Και ευλογίες Σημίτη

Με τις, δημόσιες, ευλογίες του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ξεκίνησε ουσιαστικά από χθες την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο της Αθήνας Χρήστος Παπουτσής. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να ανοίξει διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις με στόχο την ευρύτερη δυνατή υποστήριξή του. Και σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός «ξεφεύγει από τα κομματικά πλαίσια», θέση στην οποία φαίνεται ότι θα παίξει με επιμονή το ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενεθάρρυνε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «μπράβο σου, καλή επιτυχία να έχεις», και τον προέτρεψε να εργαστεί με επιμονή στην κατεύθυνση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Η συνάντηση διήρκεσε περί τα 40 λεπτά και στη διάρκειά της φαίνεται ότι γύρισε σελίδα στις σχέσεις των δύο ανδρών, που δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές από την προσυνεδριακή περίοδο.

Παρά το γεγονός όμως ότι η υποστήριξη του κ. Σημίτη στον κ. Παπουτσή φαίνεται να είναι ειλικρινής, δεν μοιάζει να συμβαίνει το ίδιο με το σύνολο των βουλευτών της Α’ Αθήνας. Ορισμένοι εξ αυτών, δύο ή τρεις, αντιμετωπίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή ως προσπάθεια εδραίωσής του στη δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας, όπου η δύναμη του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτές ενδέχεται να υποστεί σημαντική μείωση σε περίπτωση ήττας του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Ήδη οι βουλευτές αυτοί έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους σε κυβερνητικά στελέχη, και για τον λόγο αυτό ο γραμματέας του κόμματος Κ. Λαλιώτης πρόκειται να έχει χωριστές συναντήσεις με όλους τους βουλευτές της Α’ Αθήνας προκειμένου να τους ζητήσει να στηρίξουν εμπράκτως τον υποψήφιο του κόμματος για τον δήμο της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν εύσχημο τρόπο για να ανακοινώσουν την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Το θέμα της υποψηφιότητας έχει κλείσει και τυπικά. Στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχαν μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπακογιάννη και ο Κ. Καραμανλής συμφώνησαν σε όλα ­ και στο κυριότερο: στο τι θα γίνει μετά, αφού δηλαδή η πρώην υπουργός κερδίσει τις εκλογές, όπως πιστεύει η Ν.Δ. Στελέχη πιέζουν η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη να γίνει τώρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνεδριάσει το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου.

Αλλά ο κ. Καραμανλής και η ίδια η υποψήφια πιστεύουν ότι πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Παπουτσή, για να μη φανεί ότι η Ν.Δ. σύρθηκε πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Όμως το σοβαρότερο θέμα είναι το πώς θα απεμπλακεί η υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη από τις υποψηφιότητες του κόμματος σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Ήδη από το περιβάλλον της πρώην υπουργού διευκρινίζεται με νόημα ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι σε δύο γύρους», σε μια εμφανή προσπάθεια της κ. Μπακογιάννη να κατεβάσει τον πήχη, καθώς τα φιλικά προς τη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι εάν η υποψηφιότητα Παπουτσή αποκτήσει δυναμική στη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων, ενδέχεται να συσπειρώσει ψηφοφόρους και εκτός ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το αν επιτευχθούν συμφωνίες και συναινέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιστεύουν, ο κ. Παπουτσής μπορεί να πάει την αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο, και τότε, σύμφωνα με τον Κ. Λαλιώτη, «όλα είναι ανοιχτά». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκε χθες με τον κ. Σημίτη χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη «οικογενειακή υπόθεση της Ν.Δ.».

Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι έως 15-20 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακοίνωσης των ονομάτων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ανά τη χώρα…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “