Για όλα φταίει ο Σημίτης...

Με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να κρατήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ώστε να διατηρηθεί το θερμό πολιτικό κλίμα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.

Την ίδια στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αναζητεί καθημερινά τρόπους στη Βουλή για να συντηρεί ένα κλίμα έντασης.

Αυτή είναι η νέα τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς οι επιτελείς της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε και πάλι τους πολλούς σκοπέλους που είχαν εμφανιστεί την προηγούμενη περίοδο και τώρα η πολιτική ζωή μπαίνει ξανά σε ήρεμα νερά. Η ανησυχία της έγινε ακόμη πιο έντονη από την απρόσμενη θετική εξέλιξη που παίρνει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, όπως και από τη σύντομη εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι το κόμμα τους είχε επενδύσει πολλά σ’ αυτά τα δύο θέματα. Ανέμεναν ότι οι αγρότες θα κρατούσαν «ζεστό το παιγνίδι» της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για περισσότερο διάστημα για να παραδώσουν, μέσα στον Μάρτιο, τη σκυτάλη στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα των μεγάλων πόλεων για το Ασφαλιστικό: «Δεν είχαμε διαβλέψει ότι η κυβέρνηση θα έκανε στροφή 180 μοιρών στον χειρισμό του Ασφαλιστικού. Αντίθετα, περιμέναμε κινητοποιήσεις, εκρήξεις και κοινωνικές εντάσεις, όμοιες με τις περσινές οι οποίες θα επέφεραν μεγάλους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. Και ελπίζαμε ότι μέχρι το Πάσχα θα κυριαρχούσαν αυτά τα ζητήματα», λένε βουλευτές της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ μας αιφνιδίασε. Έτσι εμείς πρέπει να γίνουμε πρωταγωνιστές ώστε να μην αφήσουμε να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη ότι το κυβερνών κόμμα ανασυντάχθηκε και λειτουργεί». Αυτή η νέα στρατηγική όμως οδηγεί τον κ. Κώστα Καραμανλή και τα στελέχη του κόμματός του σε υπερβολές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με κάθε ευκαιρία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι υπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα και μηδενίζει το όποιο κυβερνητικό έργο έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια. «Ακόμη και οι κυβερνήσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία με μελανά χρώματα είχαν παράγει κάποιο έργο», είπε την περασμένη Δευτέρα αγνοώντας επιδεικτικά ότι πριν από δυόμισι μήνες η χώρα μπήκε επίσημα στην ευρωζώνη και όλοι οι Έλληνες συναλλάσσονται με ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αλλά και στις εμφανίσεις του σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή ο κ. Κ. Καραμανλής καταφέρεται με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο προσωπικά εναντίον του Πρωθυπουργού καθώς στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι το σημαντικότερο όπλο του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ο κ. Σημίτης, η εικόνα του οποίου – κατά την άποψή τους – θα πρέπει να «τσαλακωθεί» όσο γίνεται περισσότερο στην κοινωνία.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινείται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τρεις φορές (δύο από την Ολομέλεια και μία από Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή) αποχώρησαν διά ασήμαντον αφορμήν οι βουλευτές της Ν.Δ. καταγγέλλοντας σε υψηλότατους τόνους ορισμένους υπουργούς ότι αποφεύγουν να εμφανιστούν ενώπιον του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, καταθέτουν καθημερινά δεκάδες ερωτήσεις γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Ένας ακόμη στόχος πάντως της Ν.Δ. είναι κάθε Παρασκευή στην καθιερωμένη «Ώρα του Πρωθυπουργού» να έρχεται ο κ. Κώστας Σημίτης στη Βουλή για «να απολογηθεί», όπως λένε χαρακτηριστικά, σ’ ένα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “