Ο «υπαρχηγός» της Ρηγίλλης

Το γενικό πρόσταγμα στη Ν.Δ. μέχρι και τις εθνικές εκλογές αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος θεωρείται πλέον από φίλους και αντιπάλους του ο «υπαρχηγός» στη Ρηγίλλης. Ο κ. Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξουσία και την αυτόνομη δράση των επιτελών του αναθέτει την ευθύνη όλων των κρίσιμων τομέων της κομματικής δράσης στον Θεσσαλό πολιτικό.

Έτσι ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει την αποκλειστική ευθύνη της κατάρτισης του προγράμματος του κόμματος, την ευθύνη των δημοσκοπήσεων αλλά και της διαφημιστικής καμπάνιας των εκλογών καθώς και τον αποκλειστικό χειρισμό των δυο θεμάτων αιχμής αυτής της περιόδου που είναι το Ασφαλιστικό και η φορολογική μεταρρύθμιση. Δυο θέματα από τα οποία, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, θα κριθεί η αξιοπιστία του κόμματος.
Ποτέ άλλοτε στη Ν.Δ. ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. δεν είχε τόσο αναβαθμισμένο ρόλο. Ούτε οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Δ. Σιούφας που κατείχαν αυτή τη θέση την περίοδο της ηγεσίας Έβερτ αλλά ούτε ο κ. Μ. Λιάπης την πρώτη περίοδο της ηγεσίας Καραμανλή συγκέντρωναν ποτέ στα χέρια τόσο μεγάλη εξουσία. Ιδιαίτερα ο κ. Μ. Λιάπης για μια περίοδο είχε στην πραγματικότητα αδρανοποιηθεί καθώς ο πανίσχυρος τότε εκπρόσωπος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος είχε ουσιαστικά καταλάβει όλους τους ζωτικούς τομείς του Πολιτικού Σχεδιασμού.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο οποίος με κάθε ευκαιρία εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με τον κ. Γ. Σουφλιά εκτιμά ότι ο πάλαι ποτέ αντίπαλός του στην κούρσα προς την ηγεσία μπορεί σήμερα να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στο κόμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοδήποτε στέλεχος αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία πρέπει πρώτα να έρχεται σε επαφή μαζί του ώστε το κόμμα να εμφανίζει συντεταγμένο και ενιαίο πολιτικό λόγο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους βουλευτές αλλά και για τα κορυφαία στελέχη. Για παράδειγμα, ο κ. Π. Παυλόπουλος θα συνεννοείται με τον κ. Γ. Σουφλιά για τα θέματα που σχεδιάζει να αναδείξει στη Βουλή, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης για τους ρόλους που αναθέτει στα πρόσωπα με τις οργανωτικές αλλαγές που προωθεί και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος για τις θέσεις και τις δραστηριότητες του κόμματος για τις οποίες εκτιμά ότι πρέπει να «περάσουν» στα ΜΜΕ.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει για όλους τους συντονιστές. Κορυφαία στελέχη τονίζουν ότι «αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς ορίζεται πολιτικός προϊστάμενος των άλλων στελεχών. Κατι τέτοιο άλλωστε δεν θα το ήθελε και ο ίδιος. Όμως λόγω της εμπειρίας και το κύρους που διαθέτει αυτή την ώρα στην κοινωνία, ουσιαστικά κατατάσσεται πρώτος μεταξύ ίσων».

Πάντως ο αναβαθμισμένος ρόλος του κ. Γ. Σουφλιά προκαλεί την ενόχληση ορισμένων επιτελών του προέδρου. Μια ενόχληση όμως που εκφράζεται με μορφή ψιθύρου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αφού ο κ. Κ. Καραμανλής έχει καταστήσει εδώ και καιρό σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όποιος συγκρουστεί με τον κ. Γ. Σουφλιά, ακόμη και αν έχει δίκιο…, θα βγει χαμένος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “