Χάνει στη μάχη των στελεχών

Χάνει από το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των στελεχών η Ν.Δ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα πρόσωπα που αυτή την ώρα είναι «σκιώδεις» υπουργοί και πρόκειται να μετέχουν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, χάνουν κατά κράτος από τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει πολύ υψηλή δημοτικότητα, χάνει με εντυπωσιακή διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου με 49,8% έναντι 31,3% στο ερώτημα ποιος από τους δύο είναι καταλληλότερος για υπουργός Εξωτερικών. Εντυπωσιακή επίσης είναι και η διαφορά ανάμεσα στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου και τον κ. Μ. Έβερτ ο οποίος αυτή την ώρα είναι επικρατέστερος να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Το 41,6% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο τον σημερινό υπουργό, ενώ το 29,4% προτιμά τον κ. Μ. Έβερτ.
Οι διαφορές γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν οι συγκρίσεις των σημερινών υπουργών γίνονται με τους αντίστοιχους αρμόδιους συντονιστές οι οποίοι δεν είναι αναγνωρίσιμοι όσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Μ. Έβερτ. Ενδεικτικά παραδείγματα ο συντονιστής Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, Πολιτισμού Μανώλης Κεφαλογιάννης, Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σάββας Τσιτουρίδης, Παιδείας Γιώργος Καλός και Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Καλύτερη εικόνα από τους σημερινούς υπουργούς έχουν μόνο δύο στελέχη της Ν.Δ. Ο συντονιστής Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται στις θετικές γνώμες του Αλέκου Παπαδόπουλου, καθώς και ο κ. Βύρων Πολύδωρας προηγείται για το υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, ενώ οριακή είναι η διαφορά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη για το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Η δημοσκόπηση της V. PRC ουσιαστικά αποκάλυψε αυτό που στη Ρηγίλλης όλοι γνωρίζουν και συζητούν κατ’ ιδίαν: την έλλειψη σημαντικών στελεχών και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει αντίστοιχες δυνατότητες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά τον κ. Κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα καλύψει το κενό με στελέχη της νεώτερης γενιάς, ενώ η ενδεχόμενη κυβέρνησή τους θα στελεχωθεί με πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα τα οποία τώρα δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία συγκροτημένη και σοβαρή κίνηση για αναζήτηση τέτοιων στελεχών και ταυτόχρονη εκπαίδευσή του για πολιτικά αξιώματα, ενώ οι νέοι βουλευτές του κόμματος – μολονότι κάποιοι διαθέτουν αξιόλογες σπουδές – είναι ουσιαστικά περιθωριοποιημένοι από τον κεντρικό μηχανισμό εξουσίας του κόμματος. Στη δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνονται οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Ευ. Μεϊμαράκης. Ο μεν πρώτος διότι δεν έχει στην αρμοδιότητά του κάποιο συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ δεν είναι σαφές αν θα είναι μόνο υπουργός σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή ή θα έχει καθήκοντα συντονισμού ενός κύκλου υπουργών. Όσο για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αυτή την ώρα είναι γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, επομένως δεν θα μπορούσε να γίνει υπουργός εκτός αν παραιτείτο από το κομματικό του αξίωμα – στην έρευνα δεν περιλαμβάνεται άλλωστε ούτε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Λαλιώτης.
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μολονότι είναι υποψηφία δήμαρχος, συμπεριελήφθη στην έρευνα διότι εξακολουθεί να είναι συντονίστρια Εξωτερικών της Ν.Δ. και να χειρίζεται τα εξωτερικά θέματα. Ο κ. Μ. Έβερτ συμπεριελήφθη διότι όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. θα ζητήσει το υπουργείο Άμυνας από τον κ. Κ. Καραμανλή και κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συμφωνήσει σ’ αυτήν την τοποθέτηση.

Ο κ. Π. Παυλόπουλος δεν είναι αρμόδιος τομεάρχης διότι κατέχει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ωστόσο και λόγω πανεπιστημιακής ειδίκευσης ασχολείται ενεργά με τα θέματα αυτού του υπουργείου και στη Ρηγίλλης όλοι πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Διατηρεί την πρωτιά ο Σημίτης

Διατηρεί, έστω και με μικρή διαφορά, το δυνατό του όπλο έναντι του κ. Κ. Καραμανλή ο Πρωθυπουργός. Στο ερώτημα ποιος από τους δύο είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, οι ψηφοφόροι προκρίνουν τον κ. Κ. Σημίτη με διαφορά 36,1% έναντι 35,3 %. Πάντως, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση τον τελευταίο χρόνο και έχει πλησιάσει τον Πρωθυπουργό σε απόσταση αναπνοής, αφού μέχρι και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές η απόσταση που χώριζε τους δύο ηγέτες ήταν μεγάλη. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους δύο αρχηγούς.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ V-PRC. Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR

ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ με ατομικές συνεντεύξεις, πρόσωπο με πρόσωπο (face to face) στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και κάλπης.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω.

ΠΕΡΙΟΧΗ: Το σύνολο της χώρας, χωρίς τις νήσους Αιγαίου και Ιονίου.

ΔΕΙΓΜΑ: Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.213 άτομα και το πραγματοποιηθέν σε 1.155.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 13 έως 24 Μαΐου 2002.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Απαντήσεις με βάσεις κάτω των 60 ερωτηθέντων είναι εντελώς ενδεικτικές.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ V-PRC ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: Τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου, αλλά καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος στη χρονική περίοδο 13-24/5/2002. Για τους αναγνώστες των στοιχείων της έρευνας υπογραμμίζουμε ότι η παραπάνω επισήμανση αποκτά επιπρόσθετη βαρύτητα με δεδομένη τη διερεύνηση του κόμματος Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών του κ. Αβραμόπουλου, η απήχηση του οποίου δεν έχει καταγραφεί σε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “