Στην «κατάψυξη» οι τέσσερις

Στο «ψυγείο» του κ. Κ. Καραμανλή – στο οποίο πολύ συχνά ο πρόεδρος της Ν.Δ. βάζει και στενούς συνεργάτες του – βρήκε θέση προς το παρόν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος για να συναντήσει τους κ.κ. Α. Σαμαρά, Στ. Μάνο και Αν. Ανδριανόπουλο.

Στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι οι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς έχουν συμπεριφορά και πρακτική αστέρων της πολιτικής
Και οι τέσσερις θα μείνουν στην «κατάψυξη» τουλάχιστον μέχρι τις παραμονές των εθνικών εκλογών καθώς η ηγεσία της Ρηγίλλης κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν αυτή την ώρα… επιστροφές στελεχών. Η επίσημη δικαιολογία για το πολύμηνο «ψυγείο» η οποία προβάλλεται από τους επιτελείς της Ρηγίλλης είναι ότι αν έρθει ο δήμαρχος πριν από τις εκλογές αυτό θα δημιουργήσει μια δυναμική νίκης. Και μάλιστα αν συνδυαστεί με την οριστική ένταξη του κ. Στ. Μάνου και την επιστροφή του κ. Α. Ανδριανόπουλου, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι προχωράμε όλοι μαζί, τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Δεν αναφέρουμε τον Αντώνη Σαμαρά διότι η περίπτωσή του είναι ειδική και προσκρούει στο βέτο του κ. Κ. Μητσοτάκη, το οποίο αυτήν την ώρα δεν μπορεί να αγνοήσει ο πρόεδρος του κόμματος».

Γκρέτα Γκάρμπο

Αυτή λοιπόν είναι η επίσημη εκδοχή. Ανεπισήμως ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. και γνωρίζουν πώς σκέφτεται και πώς ενεργεί λένε με βεβαιότητα ότι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν καίγεται να δει να περνούν την πόρτα της Ρηγίλλης οι κ.κ. Α. Αβραμόπουλος και Σ. Σαμαράς. «Και οι δύο έχουν συμπεριφορά και πρακτική αστέρα της πολιτικής. Έχουν επίσης ηγετικό σύνδρομο και αναμφισβήτητη λάμψη. Το σύνδρομο Γκρέτα Γκάρμπο, όπως λένε στελέχη της Ν.Δ. Ο συνδυασμός των φιλοδοξιών και των δυνατοτήτων δεν τους βοηθά ώστε να είναι πειθαρχημένα στελέχη για πολύ καιρό», λένε στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν. «Περισσότερα από 4 χρόνια χρειάστηκε ο κ. Κ. Καραμανλής να επιβάλει τάξη και πειθαρχία στην Ν.Δ. και να σταματήσει τις δημόσιες διαφωνίες. Γιατί λοιπόν να ανοίξει με τη θέλησή του νέες εστίες εσωκομματικών διαφωνιών».

Όλα ανοιχτά

Ακόμη και αν αυτή πάντως είναι η πραγματική βούληση του κ. Κ. Καραμανλή, παλαιοί βουλευτές δηλώνουν με έμφαση ότι τελικά δεν είναι μόνο στο δικό του χέρι να ανοίξει ή να κλείσει την πόρτα της Ρηγίλλης σε προβεβλημένα στελέχη που επιθυμούν να δώσουν τη μάχη μαζί με την Ν.Δ. Η πρόβλεψή τους είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και το σενάριο στο οποίο στοιχηματίζουν είναι το εξής: «Αν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές δείχνουν ότι η μάχη με το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι οριακή και όλα θα κριθούν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους τότε ο κ. Κ. Καραμανλής θα τους πάρει όλους πίσω. Και είναι πολύ πιθανό να αγνοήσει και το βέτο Μητσοτάκη και να πάρει πίσω και τον κ. Α. Σαμαρά, τον οποίο μάλιστα συμπαθεί και του έχει δώσει υπόσχεση για συνεργασία τις παραμονές των προηγούμενων εθνικών εκλογών».

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο, στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση της Ν.Δ. και διαφορά 3 ή 4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα χρειάζεται κανέναν. Επομένως θα προτιμήσει να μη ρισκάρει επιστροφές προβεβλημένων στελεχών που θα του δημιουργούσαν στο μέλλον πολλά προβλήματα και μεγάλους πονοκεφάλους.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη της παλαιάς φρουράς τα οποία διαχωρίζουν την περίπτωση Αβραμόπουλου από όλες τις άλλες και πιέζουν τον κ. Κ. Καραμανλή να τον καλέσει να επιστρέψει στο κόμμα σύντομα και αν είναι δυνατόν πριν από τις δημοτικές εκλογές, διότι, όπως εξηγούν, το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει στελέχη όπως είναι ο δήμαρχος της Αθήνας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “