Εξαγωγή κρίσης από τους Τούρκους στρατηγούς

Νέα εξαγωγή της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την Τουρκία ή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος; Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Τούρκοι στρατηγοί ξεπέρασαν αυτή τη φορά τον εαυτό τους.

Δεν μιλάμε για μια ακόμη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά για μια πρωτοφανή και επικίνδυνη πρόκληση. Δύο τουρκικά F-16 πέρασαν 100 – 150 μόλις μέτρα πάνω από το πολιτικό αεροδρόμιο της Ρόδου, προκαλώντας συναγερμό στο ελληνικό σύστημα αεράμυνας, αλλά και μεγάλο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι εμφανές ότι οι «σκληροί» της Άγκυρας προσπαθούν να δώσουν μια γεύση του τι πρόκειται να γίνει εάν μπει η Κύπρος στην Ένωση χωρίς να λυθεί το Κυπριακό. Κι εμείς πρέπει να περάσουμε με κάθε τρόπο το μήνυμα στην Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ…

Μήνυμα για όλα αυτά σίγουρα θα δώσει και πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος την Πέμπτη φθάνει στην Αμερική και έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ενώ θα παρακαθήσει σε γεύμα με τον πρόεδρο Μπους. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται ο κ. Κ. Καραμανλής να έχει και ολιγόλεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πλανητάρχη.

Κι ενώ στη Ρηγίλλης κρατούν μεγάλο καλάθι για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του προέδρου στις ΗΠΑ, η προχθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του δεν ικανοποίησε τους οπαδούς του. Ούτε ο τρόπος που μιλούσε, ούτε το «στήσιμό» του στον φακό, ούτε αυτά που είπε άρεσαν σε βουλευτές και στελέχη, που έμειναν με μια πικρή γεύση. Τι έφταιξε; Προφανώς, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ήταν σε φόρμα, ούτε είχε προετοιμαστεί όσο θα έπρεπε για την πρώτη ύστερα από καιρό εμφάνισή του στην τηλεόραση.

Πικρή γεύση, όμως έχουν και οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι πλέον δαπανούν μεγάλο μέρος τους εισοδήματός τους για να ξεχρεώσουν τα δάνεια και τις κάρτες τους. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 8,5 τρισ. – ύψος ρεκόρ που αναλογεί στο 11,8% του ελληνικού Ακαθάριστου Προϊόντος χρωστούν οι Έλληνες για στεγαστικά κυρίως, αλλά και καταναλωτικά δάνεια. Βλέπετε, με την πτώση των επιτοκίων όλοι έχουν βαλθεί να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Σπρώχνοντας έτσι – λόγω αυξημένης ζήτησης – τις τιμές των ακινήτων στα ύψη. Μόνη παρηγοριά, το ότι υπάρχουν και χειρότερα: οι Ευρωπαίοι χρωστούν τα τριπλάσια από εμάς στις δικές τους τράπεζες!

Αισιόδοξος ακόμη και για νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών εμφανίστηκε ο κ. Χρ. Παπουτσής, που παρουσίασε τη διακήρυξη του συνδυασμού του στο κατάμεστο γυμναστήριο του Πανελληνίου, μπροστά σε πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “