Κόντρα για την τρομοκρατία

Αυτόνομη πορεία από τη Ρηγίλλης στο θέμα της τρομοκρατίας ακολουθεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η υποψήφια δήμαρχος της Αθήνας διαφοροποιήθηκε χθες ανοιχτά από τον αρμόδιο συντονιστή σε θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αυτό που έγινε μοιάζει «λιγότερο με εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης και περισσότερο με παράδοση υλικού».

Ντόρα Μπακογιάννη – Βύρων Πολύδωρας. Η πρώτη διαφώνησε ανοιχτά με τον συντονιστή σε θέματα Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ., ως προς τα ευρήματα για τη 17Ν
Μιλώντας λοιπόν χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στον Φλας είπε ότι «εγώ δεν συμφωνώ με την παράδοση υλικού». Και πρόσθεσε: «Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια και από τον κ. Χρυσοχοΐδη προσωπικά που είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και από την Αστυνομία και η συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιαρντ και τις άλλες υπηρεσίες είναι εξαιρετική». Η πρώην υπουργός τόνισε ακόμη ότι «τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας δεν τον χωρίζει το θέμα της τρομοκρατίας αλλά τον ενώνει».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν δίστασε ακόμα να παραδεχθεί ότι στον αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε μια ατυχής επιλογή. «Έχω πάρει ακεραία την ευθύνη γι’ αυτό και μάλιστα δημόσια. Η ατυχής επιλογή αφορούσε στην ποινικοποίηση της δημοσίευσης των προκηρύξεων και πραγματικά αυτή η ποινικοποίηση δημιούργησε τεράστιες αντιδράσεις τον Τύπο εκείνη την περίοδο».

Στο ίδιο κλίμα και ο Έβερτ

Στο ίδιο κλίμα κνήθηκε χθες και ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος είπε πως οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο και συνέστησε υπομονή. Με τις απόψεις της κ. Ντ. Μπακογιάννη αλλά και του κ. Έβερτ συμφωνούν πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., τα οποία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι το κόμμα τους σε καμία περίπτωση αυτή την ώρα δεν πρέπει να δείξει μικροψυχία.

Αντίθετα πρέπει με « κάθε ευκαιρία να δείχνουμε τη συμπαράστασή μας στο έργο των διωκτικών αρχών και να μη διστάζουμε να παραδεχθούμε τις όποιες επιτυχίες έγιναν και όποιες άλλες γίνουν στο μέλλον», λένε χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν: «Μόνον έτσι θα δείξουμε ότι έχουμε αυτοπεποίθηση και ότι δεν δυσκολευόμαστε να παραδεχθούμε τις επιτυχίες των αντιπάλων μας». Οι ίδιοι βουλευτές λένε ακόμη πως «η Ν.Δ. έχει επιδείξει μια συνεπή και σταθερή στάση στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και με τις επιπόλαιες δηλώσεις ορισμένων στελεχών και βουλευτών στο τέλος θα δώσουμε την εντύπωση ότι κατά βάθος δεν επιθυμούμε την εξάρθρωση της τρομοκρατίας για να μην καρπωθεί αυτή την επιτυχία το ΠΑΣΟΚ».

Τώρα αγωνιούν

Πάντως οι περισσότεροι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο όφελος που θα έχει η κυβέρνηση από αυτήν τη σημαντική επιτυχία.

Αλλά και οι επιτελείς του προέδρου του κόμματος διακατέχονται από μεγάλη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. «Συνήθισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να τους πηγαίνουν όλα… δεξιά.

Έβλεπαν το κόμμα να αυξάνει τι δύναμη χωρίς οι ίδιοι να καταβάλουν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια και νόμιζαν ότι με την ίδια ευκολία θα συνεχίσει να τους πηγαίνει το τρένο μέχρι τις εκλογές», λένε στελέχη της Ν.Δ. που δεν συμμετέχουν αυτή την περίοδο στον ηγετικό πυρήνα. Και προσθέτουν: «Πρέπει οι συνεργάτες του προέδρου να κατανοήσουν πως αυτή την περίοδο εκ των πραγμάτων η Ν.Δ. δεν μπορεί να έχει κέρδη. Εκείνο που πρέπει να προσέξουν είναι από επιπόλαιους χειρισμούς τους, τουλάχιστον να μην υποστεί το κόμμα ζημιά».
Η Ν.Δ. έχασε πάλι τον βηματισμό της
Πάντως, είναι κοινό μυστικό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ότι το κόμμα έχασε πάλι τον βηματισμό του. «Πριν ακόμη η κυβέρνηση προλάβει να καρπωθεί την επιτυχία των αρχών ασφαλείας στο μείζον θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στη Ρηγίλλης ηγεσία και επιτελείς αποσυντονίστηκαν», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος. Και προσθέτει. «Αφού χρειάστηκαν σχεδόν 20 ημέρες για να αποφασίσουν τι πρέπει να λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος όταν αναφέρεται στην τρομοκρατία και αφού επιτέλους κατέληξαν ότι δεν πρέπει να δηλώνει πως «από ένα τυχαίο γεγονός προέκυψαν σημαντικά στοιχεία», τώρα επιχειρούν να αναδείξουν άλλα θέματα προκειμένου να βρουν νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του στενού ηγετικού πυρήνα έχει αποφασιστεί ότι το κόμμα πρέπει να συνεχίσει το αντιπολιτευτικό του έργο αναδεικνύοντας κάθε εβδομάδα ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, ώστε στο μέτρο του δυνατού οι προβολείς τις δημοσιότητας να στραφούν και σε άλλα θέματα, στα οποία η κυβέρνηση μειονεκτεί.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής-σωσίβιο, όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιοι στη Ρηγίλλης, την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασαν η Κεντρική Επιτροπή και οι τομεάρχες για την Οικονομία, αλλά τα ΜΜΕ δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Την ίδια τύχη είχε και η χθεσινή σύσκεψη για την Παιδεία που έγινε στη Ρηγίλλης με τη συμμετοχή του αρμόδιου τομεάρχη κ. Γ. Καλού. Σ’ αυτήν τη σύσκεψη οι επιτελείς της Ν.Δ. συζήτησαν τα προβλήματα της Παιδείας, αντήλλαξαν απόψεις και κατέληξαν – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση – σε «πρωτότυπα» συμπεράσματα του τύπου: «Οι πάντες σήμερα συνομολογούν ότι η Παιδεία πρέπει να είναι ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “