της ΕΡΑ», όπως λένε χαρακτηριστικά βουλευτές της Ν.Δ. Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα ήδη υποστηρίζουν ότι γίνονται αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών της κομματικής βάσης γι’ αυτή την υποψηφιότητα. Από τη Ρηγίλλης απαντούν σε όσους διατηρούν αυτές τις επιφυλάξεις ότι «η πρόθεση του κόμματος δεν ήταν να δώσει το χρίσμα σε κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Αντίθετα, ο πρόεδρος και οι επιτελείς αναζητούσαν καιρό τώρα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, καταξιωμένο επαγγελματικά και κοινωνικά».

Επίσης η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι για τη Νομαρχία Αθηνών θα στηρίξει την υποψηφιότητα του μέχρι σήμερα δημάρχου Νέου Ψυχικού κ. Θάνου Βεζυργιάννη. Όπως είναι γνωστό, μέχρι πριν από 15 ημέρες επικρατέστερος γι’ αυτή τη θέση ήταν ο πρώην βουλευτής κ. Ν. Ζαφειρόπουλος αλλά πρόσφατα του διαμηνύθηκε ότι το κόμμα κατέληξε να μη δώσει το χρίσμα γι’ αυτή τη νομαρχία σε πρώην βουλευτή. Για τη Νομαρχία Πειραιώς θα είναι πάλι υποψήφια η σημερινή νομάρχης κ. Μαρία Τζανάκη-Σορωτου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “