Οριστικά τον Μάρτιο η Ντόρα

Οριστικά στα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθεί από τη Ν.Δ. επισήμως η υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Σ’ αυτήν τη θέση είχε καταλήξει ο κ. Κ. Καραμανλής από τον προηγούμενο μήνα ­ οπότε είχε κλείσει και η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού ­ και σ’ αυτήν τη θέση εμμένει.

Στα μέσα Μαρτίου η Ν.Δ. θα ανακοινώσει επίσημα ότι αντίπαλος του Χρήστου Παπουτσή για τον δήμο της Αθήνας θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη
Την πρόθεσή του την κατέστησε σαφή χθες ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν όταν το κόμμα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Έτσι απάντησε σε βουλευτές και στελέχη του κόμματός του, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να ανοίξει τα χαρτιά της για την Αθήνα. Ταυτόχρονα με την υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη η Ρηγίλλης θα ανακοινώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος και του Πειραιά κ. Χρ. Αγραπίδης. Οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή λένε πως είναι σχεδόν έτοιμοι και έχουν κλείσει τις υποψηφιότητες στο 90% των δήμων και των νομαρχιών. Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι της Ρηγίλλης εξακολουθεί να είναι η Υπερνομαρχία Αττικής. Η εκτίμηση των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να μεταφέρει στην Υπερνομαρχία την πολιτική μάχη των εκλογών με πολλές πιθανότητες να την κερδίσει. Έτσι αναζητούν εδώ και καιρό υποψήφιο που να προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. Μέχρι τώρα έχουν εισπράξει δύο αρνητικές απαντήσεις από τους κ.κ. Μ. Δρεττάκη και Κ. Λιάσκα. Ωστόσο, επιτελείς τού προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η περίπτωση του κ. Κ. Λιάσκα δεν έχει αποκλειστεί και αρχίζει νέος γύρος επαφών και πιέσεων προκειμένου να τον πείσουν.

Κατά τα άλλα ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας προς τα στελέχη του, ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών. «Όλοι πια αναγνωρίζουν ότι είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο. Η κυβέρνηση αυτή ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Από τις εκλογές έως σήμερα δεν πήρε καμία απόφαση, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα δεν αποτόλμησε καμιά ρήξη, έπαυσε να κυβερνά. Δεν μπορεί άλλο», είπε με έμφαση. Και στη συνέχεια επετέθη με έντονο ύφος στην κυβέρνηση: «Πρόσφατα θλιβερά γεγονότα απεικονίζουν ανάγλυφα την εικόνα της κυβέρνησης και του κατεστημένου που τη στηρίζει. Επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα στον τόπο είναι το ίδιο το κράτος. Είναι το καθεστώς της ασυδοσίας, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας».
Ο Δ. Αβραμόπουλος φροντίζει για το σασπένς της αναμέτρησης
Όλοι «οι παίκτες» των δημοτικών εκλογών άνοιξαν νωρίς τα χαρτιά τους. Για πρώτη φορά, δέκα μήνες πριν στηθούν οι κάλπες, οι ψηφοφόροι της Αθήνας γνωρίζουν όχι μόνο τους πρωταγωνιστές από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αλλά και τους υποψηφίους των μικρότερων κομμάτων.

Μόνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δείχνει να φροντίζει για το σασπένς της αναμέτρησης. Ο ίδιος δηλώνει ότι «η Αθήνα έχει δήμαρχο» και ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την ιδιότητά του εμπλεκόμενος τόσο νωρίς στον προεκλογικό αγώνα. Άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του λένε ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν έχει κανέναν λόγο αυτή την ώρα να συνδεθεί με κάποιον από τους υποψηφίους γιατί αυτό ακυρώνει τη βασική πολιτική του κόμματός του, να κινείται στο κέντρο, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων θα αργήσει πολύ να εκφράσει την προτίμησή του σε κάποιον από τους υποψηφίους, και ενδεχομένως να μην τη δείξει σε κανέναν, για να μη βάλει απέναντί του τους ψηφοφόρους κάποιου από τα μεγάλα κόμματα. Στελέχη της Ν.Δ. όμως λένε ότι η ουδετερότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε αυτήν την αναμέτρηση θα είναι ευσεβής πόθος του ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι η στάση του ΚΕΠ στις δημοτικές θα αποκαλύψει με ποιον τρόπο επιθυμεί να πορευτεί ο κ. Αβραμόπουλος στις εθνικές εκλογές. Αν θα επιμείνει δηλαδή στην αυτόνομη κάθοδο ή αν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ.

Στη Βασιλέως Κωνσταντίνου πάντως χαρακτηρίζουν τα σενάρια περί συνεργασιών αστειότητες. Υπενθυμίζουν ότι ο βασικός στόχος του νέου κόμματος παραμένει η αυτόνομη κάθοδος στις εθνικές εκλογές, προσθέτουν όμως ότι μέχρι τότε το νέο κόμμα δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ελίσσεται.
Η… ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά
«Για να γυρίσει ο Αντώνης στο κόμμα πριν από τις εκλογές πρέπει να ρίξει γέφυρες στον Κώστα Μητσοτάκη. Και ο τρόπος είναι ένας. Να βγει και να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λύσει αυτομάτως όλα του τα προβλήματα και ο πρώην πρωθυπουργός θα άρει τις αντιρρήσεις του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του στη Ρηγίλλης, όμως θα είναι ένα πρώτο καλό βήμα».

Τα ίδια στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να αρνηθεί τη βοήθεια του κ. Αντώνη Σαμαρά, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε πολύ ψηφοφόρους και στελέχη της Ν.Δ. και θα έδινε την εντύπωση ότι η ίδια, όπως και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, είναι προσκολλημένη σε μια προσωπική βεντέτα. Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση από τον πρόεδρο της «Άνοιξης» θα προκαλούσε μεγάλη ανακούφιση στον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος ήδη πριν από τις προηγούμενες εκλογές αναζητεί τη φόρμουλα για να ανοίξει την πόρτα στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίον ως γνωστόν έχει άριστες προσωπικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της «Άνοιξης» πάντως δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένος να δώσει χείρα βοηθείας όχι μόνο στην κ. Μπακογιάννη, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο της Ν.Δ. αν αυτό δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τη Ρηγίλλης.

Όποιος έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, λένε οι συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά και εξηγούν: «Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 είχαμε συμπαραταχθεί με τη Ν.Δ. και μονολότι οι δεσμεύσεις της Ρηγίλλης για κοινή πορεία των δύο κομμάτων ήταν σαφείς, τους χρησιμοποίησαν και μετά τους ξέχασαν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “