Κλειστή δεξιά στροφή

«Κλίνατε επί δεεεξιά»! Αυτό είναι το παράγγελμα στο οποίο καλούνται άμεσα να πειθαρχήσουν κορυφαία στελέχη, βουλευτές και ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Μετά τους κ.κ. Μ. Δρεττάκη, Κ. Λιάσκα και Έφη Λεντάκη οι επιτελείς της Ρηγίλλης στράφηκαν στον πρώην υπουργό και υπερνομάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Κουλουμπή ο οποίος απέρριψε κι αυτός ευγενικά την πρόταση. Το τέταρτο «όχι» που εισέπραξε η Ν.Δ., στην πολύμηνη αναζήτηση κεντροαριστερού υποψηφίου για την υπερνομαρχία Αττικής, αλλά και κάτω από την πίεση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Καρατζαφέρη επέβαλλαν την δεξιά στροφή καθώς η Ν.Δ. αναζητεί πια δικό της άνθρωπο για την υπερνομαρχία.

Την ίδια ώρα οριστικοποιούνται οι αποφάσεις του κόμματος για τους τρεις νομάρχες του Λεκανοπεδίου. Υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, εκτός απροόπτου, θα είναι ο κ. Ν. Ζαφειρόπουλος, Πειραιά η νυν νομάρχης κ. Μαίρη Τζανάκη και Υπολοίπου Αττικής ο… διαβόητος κ. Θ. Κατσίκης.

Η ηγεσία της Ν.Δ. για την επιλογή των υποψηφίων της Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής προβληματίστηκε αρκετά καθώς είχε να επιλέξει στην μεν Αθήνα ανάμεσα στον κ. Ν. Ζαφειρόπουλο και την κ. Καλλιόπη Μπουρδάρα, στο δε Υπόλοιπο Αττικής ανάμεσα στον κ. Κ. Κατσίκη και τον πρώην δήμαρχο Αθήνας Λ. Κουρή. Τη λύση, όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης, δίνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς οι κ.κ. Ν. Ζαφειρόπουλος και Θ. Κατσίκης είναι πιο δημοφιλείς στους ψηφοφόρους της Ν.Δ

Ετεροχρονισμένη στροφή

Το μείζον θέμα ωστόσο που απασχολεί τα κορυφαία στελέχη είναι η ετεροχρονισμένη δεξιά στροφή. Και αυτό γιατί στη Ρηγίλλης σκέφθηκαν ότι είναι καιρός να πάψουν να εκτίθενται, γιατί όπως λέει παλιός βουλευτής της Ν.Δ «αν πάρουμε ένα ακόμη όχι από στέλεχος της Αριστεράς θα γίνουμε ανέκδοτο».

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη σημαντικός λόγος που υποχρεώνει τη Ν.Δ. να εγκαταλείψει το φλερτ με την Αριστερά.

Είναι, όσο και αν ακούγεται παράξενο, η υποψηφιότητα του κ. Γ. Καρατζαφέρη στην υπερνομαρχία Αττικής. «Υπάρχει κίνδυνος, με την ευφορία που έχει δημιουργήσει στην ακροδεξιά η άνοδος Λεπέν στη Γαλλία, ο Γιώργος Καρατζαφέρης να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 3%. Αν συμβεί αυτό, θα χάσουμε την υπερνομαρχία αλλά και ταυτοχρόνως θα δώσουμε υπόσταση στην ακροδεξιά η οποία θα εμφανίζεται πλέον ως υπολογίσιμη δύναμη στις εθνικές εκλογές», λέει επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης.

Ασκήσεις επί χάρτου

Ύστερα από αυτά άρχισαν και πάλι στη Ν.Δ. τις ασκήσεις επί χάρτου για την επιλογή δεξιού υποψηφίου. Το καταλληλότερο πρόσωπο, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, ήταν και παραμένει ο κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι όσες πιέσεις και αν υποστεί δεν πρόκειται να ενδώσει.

Η αλλαγή στάσης της Ν.Δ. οριστικοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη του προέδρου του κόμματος με κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Μ. Έβερτ. Η αφορμή δόθηκε από πληροφορίες που έφεραν την Ν.Δ. έτοιμη να προτείνει στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Γρ. Φαράκο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της υπερνομαρχίας. Μετά τη σύσκεψη δόθηκε εντολή στον κ. Θ. Ρουσόπουλο να εκδώσει μια ανακοίνωση, η οποία στην ουσία αποκάλυπτε ότι το κόμμα, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, εγκαταλείπει τις αριστερές περιπλανήσεις του: «Διάβασα πολλά σενάρια προεκλογικής φαντασίας αυτές τις ημέρες τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Έχω όμως την εντύπωση ότι είναι υποβολιμαία για να φθείρουν κάποιες προσωπικότητες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Όμως, τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου που υπέγραψε τη δήλωση όσο και τα κορυφαία στελέχη που την υπαγόρευσαν γνωρίζουν ότι η Ν.Δ. έκανε πρόταση στον κ. Μ. Δρεττάκη, στον κ. Κ. Λιάσκα, στην κ. Έφη Λεντάκη και τον κ. Ευ. Κουλουμπή και αρνήθηκαν, ενώ οι διαρροές για την αναζήτηση αριστερών υποψηφίων έγιναν από συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή.

Αντιπαράθεση με Πρωτόπαπα

Το θέμα αυτό μάλιστα έγινε χθες αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κ. Χρ. Πρωτόπαπα και τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα κόμμα ή στέλεχος της Αριστεράς που να έμπαινε σε τέτοιου είδους λογικές και παζάρια». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. απάντησε: «Οι δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα αποκαλύπτουν τα πραγματικά κέντρα των διαρροών που στόχο έχουν να φθείρουν πρόσωπα τα οποία η Ν.Δ. σέβεται και τιμά».

Η αντιπαράθεση έκλεισε με τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα να δηλώνει: «Είναι σε όλους γνωστό ότι οι διαρροές της Ν.Δ. προκάλεσαν τις γνωστές πρόσφατες διαψεύσεις στελεχών της Αριστεράς».

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν μετείχαν στις διαδικασίες για την επιλογή υποψηφίων, λένε ότι τώρα πλέον δεν είναι εύκολη η ανεύρεση υποψηφίου με μεγάλη εμβέλεια διότι «τώρα όποιος αποδεχθεί πρόταση θα θεωρηθεί λύση ανάγκης για το κόμμα διότι δεν δέχθηκε κανείς αριστερός να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου».

Τα ίδια κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως στο τέλος ίσως το κόμμα αναγκαστεί να ορίσει ξανά υποψήφιο τον κ. Θ. Κατριβάνο. «Και αυτό – όπως υποστηρίζουν – θα ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί διότι τα στελέχη της Ρηγίλλης έχουν ακυρώσει τον σημερινό υπερνομάρχη αφού μήνες τώρα αναζητούν πρόσωπο να τον αντικαταστήσουν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “