Φρένο Σημίτη για ευρωστρατό και φήμες

Φούντωσαν οι φήμες χθες για διάσταση απόψεων του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών στο θέμα του ευρωστρατού.

Μία ίωση, που προκάλεσε αφωνία και πυρετό στον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ.Α. Παπανδρέου, τον κράτησε μακριά από την κυβερνητική επιτροπή. Χρειάστηκε να βγει από τη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να βεβαιώσει ότι η ασθένεια του υπουργού δεν ήταν διπλωματική για να σταματήσει η φημολογία. Μέχρι και ο ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι ο υπουργός του ασθενεί.

Επί της ουσίας τώρα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις της στο θέμα του ευρωστρατού ενώ η χώρα θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φράση-κλειδί πάντως του κ. Σημίτη η οποία θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπα της χώρας ήταν η εξής: «Όχι κραυγές, όχι απλουστεύεις. Χρειάζεται σύνεση, πειθώ και αποφασιστικότητα αλλά και συσπείρωση». Είναι αυτονόητο ότι ύστερα από αυτά στο ΠΑΣΟΚ… και τα σκυλιά δεμένα τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Όσο για το μέτωπο Λουλέ, ο χορός καλά κρατεί. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος άστραψε και βρόντηξε χθες εναντίον της Ν.Δ. και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Στη Ρηγίλλης μάταια προς το παρόν επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα διότι όπως χαρακτηριστικά λένε μέσα σε λίγες ημέρες γκρέμισαν τις όποιες σχέσεις είχαν οικοδομήσει με την Αριστερά τα τελευταία 4 χρόνια. Ένα πάντως είναι βέβαιο, όταν στο εξής στη Ρηγίλλης θα μιλούν για συνεργασία με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς θα προσέχουν, διότι ως γνωστόν τίποτα στη ζωή δεν είναι… τσάμπα.

Και τώρα, τα καλά νέα. Αυτό και αν είναι είδηση: Το Χρηματιστήριο ανέβηκε χθες για τρίτη συνεχή ημέρα. Συνολική άνοδος 8 ολόκληρες μονάδες! Γιατί; Οι τράπεζες είναι η αιτία. Πήγαν, λέει, καλύτερα τα πράγματα από ό,τι αναμενόταν και υπάρχουν προσδοκίες ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ξεπεραστεί η κρίση στα πιστωτικά ιδρύματα. Πάντα τέτοια…

Η αποστολή στη Λευκωσία απέτυχε. Ο Κόφι Ανάν έφυγε από την Κύπρο με άδεια χέρια και μόνο με μια δήλωση-προτροπή προς τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία στα βασικά ζητήματα. Ο Ραούφ Ντενκτάς κέρδισε πάλι χρόνο…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “