Τα 7 «συνωμοτικά» λάθη

Υπερβολική αυτοπεποίθηση ή εντυπωσιακός ερασιτεχνισμός; Όποια και αν είναι η αιτία το βέβαιον είναι ότι τα μέλη της 17 Νοέμβρη δεν τήρησαν σχεδόν κανέναν από τους γνωστούς κανόνες συνωμοτισμού.

Στις τρομοκρατικές οργανώσεις δεν επιτρέπονται οι πολύ στενές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μελών. Αντίθετα, ο Κουφοντίνας ζούσε με την πρώην σύζυγο του Σ. Ξηρού, Αγγελική Σωτηροπούλου. Και όλοι μαζί (και με τη σύντροφο του Σ. Ξηρού, Αλίσια Κορτές) έκαναν διακοπές στη Γαύδο
Παραβίαση πρώτη: Η ηγεσία μιας παράνομης οργάνωσης δεν βάζει ποτέ στο παιχνίδι δεύτερο μέλος της ίδιας οικογένειας. Διότι η εμπειρία της παρανομίας δείχνει πως αν συλληφθεί το ένα μέλος της οικογένειας τα άλλα είναι πολύ εύκολο να υποκύψουν στις πιέσεις. Σύντομα θα σπάσουν και θα φανερωθούν, όπως πράγματι έγινε με την οικογένεια Ξηρού. Η σύλληψη του Σάββα μέσα σε λίγα 24ωρα οδήγησε στην αποκάλυψη μιας ολόκληρης εκτελεστικής πτέρυγας της οργάνωσης. Το ίδιο λάθος με την οικογένεια Ξηρού επαναλήφθηκε, σε μικρότερη ενδεχομένως κλίμακα, και με την οικογένεια Σερίφη. Αφού ο Παύλος Σερίφης που συνελήφθη χθες είναι εξάδελφος του Μάκη Σερίφη και εξάδελφος του Ηρακλή Κωστάρη. Ουσιαστικά από τις μέχρι σήμερα συλλήψεις προκύπτει ότι η 17 Νοέμβρη ήταν υπόθεση δύο οικογενειών.

Παραβίαση δεύτερη: Στις παράνομες οργανώσεις δεν επιτρέπονται οι παρέες, οι ομαδοποιήσεις, οι πολύ στενές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μελών και ακόμη περισσότερο δεν επιτρέπονται οι προσωπικές- οικογενειακές σχέσεις, σαν αυτές που διατηρούσαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός. Όπως είναι γνωστό ο Κουφοντίνας ζούσε με την πρώην σύζυγο του Σάββα Ξηρού, Αγγελική Σωτηροπούλου, και όλοι μαζί εκαναν παρέα στην Αθήνα και διακοπές στη Γαύδο διευκολύνοντας τις αρχές, αν έμπαιναν στα ίχνη του ενός να πετύχουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Ακόμη, σε αυτού του τύπου τις στενές προσωπικές-οικογενειακές σχέσεις οι ισορροπίες συχνά είναι εύθραυστες και είναι εύκολο να ξεσπάσουν γκρίνιες, καβγάδες και αντιζηλίες οι οποίες να αποβούν μοιραίες για την οργάνωση. Και ο Βασίλης Ξηρός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι πίσω από τις… ανέμελες οικογενειακές στιγμές στη Γαύδο υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του αδελφού του Σάββα με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Παραβίαση τρίτη: Σε αυτές τις οργανώσεις, αλλά και άλλες μικρότερου βεληνεκούς, ποτέ ένα μέλος δεν γνωρίζει περισσότερους από τρεις που δρουν στην ίδια ομάδα. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που συλληφθεί ένας και «σπάσει» η οργάνωση να μην εξαρθρωθεί στο σύνολό της. Οι διωκτικές αρχές τότε θα συλλάβουν μόνο εκείνους που γνωρίζει ο πρώτος συλληφθείς και μετά θα πέσουν σε… τοίχο εάν οι άλλοι τρεις δεν μιλήσουν. Στην 17 Νοέμβρη, όπως φαίνεται, γνώριζαν όλοι όλους σαν να ήταν μέλη εξωραϊστικού συλλόγου. Μόνο ο Χριστόδουλος Ξηρός στην απολογία του μίλησε με λεπτομέρειες για τουλάχιστον άλλα 9 μέλη της οργάνωσης.

Παραβίαση τέταρτη: Είναι λάθος η στρατολόγηση πολλών μελών που κατάγονται από το ίδιο μέρος ή έχουν επί πολλά χρόνια σημείο αναφοράς την ίδια μικρή κοινωνία. Και αυτό γιατί εύκολα ο εντοπισμός ενός μέλους οδηγεί στα ίχνη και των υπολοίπων. Κόντρα σε αυτόν τον κανόνα η 17Ν στρατολόγησε από το χωριό Μόρφιο των 150 κατοίκων και την κοντινή Αγιά τέσσερα μέλη της. Ο περίφημος «Νικήτας», Παύλος Σερίφης δηλαδή, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν στην καθοδήγηση, ο Βασίλης Σερίφης, ο Κώστας Καρατσώλης και ο Ηρακλής Κωστάρης

Παραβίαση πέμπτη: Όπως φάνηκε δεν είχαν ποτέ επεξεργαστεί σχέδιο διαφυγής, εάν η Αστυνομία έπεφτε στα ίχνη κάποιων μελών της ομάδας. Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να διερωτάται γιατί δεν προσπάθησαν τουλάχιστον να διαφύγουν οι υπόλοιποι, όταν συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός. Οι απαντήσεις – εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για το θέμα αυτό είναι δύο: Η πρώτη λέει ότι τα περισσότερα μέλη της 17Ν παρακολουθούνταν εδώ και καιρό και γνώριζαν ότι είναι απίθανο να ξεφύγουν. Και η δεύτερη ότι φοβήθηκαν να φύγουν από τη χώρα διότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος των ΗΠΑ δίνει την δυνατότητα στις αμερικανικές διωκτικές αρχές να απαγάγουν όποιον έχουν στοιχεία ότι πήρε μέρος σε επίθεση εναντίον αμερικανικού στόχου και να τον δικάσουν σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Πάντως, μολονότι και οι δύο αυτές απαντήσεις έχουν λογική, εντούτοις αν υπήρχε στην οργάνωση λεπτομερές σχέδιο διαφυγής σε ώρα κινδύνου κάποιοι – αν όχι οι περισσότεροι – λογικά θα επιχειρούσαν να διαφύγουν.

Παραβίαση έκτη: Μπορεί η πρώτη γενιά στελεχών να είχε ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα για να δικαιολογεί τις πράξεις της, η δεύτερη γενιά όμως, όπως φάνηκε από τις καταθέσεις Βασίλη Τζωρζάτου και Χριστόδουλου Ξηρού, είχε εντελώς επιδερμική επαφή με την ιδεολογική προσέγγιση των «παππούδων», του τύπου «οι φραγκάτοι και Αμερικανοί είναι κακοί». Όσο για την τρίτη γενιά, δηλαδή ο Βασίλης Ξηρός και ο Δημήτρης Γεωργιάδης είναι εντελώς απολιτικοί. Επομένως η ομάδα δεν είχε την συνοχή που ενδεχομένως να προσέφερε ένα ιδεολογικό πεδίο αναφοράς. Έτσι οι στόχοι και οι επιδιώξεις του καθενός ήταν διαφορετικοί.

Παραβίαση έβδομη: Τα μέλη της 17Ν «καβάλησαν το καλάμι». Επειδή επί πολλά χρόνια οι συγκυρίες, η τύχη και η αδεξιότητα των διωκτικών αρχών τούς βοήθησαν να παραμένουν ασύλληπτοι απέκτησαν σύνδρομα φορέων μιας ιδιότυπης εξουσίας. Και προφανώς είχαν πιστέψει ότι ενδεχομένως να μείνουν για πάντα ατιμώρητοι. Αυτή η αλαζονική αντίληψη εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί τα μέλη της 17Ν από ένα σημείο και μετά δεν έπαιρναν σοβαρά μέτρα προφύλαξης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “