«Μετεξεταστέα» τα στελέχη της Ν.Δ.

Από τον πρώτο μήνα που ο κ. Κ. Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι και σήμερα ένα ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημά του: η έλλειψη ικανών στελεχών. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει το πρόβλημα πολύ καλά, καθώς επί σχεδόν πέντε χρόνια – τουλάχιστον μία φορά τον μήνα – αυτό καταγράφεται στις μυστικές δημοσκοπήσεις με τη μέθοδο των «φόκους γκρουπς» που γίνονται για λογαριασμό της Ν.Δ., μετρήσεις που γνώριζαν και γνωρίζουν σε όλες τους τις λεπτομέρειες ελάχιστοι στη Ν.Δ.: ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Γιάννης Λούλης και ορισμένοι ακόμη έμπιστοι συνεργάτες του προέδρου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου και διαφορετικής οικονομικής τάξεως συγκροτούν σε όλη τη χώρα τις ομάδες των περίπου 120 ατόμων που ακτινογραφούν 10 έως 14 φορές τον χρόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι βαθμολογούν κάτω από τη βάση τα περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής της Ν.Δ., ενώ η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι καταλυτική.
Πριν από ένα μήνα. Η τελευταία μυστική δημοσκόπηση έγινε πριν από ένα μήνα στο Λεκανοπέδιο. Δηλαδή αμέσως μετά τη δημοσκόπηση της V. PRC, που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» και από την οποία προέκυπτε ότι – με εξαίρεση τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος προηγείτο του τότε υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, τον Β. Πολύδωρα, ο οποίος προηγείτο με μικρή διαφορά του Φίλιππου Πετσάλνικου, και του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υστερούσε οριακά από τον κ. Κ. Σκανδαλίδη – όλοι οι άλλοι σκιώδεις υπουργοί – στελέχη πρώτης γραμμής της Ν.Δ. έχαναν κατά κράτος από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ερμηνεύεται και η οργισμένη – τότε – αντίδραση των επιτελών της Ρηγίλλης για τη δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, καθώς γινόταν για πρώτη φορά σε όλους γνωστό εκείνο που μόνο ο ηγετικός πυρήνας της Ρηγίλλης γνώριζε.

Τρία προβλήματα. Μέχρι και πριν από ένα χρόνο οι μυστικές δημοσκοπήσεις ανέφεραν ότι τα σημαντικά προβλήματα της Ν.Δ. τα οποία της κλείνουν τον δρόμο προς την εξουσία είναι τρία: η έλλειψη στελεχών, η απουσία θέσεων και η εικόνα του προέδρου. Τα δύο τελευταία προβλήματα όμως σταδιακά υποχωρούν. Πρώτα βελτιώθηκε η εικόνα του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος πλέον, όπως λένε στη Ρηγίλλης «πείθει σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης το οποίο τον θεωρεί ώριμο να κυβερνήσει τη χώρα». Αργότερα οι πολίτες που παίρνουν μέρος στα «φόκους γκρουπς» άρχισαν να δηλώνουν ότι πλέον το κόμμα έχει αρχίσει να αποκτά κάποιες θέσεις. Και σ’ αυτό, όπως λένε βουλευτές της Ν.Δ., βοήθησε το κλίμα που άρχισε να δημιουργείται στην κοινωνία όταν ο Γιώργος Σουφλιάς επέστρεψε στη Ρηγίλλης και γνωστοποιήθηκε ότι αναλαμβάνει τον πολιτικό σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος.

Το σημαντικότερο. Έτσι λοιπόν τώρα ως πρώτο και μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η έλλειψη στελεχών. Πολίτες που παίρνουν μέρος στα «φόκους γκρουπς» επισημαίνουν ακόμη ότι η Ν.Δ. δεν αξιοποιεί στην πρώτη γραμμή της μάχης ορισμένα ικανά στελέχη της και αναφέρουν ως ενδεικτικά παραδείγματα τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη, Μ. Γιαννάκου, Αρ. Σπηλιωτόπουλο και Αλ. Λυκουρέζο.

Υποψήφιοι

Τα ονόματα 12 υποψηφίων δημάρχων του Λεκανοπεδίου ανακοίνωσε χθες η Ν.Δ. Βριλησσίων: Α. Ντινόπουλος, Δάφνης: Μ. Σταυριανουδάκης, Πεντέλης: Σ. Ρηγάκης, Παπάγου: Β. Ξύδης, Φιλοθέης: Θ. Οικονομίδης, Χαλανδρίου: Γ. Ζαφειρόπουλος, Παλλήνης: Σ. Κωσταντάς, Ωρωπίων: Ι. Οικονομάκος, Κορυδαλλού: Ι. Χρυσαγής, Αμπελακίου: Σ. Γκίνης, Σαλαμίνας: Α. Μακρής, Ύδρας: Κ. Αναστόπουλος.

Επίσης, στη Νομαρχία Ρεθύμνης η Ν.Δ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Μ. Μαλλιαρού.
Όλες οι ελπίδες στα… φροντιστήρια
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, στους γνωρίζοντες τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ρηγίλλης, είναι ότι αμέσως μετά τη δημοσκόπηση άρχισε να λειτουργεί η περίφημη σχολή στελεχών του κόμματος. Σχολή που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτικού Σχεδιασμού στον οποίο προΐσταται ο κ. Γ. Σουφλιάς. Από την σχολή αυτή η Ρηγίλλης ελπίζει ότι θα αναδειχθούν πολλά νέα στελέχη τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο παλιοί βουλευτές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν αυτό το εγχείρημα πετύχει είναι αδύνατον μέσα σε λίγους μήνες να δημιουργηθούν στελέχη πρώτης γραμμής τα οποία να είναι έτοιμα να αναλάβουν κρίσιμα υπουργεία.

Οι ίδιοι βουλευτές επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. έχει τώρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περιορίσει αυτό το πρόβλημα και να αλλάξει τις εντυπώσεις στην κοινωνία, καλώντας να επιστρέψουν ταυτοχρόνως στο κόμμα οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος, Α. Σαμαράς, Σ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος. Και προσθέτουν: «Είναι απολύτως κατανοητή η άρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Α. Σαμαρά καθώς και η ενόχληση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Δεν έχουμε όμως πλέον την πολυτέλεια για πείσματα και εγωισμούς». Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προς το παρόν εμμένει στην άποψη να μην ανοίξει αυτήν την ώρα σε κανέναν την πόρτα της Ρηγίλλης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “