Ταραχή στους «σκιώδεις»

Εκνευρισμό και μεγάλη αμηχανία προκάλεσε στη Ν.Δ. η δημοσκόπηση της V-PRC, από την οποία προέκυψε ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ικανότερους τους σημερινούς υπουργούς από τα στελέχη της Ν.Δ. που πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή. Κι αυτό παρά το σημαντικό προβάδισμα των 8,8 μονάδων που της έδινε έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Και ο εκνευρισμός έγινε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη αυτό που οι ίδιοι οι επιτελείς της Ρηγίλλης γνωρίζουν και τους προβληματίζει καθημερινά. Ότι δηλαδή το κόμμα τους -τουλάχιστον στα μάτια της κοινής γνώμης-δεν διαθέτει ικανά στελέχη να διαχειριστούν τα προβλήματα της χώρας και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις κοινωνίας.

Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., σε μία προσπάθεια να ακυρώσουν τη δημοσκόπηση, το ένα μετά το άλλο απέδιδαν την υψηλή αποδοχή που έχουν από τους πολίτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην υψηλή δημοτικότητά τους λόγω των συχνών εμφανίσεών τους στα ΜΜΕ.

Και έδειχναν να ξεχνούν ότι εξίσου προβεβλημενα είναι και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. στα οποία αναφέρεται η έρευνα. «Τα αποτελέσματα σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις καθορίζονται κυρίως από την αναγνωρισιμότητα κάθε πολιτικού στελέχους. Συνεπώς, δεν υπάρχει αντιστοιχία στη σύγκριση υπουργών του ΠΑΣΟΚ, που ασκούν εξουσία και είναι φυσικό να βρίσκονται συχνότατα στα ΜΜΕ, με βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αντικειμενικά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο κ. Γ. Σουφλιάς, ενώ ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τη δημοσκόπηση. «Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων φαίνεται ότι κάνει ορισμένους “ευρηματικούς”, οι οποίοι με αυθαίρετα ερωτήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις», είπε με έμφαση ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναλόγως τοποθετήθηκε και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. «Είναι προφανές», τόνισε, «ότι στην απελπισία τους οι προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ αναζητούν ακόμη και τα πιο απίθανα άλλοθι για να δικαιολογήσουν τη ραγδαία φθορά και την παρακμή τους».

Αυτά έλεγαν δημοσίως τα στελέχη της Ν.Δ., προφανώς για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αφού το θέμα της σύγκρισης των στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων κυριάρχησε χθες στα ΜΜΕ.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ωστόσο, οι περισσότεροι στη Ν.Δ. παραδέχονται ότι το κόμμα τους αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στελεχών. «Τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που κατά καιρούς λέγεται, ότι δήθεν η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει υπουργούς-εκπλήξεις, δεν πείθει κανέναν.

Διότι εύλογα οι ψηφοφόροι αναρωτιούνται: Μα ποιοι θα είναι αυτοί;», λέει παλιός βουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Είναι υποχρέωσή μας να πούμε στους ψηφοφόρους ποιοι θα στελεχώσουν την κυβέρνησή μας διότι έχουν δικαίωμα να ξέρουν ποιους ακριβώς θα ψηφίσουν».

Πάντως, όπως σχολίαζαν βουλευτές της Ν.Δ., ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν τα στελέχη της Ρηγίλλης για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δημιουργεί και άλλου είδους προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορισμένοι από τους «σκιώδεις» υπουργούς, – συντονιστές και τομεάρχες – που ηττήθηκαν κατά κράτος από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ενοχλημένοι. Και λένε, ότι οι επιτελείς της Ρηγίλλης άφησαν εμμέσως να εννοηθεί, ότι δεν θα είναι υπουργοί.

* Εκ παραδρομής, σε γράφημα που συνόδευε τα κείμενα του γκάλοπ της V-PRC και αφορούσε το «κρας τεστ» των υπουργών του ΠΑΣΟΚ κατά των στελεχών της Ν.Δ., δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του Γιάννη Κεφαλογιάννη αντί εκείνης του Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Τουλάχιστον από δημοτικότητα πάει καλά ο Αβραμόπουλος

Μπορεί το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου να έχει πέσει κατω από το 3%, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της V-PRC, όμως ο πρόεδρός του εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Ακολουθούν ο Κώστας Καραμανλής, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Κώστας Σημίτης, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Αλέκα Παπαρήγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας για «ΤΑ ΝΕΑ» (Σεπτέμβριος 2001), οι θετικές γνώμες για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο έφταναν το 55,3%, για τον κ. Κ. Καραμανλή το 51,1%, για τον κ. Ν. Κωσταντόπουλο το 45,3%, για την κ. Αλέκα Παπαρήγα το 17,7%, για τον κ. Κ. Σημίτη το 43,6% και για τον κ. Δ. Τσοβόλα το 35,7%.
Μετεξεταστέες και κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Μετεξεταστέες αφήνουν οι ψηφοφόροι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση ή από τη Ν.Δ., τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά και για το Μέγαρο Μαξίμου και για την Ρηγίλλης. Το 21,6% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 76,3% μη ικανοποιημένο. Ενώ σχεδόν ίδια είναι τα ποσοστά για τη Ν.Δ. Μόνο το 23,8% είναι ικανοποιημένο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 71,8% δηλώνει μη ικανοποιημένο. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν μεν το άσχημο κλίμα που υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ, αλλά καταδεικνύουν και αυτό που πολλές φορές έχει σχολιαστεί από τα πολιτικά στελέχη. Ότι, δηλαδή, η Ν.Δ. δεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή οι πολίτες πιστεύουν ότι θα λύσει τα προβλήματα τους, αλλά το κόμμα της Ρηγίλλης απλώς καρπώνεται τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ V-PRC. Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR

ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ με ατομικές συνεντεύξεις, πρόσωπο με πρόσωπο (face to face) στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και κάλπης.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω.

ΠΕΡΙΟΧΗ: Το σύνολο της χώρας, χωρίς τις νήσους Αιγαίου και Ιονίου.

ΔΕΙΓΜΑ: Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.213 άτομα και το πραγματοποιηθέν σε 1.155.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 13 έως 24 Μαΐου 2002.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Απαντήσεις με βάσεις κάτω των 60 ερωτηθέντων είναι εντελώς ενδεικτικές.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ V-PRC ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: Τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου, αλλά καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος στη χρονική περίοδο 13-24/5/2002. Για τους αναγνώστες των στοιχείων της έρευνας υπογραμμίζουμε ότι η παραπάνω επισήμανση αποκτά επιπρόσθετη βαρύτητα με δεδομένη τη διερεύνηση του κόμματος Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών του κ. Αβραμόπουλου, η απήχηση του οποίου δεν έχει καταγραφεί σε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “