Η Ν.Δ. στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Ο θόρυβος της πόρτας του γραφείου του κ. Τζαννή Τζαννετάκη που έκλεισε πίσω του με οργή ο κ. Κώστας Σημαιοφορίδης και η αποχώρησή του από την Επιτροπή Εκλογών αποκάλυψε και σε όσους δεν το γνώριζαν στη Ν.Δ. το αδιέξοδο της Ρηγίλλης στην επιλογή υποψηφίων σε περισσότερους από 50 δήμους και νομαρχίες της χώρας.

Πριν από 5 μήνες ο Κώστας Καραμανλής ήταν ικανοποιημένος με την επιλογή του Τζαννή Τζαννετάκη. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί τι θα επακολουθούσε με τις επιλογές της Εκλογικής Επιτροπής
Ηγεσία και κορυφαία στελέχη από τις παραμονές του Πάσχα βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καθώς κάθε μέρα που περνά ξεσπάνε νέες εστίες έντασης, ενώ οι «αντάρτες» υποψήφιοι αυξάνονται και πληθύνονται. Μέχρι στιγμής έξι υποψηφιότητες «ανταρτών» έχουν ανακοινωθεί στις Νομαρχίες Φθιώτιδας, Αργολίδας, Πέλλας, Σερρών, Φλώρινας και Χαλκιδικής ενώ κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ως το τέλος του μήνα θα φτάσουν τις 10.

Καζάνια που βράζουν. Όσο για τους δήμους, εκεί έχει χαθεί ο λογαριασμός. Σε καζάνια που βράζουν έχουν μετατραπεί πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας καθώς η ηγεσία αδυνατεί να επιλέξει υποψηφίους. Η μεγαλύτερη ένταση επικρατεί στο Φάληρο, στη Γλυφάδα, στη Φλώρινα, στην Καλλιθέα, στην Ηλιούπολη, στη Λιβαδειά, και στην Πτολεμαΐδα, ενώ προβλήματα αναμένεται να προκύψουν στην Κηφισιά, στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στον Πύργο, στο Ναύπλιο, στην Κομοτηνή, στη Σπάρτη και στο Μεσολόγγι.

Χαμηλώνουν τον πήχυ. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης, τα οποία έσπευδαν τον περασμένο μήνα να ανεβάσουν τον πήχυ της νίκης του κόμματός τους σε 35 νομαρχίες από 27 που έχει σήμερα, τώρα δεν κρύβουν τη μεγάλη ανησυχία τους και σπεύδουν να μειώσουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει στη βάση του κόμματός τους. «Θα είμαστε ευτυχείς αν πιάσουμε τις 30 νομαρχίες, διότι η εξουσία έχει φθείρει ορισμένους από τους δικούς μας νομάρχες και ενδέχεται να ηττηθούν», λένε τώρα στη Ρηγίλλης, σε μια προσπάθεια να αποποιηθούν εγκαίρως την ευθύνη για τον αρνητικό απόηχο από ενδεχόμενες ήττες σε δήμους και νομαρχίες.

Παράλληλα τα επιτελικά στελέχη και οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή με διαρροές στον Τύπο ρίχνουν τις ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει στις επιλογές υποψηφίων και όλοι μαζί στον κ. Τζαννετάκη, και ξεχνούν ότι έχουν και οι ίδιοι μεγάλο μερίδιο ευθύνης καθώς από τον περασμένο χρόνο μοίραζαν αφειδώς υποσχέσεις για υποψηφιότητες στους εκλεκτούς τους παρακάμπτοντας τις κομματικές διαδικασίες.

Όργανα επί οργάνων. Η πραγματικότητα είναι η εξής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους δύο μήνες χαλάρωσε υπερβολικά, απολαμβάνοντας τις δάφνες των δημοσκοπήσεων. «Είχαμε πιστέψει ότι οι δημοτικές εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας», παραδέχονται συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ενώ κάποιοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ψιθυρίζουν. «Στις περασμένες δημοτικές εκλογές, όπου είχε χειριστεί μόνος του το θέμα ο κ. Θόδωρος Αναγνωστόπουλος χωρίς επιτροπές και διαδικασίες, όλα κύλησαν ρολόι. Οι συνεργασίες με την Αριστερά απέδωσαν, ενώ είχαμε μόνο έναν “αντάρτη”. Σήμερα δημιουργήσαμε όργανα επί οργάνων, που χρειάζονται αμφιθέατρο για να συνεδριάσουν».

Ψεύτικες δημοσκοπήσεις. Τώρα, μετρώντας τα λάθη τους στη Ρηγίλλης, αναγνωρίζουν ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν τήρησαν τις διαδικασίες που είχαν προαναγγείλει ένα χρόνο πριν και εξηγούν: «Μπορεί να ευθύνονται για πολλά τα τοπικά στελέχη μας, καθώς οι φιλοδοξίες ήταν περισσότερες από τις θέσεις των υποψηφίων. Όμως δεν γίνεται να ζητάμε βιογραφικά υποψηφίων από τις νομαρχιακές επιτροπές, και στη συνέχεια να μην τα λαμβάνουμε υπόψη μας, ούτε να κάνουμε δημοσκοπήσεις επιλεκτικά σε ορισμένους δήμους και νομαρχίες και στις άλλες να επιβάλλουμε υποψηφίους κόντρα στη θέληση της κομματικής βάσης». Αλλά και σε πολλές περιοχές όπου έγιναν δημοσκοπήσεις φρόντισαν τα ίδια τα τοπικά στελέχη να τις ακυρώσουν εμφανίζοντας άλλες ψεύτικες δημοσκοπήσεις που άλλαζαν τη σειρά των προσώπων ώστε να δημιουργηθεί εμφανής σύγχυση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μόλις ανακάλυψε την έκταση των προβλημάτων, έδωσε εντολή στα κορυφαία στελέχη Γιώργο Σουφλιά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Προκόπη Παυλόπουλο να ασκήσουν όλη την επιρροή τους προς τα τοπικά στελέχη – αν χρειαστεί και με περιοδείες σε όλη τη χώρα – ώστε να στηρίξουν όλοι τους υποψηφίους του κόμματος.

Νέοι υποψήφιοι. Εντωμεταξύ τα ονόματα των υποψηφίων που στηρίζει σε 3 Νομαρχίες και 3 Δήμους ανακοίνωσε χθες η Ν.Δ.

Νομαρχία Ανατολικής Αττικής: Κουρής Λεωνίδας.

Νομαρχία Κεφαλληνίας: Λευκαδίτης Διονύσιος.

Νομαρχία Χίου: Γαϊσίδης Ιωάννης.

Δήμος Λευκάδας: Γρηγόρης Γεώργιος.

Δήμος Αργοστολίου: Κατσούνης Γουλιέλμος.

Δήμος Λεβαδέων: Αριστείδης Ρουσσάρης.
Οι έξι νομοί-«πληγές» και οι «αντάρτες» που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα
Οι πρώτες πυροσβεστικές κινήσεις της Ρηγίλλης άρχισαν στους έξι νομούς-«πληγές» – Φθιώτιδα, Αργολίδα, Πέλλα, Σέρρες, Φλώρινα και Χαλκιδική – όπου έχουν ανακοινωθεί υποψηφιότητες «ανταρτών»: Μέχρι στιγμής πάντως τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν την απόσυρση των υποψηφιοτήτων χωρίς χρίσμα. Αντίθετα, σύντομα αναμένεται να εκδηλωθούν και αλλού «ανταρτικές» υποψηφιότητες. Στελέχη της Ρηγίλλης λένε ότι στις επικίνδυνες νομαρχίες συμπεριλαμβάνονται το Κιλκίς, οι Κυκλάδες, η Αχαΐα, η Φωκίδα, η Πρέβεζα, η Άρτα και ενδεχομένως η Καρδίτσα και η Μαγνησία.

Στη Φθιώτιδα η Ν.Δ. έδωσε το χρίσμα στον Θανάση Χειμάρρα, εν ενεργεία βουλευτή που εκλέγεται τις τρεις τελευταίες τετραετίες. Όμως ο νομάρχης Τριαντάφυλλος Μπέλλος (επίσης πρώην βουλευτής του νομού) δεν αποδέχτηκε την επιλογή της Επιτροπής Εκλογών και ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του.

Στον Νομό Αργολίδας η Ν.Δ. έδωσε το χρίσμα στον τέως βουλευτή Βασίλη Σωτηρόπουλο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του τέως νομάρχη Δημήτρη Σαραβάκου που θα είναι επίσης υποψήφιος

Στον Νομό Πέλλας κατεβαίνει υποψήφιος ο δήμαρχος Κρύας Βρύσης Θόδωρος Θεοδωρίδης με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Όμως το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. το έχει πάρει ο παλιός βουλευτής Σηβένας Προκόπης.

Στον Νομό Σερρών η Επιτροπή Εκλογών έδωσε το χρίσμα στον δικηγόρο και πολιτευτή Κώστα Παπαπαναγιώτου. Την υποψηφιότητά του όμως ανακοίνωσε και ο Γιάννης Παναγιωτάκης, παλιός πρόεδρος της νομαρχιακής και νομαρχιακός σύμβουλος.

Στον Νομό Φλώρινας ο νυν νομάρχης Παύλος Αλτίνης ξαναπήρε το χρίσμα, αντιμετωπίζει όμως αυτήν τη φορά το «αντάρτικο» του τέως βουλευτή Χαράλαμπου Παπαθανασίου.

Στον Νομό Χαλκιδικής το χρίσμα δόθηκε στον Βασίλη Βασδαρινό, τέως βουλευτή, επειδή ο νυν νομάρχης κ. Βασιλάκος έχει εξαντλήσει δύο θητείες. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αρναίας Αστέριος Ζωγράφος.

Στο Κιλκίς παραιτήθηκαν ο πρόεδρος της νομαρχιακής Γ. Τσογκίδης και άλλα 30 στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν ψηφοδέλτιο ενώ η Ν.Δ. έχει δώσει το χρίσμα στον κτηνίατρο Β. Μπαλάσκα. Στις Κυκλάδες το χρίσμα πήρε η Κ. Γιαβάση και έχουν εκδηλωθεί ενστάσεις και αντιδράσεις από τον κομματικό μηχανισμό. Στην Αχαΐα θέλουν το χρίσμα τρεις, ενώ στη Φωκίδα τέσσερις. Στη Λάρισα ο Λουκάς Κατσαρός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς χρίσμα. Στη Μαγνησία ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού Άστρα TV Σάκης Κοκκίνης, η Ν.Δ. όμως προσανατολίζεται στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γ. Πρίντζο. Στην Καρδίτσα το χρίσμα πήρε ο νυν νομάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, αντιμετωπίζει όμως το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Κανουτά. Στην Άρτα ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Παπαδημητρίου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος αν δοθεί το χρίσμα στον νυν νομάρχη Γ. Ρίζο, αφού, όπως αναφέρει, το κόμμα δεν έχει δώσει το χρίσμα σε όλους τους νυν νομάρχες. Τέλος, ούτε ένας ούτε δύο αλλά τέσσερις υποψήφιοι φέρεται ότι ενδιαφέρονται για το χρίσμα στην Πρέβεζα. Οι κ.κ. Σαμαλεύρης, Ιωάννου, Μανόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Γιάννης Γκογκοζώτος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “