Μοίρασαν και... υφυπουργεία στη Ν.Δ.

Με φρεσκοραμμένα τα υπουργικά κοστούμια και με το ύφος που απαιτεί η εξουσία, την οποία ανυπομονούν να ασκήσουν, καταφθάνουν από τη Μεγάλη Τρίτη στις εκλογικές τους περιφέρειες οι επαρχιώτες βουλευτές της Ν.Δ., καθώς και στα κοσμικά θέρετρα ορισμένοι βουλευτές της Αθήνας, για να γιορτάσουν το Άγιον Πάσχα.

Μάχες παρασκηνίου, διαγκωνισμοί, χτυπήματα κάτω από τη μέση και η επίδειξη κομματικών περγαμηνών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στη Ν.Δ., καθώς στελέχη και νέοι βουλευτές καταρτίζουν την κυβέρνηση που οι ίδιοι ονειρεύονται. Το ισχυρότερο πρόσωπο σε αυτήν είναι ο Γ. Σουφλιάς, ενώ υπερυπουργεία αναλαμβάνουν οι κ.κ. Δ. Σιούφας και Π. Παυλόπουλος. Υπουργήσιμοι εμφανίζονται ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, η κ. Σοφία Καλαντζάκου, αλλά και ο κ. Γ. Γιακουμάτος
Οι ψηφοφόροι τούς υποδέχονται με την προσφώνηση κύριε Υπουργέ, ενώ τα στελέχη των τοπικών κοινωνιών αναμένεται να τους αποδώσουν κατά την περιφορά του Επιταφίου και την τελετή της Ανάστασης τιμές όμοιες – αν όχι μεγαλύτερες – με εκείνες των συνάδελφων τους του ΠΑΣΟΚ.

Φούσκωσαν τα μυαλά τους. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά ότι το κόμμα τους θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που τους έχουν φουσκώσει τα μυαλά δύο χρόνια πριν από την ημέρα της κάλπης, αλλά και η βεβαιότητα που εκπέμπεται από τους επιτελείς της Ρηγίλλης για τη νίκη του κόμματος. Έτσι οι βουλευτές, αλλά και τα στελέχη, το πρωί στα καφέ, το μεσημέρι στα εστιατόρια και το βράδυ στο εντευκτήριο της Βουλής ξεδιπλώνουν τις φιλοδοξίες τους, ερμηνεύουν τις επιθυμίες συναδέλφων τους και φτιάχνουν κυβερνήσεις, τοποθετώντας ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τους εαυτούς τους σε υπουργικούς θώκους.

Οι εκδοχές τής εν αναμονή κυβέρνησης Καραμανλή είναι πολλές, καθώς για τα σημαντικά υπουργεία οι φιλοδοξίες είναι ατέλειωτες και οι διαγκωνισμοί δίνουν και παίρνουν. Την τελευταία εβδομάδα όμως συγκεκριμενοποιείται ένα σχήμα, το οποίο προφανώς δεν έχει την έγκριση και τη σφραγίδα του αρχηγού της Ν.Δ. Κυκλοφορεί, ωστόσο, μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων με μικρές παραλλαγές.

Η… κυβέρνηση. Σύμφωνα λοιπόν με την πιο πρόσφατη εκδοχή, η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει ως εξής: Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Το ισχυρότερο πρόσωπο της κυβέρνησης θα είναι ο κ. Γ. Σουφλιάς. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, δεν έχουν όμως καταλήξει αν θα είναι αντιπρόεδρος με ευθύνη συντονισμού οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων ή αν θα γίνει «τσάρος» της οικονομίας.

Αν δεν γίνει υπουργός Οικονομίας ο κ. Γ. Σουφλιάς, θεωρείται βέβαιον ότι θα γίνει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης με αναπληρωτή υπουργό τον Δ. Κωστόπουλο και υφυπουργό τον κ. Α. Ρεγκούζα. Το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης θα το αναλάβει ο κ. Π. Παυλόπουλος, ενώ το άλλο υπερυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Δ. Σιούφας.

Υφυπουργός Γιακουμάτος. Τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης θα επιθυμούσε να τα χειριστεί ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος – είναι άλλωστε σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης. Όμως, όπως όλα δείχνουν, θα ορισθεί υφυπουργός. Το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, ή θα το κρατήσει ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής ή θα τοποθετήσει τον κ. Π. Μολυβιάτη με δύο αναπληρωτές υπουργούς. Την κ. Μ. Γιαννάκου και τον κ. Γ. Βαλινάκη.

Στη θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ οι συνάδελφοί του τοποθετούν τον κ. Γ. Βουλγαράκη, με υφυπουργό τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του, σκοπεύει να το καταργήσει και να δημιουργήσει ξανά δύο αυτόνομα υπουργεία: το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο «αναλαμβάνει» ο κ. Μ. Λιάπης, και το υπουργείο Βιομηχανίας, στο οποίο «τοποθετείται» ο κ. Θανάσης Νάκος.

Μ. Έβερτ στο Άμυνας. Η πιο σταθερή μετοχή πάντως της «κυβέρνησης Καραμανλή» είναι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς όλοι συμφωνούν πως θα είναι υπουργός Υγείας. Υπουργός Παιδείας «τοποθετείται» ο κ. Γ. Καλός, ενώ υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι, εάν το επιθυμεί, ο κ. Μ. Έβερτ, με αναπληρωτή υπουργό τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο.

Για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και θα επιθυμούσε διακαώς να το αναλάβει ο κ. Μίκης Θεοδωράκης. Στη Ρηγίλλης όμως θεωρούν απίθανο να δεχθεί κάτι τέτοιο ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, και έτσι η αναζήτηση αριστερού υπουργού συνεχίζεται. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα ο σημερινός συντονιστής θεμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Κεφαλογιάννης φέρεται να «αναλαμβάνει» το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές λένε ότι πρέπει να γίνει υπουργός και «αναθέτουν» το υφυπουργείο Αθλητισμού στην έμπειρη σε αυτόν τον τομέα κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Και ο Γ. Σαλαγκούδης. Για υπουργός Μεταφορών συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες ο σημερινός συντονιστής Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης. Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι βουλευτές «τοποθετούν» τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον κ. Β. Πολύδωρα.

Σίγουρη θεωρείται και η υπουργοποίηση του κ. Σ. Δήμα, αλλά οι βουλευτές αποφεύγουν να του «αναθέσουν» συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αν και κάποιοι θα τον ήθελαν πρόεδρο της Βουλής, αν τελικά δεν προταθεί γι’ αυτήν τη θέση ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης. Υπουργείο, εφόσον το επιθυμεί, όπως εκτιμούν οι βουλευτές θα αναλάβει και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, και έτσι από την παλιά φρουρά μένει εκτός κυβέρνησης μόνο ο κ. Αχ. Καραμανλής.

Το υπουργείο Ναυτιλίας «αναλαμβάνει», κατ’ άλλους, ο κ. Αρ. Παυλίδης και κατά άλλους ο κ. Γ. Παπαθανασίου, με υφυπουργό τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το υπουργείο Γεωργίας «αναλαμβάνει» ο κ. Βαγγέλης Μπασιάκος, αν και πολλοί θέλουν σε αυτήν τη θέση τον κ. Σ. Χατζηγάκη, εξαιτίας των καλών σχέσεών του με τους αγροτοσυνδικαλιστές. Για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης επικρατέστερος αυτή την ώρα είναι ο καθηγητής κ. Τάσος Σπηλιόπουλος.

Όχι υπουργείο Τύπου. Πρόθεση του κ. Κ. Καραμανλή, από τις εκλογές του 2000 ακόμη, είναι να καταργήσει το υπουργείο Τύπου, διότι ανάλογό του δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Για την ενημέρωση των δημοσιογράφων θα υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος με βαθμό υφυπουργού, που θα υπάγεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό ή στον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Επικρατέστερος γι’ αυτή τη θέση είναι ο κ. Θ. Ρουσόπουλος. Αν τελικά δεν αναλάβει αυτό το υφυπουργείο, ορισμένοι συνάδελφοί του τον τοποθετούν υφυπουργό Εξωτερικών, ενώ μία θέση υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο διεκδικεί και ο διδάκτωρ της Νομικής κ. Ευριπίδης Στυλινίδης.

«Όνειρα». Σημαντικό υφυπουργείο «προσφέρουν» οι συνάδελφοί του και στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Τον τοποθετούν υφυπουργό Πολιτισμού παρά το ότι, όπως θυμίζουν οι φίλοι του, αν ο κ. Κ. Καραμανλής είχε κερδίσει τις εκλογές θα τον τοποθετούσε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Ατέλειωτες μάχες στο παρασκήνιο με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη δίνονται μεταξύ των νέων βουλευτών για τα υφυπουργεία. Όλοι έχουν μια κακή κουβέντα για τους συναδέλφους τους, ενώ οι περισσότεροι επιδεικνύουν με έμφαση τις κομματικές τους περγαμηνές και τους πανεπιστημιακούς τίτλους για να υποστηρίξουν την υφυπουργοποίησή τους. Πάντως, αρκετοί νέοι βουλευτές έχουν ήδη «τοποθετηθεί» σε υφυπουργεία, όπως οι κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μάριος Ζαλμας, Σταύρος Καλογιάννης, Θανάσης Κατσίκης, Σοφία Καλαντζάκου, Μιχάλης Χαλκίδης, Χρήστος Ζώης και Παρθένα Φουντουκίδου.

Τα σενάρια πάντως δίνουν και παίρνουν και όπως λέει παλιός βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος δεν… υπουργοποιείται από τους συναδέλφους του, «θα ενταθούν το καλοκαίρι στις παραλίες, αφού για τους περισσότερους εν αναμονή υπουργούς οι επιθυμίες τους στο τέλος ίσως αποδειχθούν όνειρα θερινής νυκτός».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “