ΠΑΣΟΚ: Ενωτικό κλίμα σε Βουλή - μνημόσυνο

Χάσαμε μια μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο… ψιθυρίζουν τώρα στη Ρηγίλλης, μετά την ήττα που θεωρούν ότι υπέστη το κόμμα τους στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Η μάχη της ουσίας και των εντυπώσεων, πιστεύουν στη Ν.Δ., χάθηκε όταν ο κ. Καραμανλής έδωσε την εντολή καταψήφισης του νομοσχεδίου και της αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας από τη Βουλή, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα αλλάξει τον νόμο για το Ασφαλιστικό. Μετά την αποχώρηση της Ν.Δ. (αλλά και του ΚΚΕ) το νοσμοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα αυτή εξέλιξη δίνει στην κυβέρνηση μια ανάσα μέσα στην κακή συγκυρία που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ. Και είναι μία ανάσα σε θέμα ουσίας, που δίνει την ευκαιρία, όπως οι ίδιοι λένε, στους ψηφοφόρους να διαπιστώσουν ποιοι αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τα προβλήματα του πολίτη. Και μια που η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ασφαλιστικό είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του κ. Κ. Καραμανλή, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να καλεί την ηγεσία της Ν.Δ. να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να κάνει με τον νέο νόμο εάν γίνει κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, πέραν τού ότι τα πήγε καλά στη Βουλή, έχει έναν ακόμη λόγο να είναι ικανοποιημένο. Για πρώτη φορά, έπειτα από πολύ καιρό, βρέθηκαν μαζί όλα τα στελέχη του στο μνημόσυνο για τα έξι χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι, μέσα στο ενωτικό κλίμα άδραξε την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για την ισχυρή Ελλάδα που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η ισχύς της Ελλάδας, ωστόσο, θα δοκιμασθεί ακόμη μία φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, όπου θα συζητηθεί το θέμα του ευρωστρατού. Εκεί ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει την προσθήκη μιας παραγράφου, που να λέει ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επιτεθούν κατά χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακούγεται αυτονόητο, δεν είναι όμως αυτονόητο για όλους του εταίρους μας.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομίας προχωρεί στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση των απαγορευμένων – έως τώρα – καταναλωτικών ονείρων πολλών συμπολιτών μας.

Ο Νομπελίστας ηγέτης Νέλσον Μαντέλα έδωσε – με την υπογραφή του – μεγάλη ώθηση στην ελληνική πρωτοβουλία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Στην εγκάρδια, δε, συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν γενικότερα για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας,

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “