Να πάνε οι Ευρωπαίοι στο Ισραήλ

«Να συγκροτηθεί αμέσως κλιμάκιο Ευρωπαίων ηγετών το οποίο θα μεταβεί χωρίς καθυστέρηση στη Μέση Ανατολή όπου θα συναντηθεί με τον Σαρόν και τον Αραφάτ για να επιβάλει πολιτική λύση». Την πρόταση κάνει μέσω των «ΝΕΩΝ» προς όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Ράλλης, ο οποίος παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως την καταστρεπτική πολιτική Σαρόν θα την πληρώσει περισσότερο από όλους η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως λέει, «οδηγούμαστε στην τρίτη πετρελαϊκή κρίση με σοβαρές συνέπειες».

Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει με βεβαιότητα ότι η λύση του Μεσανατολικού περνά μέσα από τον Αραφάτ και πρέπει να είναι λύση πολιτική
Ο κ. Γ. Ράλλης είναι μια από τις σπάνιες φορές που κάνει δηλώσεις. Μολονότι παρακολουθεί καθημερινά όλα τα εσωτερικά θέματα αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, δεν πιστεύει ότι είναι σκόπιμο να παρεμβαίνει κάθε τρεις και λίγο και να επηρεάζει προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Όταν θεωρεί ότι σε κάτι μπορεί να φανεί χρήσιμος, τηλεφωνεί απευθείας στους υπουργούς ή στα στελέχη της Ν. Δ. και λέει την άποψή του, ενώ παράλληλα βοηθά για την επίλυση προβλημάτων με τη συμβουλή ή με τις γνωριμίες που διαθέτει στο εξωτερικό. Όπως πριν από λίγο καιρό, που όταν πληροφορήθηκε ένα γεγονός που αφορούσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα ζημίωνε τη χώρα μας, τηλεφώνησε πρωί πρωί στον υπουργό Εξωτερικών και τον ενημέρωσε. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επελήφθη αμέσως, έλυσε το πρόβλημα και στη συνέχεια, όταν συνάντησε τον κ. Γ. Ράλλη, τον ευχαρίστησε θερμά για τη βοήθεια.

Αυτή την ώρα όμως δημοσιοποιεί τις απόψεις του διότι πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πιεστούν από κάθε κατεύθυνση και με όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να δράσουν άμεσα. «Μόλις προχθές οι τέσσερις μεγάλοι της Ευρώπης αποφάσισαν να κινηθούν και να πάρουν σαφή θέση, ενώ γνωρίζουν καλά ότι ο Αριέλ Σαρόν δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να εξαντλήσουν την επιρροή τους, διότι μην ξεχνάμε ότι έχει συμφέροντα στην Ευρώπη. Ο Σαρόν, πέραν των άλλων, αυτή την ώρα πέτυχε (!) και το εξής απίθανο: Ηρωοποίησε τον Σαντάμ Χουσεΐν και έδωσε την παλιά του αίγλη στον Αραφάτ. Αυτή την ώρα λοιπόν ο Αραφάτ είναι ισχυρός και όποιος επιχειρήσει να τον αντικαταστήσει θα τον κρεμάσουν την επόμενη μέρα. Έτσι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι το πρόσωπο που μπορεί να διαπραγματευθεί μαζί του και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ».

Ο κ. Γ. Ράλλης επιρρίπτει ευθύνες για την κρίση και στον Παλαιστίνιο ηγέτη διότι, όπως λέει, δεν έσπευσε εγκαίρως να καταδικάσει απερίφραστα την τρομοκρατία. Και σ΄ αυτό το σημείο τονίζει: «Υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι επιθέσεις των Παλαιστινίων δεν είναι τρομοκρατικές. Και τις συγκρίνουν με εκείνες των Ιαπώνων καμικάζι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Οι Ιάπωνες καμικάζι έπεφταν με τα αεροπλάνα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε πολεμικά πλοία και όχι στον άμαχο πληθυσμό».

Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει με βεβαιότητα ότι η λύση περνά μέσα από τον Αραφάτ και πρέπει να είναι λύση πολιτική. «Μια λύση υπάρχει και είναι αυτή που συμφώνησαν οι κ.κ. Κλίντον – Μπαράκ, αλλά με δύο διορθωτικές αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή είναι να μην επιτρέπεται οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί πρόσφυγες να επιστρέφουν στο Ισραήλ. Σε ελάχιστους μπορεί να επιτραπεί η επιστροφή και μόνο στις παραμεθόριες περιοχές. Και η δεύτερη αλλαγή είναι οι Ισραηλινοί να αποσύρουν τους οικισμούς που έχουν δημιουργήσει μέσα στην Παλαιστίνη. Και σε πρώτη φάση πάντως να πάψουν να τους ενισχύουν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “