Αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ

Ο Κ. Λαλιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα και ουσιαστικά έριξε τις πρώτες γέφυρες προς την προοδευτική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «η μάχη της Αθήνας μπορεί και πρέπει να δοθεί με ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, με όρους συνεργασίας, νίκης και ελπίδας». Τα κόμματα της Αριστεράς αντέδρασαν συγκρατημένα, ενώ η Νέα Δημοκρατία περιορίσθηκε σε σχόλια του τύπου «ούτε κρύο ούτε ζέστη» για την υποψηφιότητα αυτή.

Πολιτικοποίηση

Οι πληροφορίες όμως επιβεβαιώνουν τον αιφνιδιασμό που αισθάνθηκαν στη Ρηγίλλης από τον χρόνο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την επιλογή του κυβερνώντος κόμματος να προτείνει ένα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου για υποψήφιο. Η πολιτικοποίηση της εκλογικής αναμέτρησης από το ΠΑΣΟΚ φέρνει ακόμη πιο κοντά την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς η Ν.Δ. δεν μπορεί να απαντήσει με μη πολιτική υποψηφιότητα ή ένα στέλεχος μικρότερης εμβέλειας, παρά το γεγονός ότι τα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας υπερέχουν σημαντικά του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2000, στις οποίες είχε επικρατήσει του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει στην Α’ Αθήνας 42,36% έναντι 39,76%.

Από την άλλη πλευρά, η αιφνιδιαστική αναγγελία του ΠΑΣΟΚ επιταχύνει τις εξελίξεις στη Ν.Δ., καθώς λογικά θα μεγαλώσει η πίεση στην κ. Μπακογιάννη να λάβει επιτέλους τις αποφάσεις της. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέκλειαν, εξαιτίας αυτής της πίεσης, η κ. Μπακογιάννη να αποφασίσει πολύ νωρίτερα από το τέλη του επόμενου μήνα, όπου είχε μεταθέσει την αναγγελία της υποψηφιότητάς της.

Η τελική απόφαση

Τα ίδια στελέχη θεωρούσαν πάντως ως βέβαιη την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, ανεξάρτητα από τις όποιες καθυστερήσεις στην ανακοίνωσή της. Φαίνεται πάντως ότι η τελική απόφαση για το μέλλον της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη θα ληφθεί στη διάρκεια της συνάντησης που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Ένα άλλο στοιχείο πίεσης προς τον κ. Καραμανλή, είναι ότι το κόμμα θεωρεί δεδομένη τη νίκη στις δημοτικές εκλογές. Άρα, οτιδήποτε λιγότερο, όπως λ.χ. να παιχτεί ο Δήμος Αθηναίων στον δεύτερο γύρο, θα αποτελεί μια ήττα, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Το ΚΕΠ

Σημαντικός παράγων για την έκβαση της αναμέτρησης θεωρούνται τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και το ΚΕΠ του Δημ. Αβραμόπουλου, που επίσης αντέδρασε συγκρατημένα στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει οκτώ ολόκληρους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές τον υποψήφιό του για τον Δήμο της Αθήνας. Με βάση αυτές τις αντιδράσεις είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δουλέψει πολύ για να διευρύνει εκτός της κομματικής του πελατείας τα ποσοστά της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Φαινομενικά, το έργο του είναι πιο εύκολο σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση (Αβραμόπουλου – Δαμανάκη), καθώς είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει ποσοστά πολύ υψηλότερα του 17% που περίπου έλαβε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές του ’98.
Ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων ανά εβδομάδα σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ
Μιλώντας για την υποψηφιότητα Παπουτσή ο Κ. Λαλιώτης τόνισε στη χθεσινή σύσκεψη ότι «πρέπει το πρόγραμμα του υποψηφίου για τον Δήμο της Αθήνας να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης Αθήνας». Η αναφορά αυτή έγινε σε συνέχεια μεγάλης συζήτησης στη διάρκεια της σύσκεψης και στην οποία τονίσθηκε ότι «το πρόσωπο της σημερινής Αθήνας είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων».

Οι μετανάστες

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών που ζουν στις γειτονιές της Αθήνας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξενοφοβικές αντιδράσεις από τους Έλληνες κατοίκους ή ακόμη και ρατσιστικές τάσεις. Ειπώθηκε συγκεκριμένα ότι πρέπει το πρόγραμμα να απαντά σ’ αυτά τα προβλήματα, που ταυτίζονται με ζητήματα διαβίωσης, λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, σχολείων κ.λπ.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, πλην του Κ. Λαλιώτη και του Μιχ. Νεονάκη, ο Κ. Σκανδαλίδης και οι βουλευτές Γερ. Αρσένης, Ν. Αλευράς, Φ. Γεννηματά, Στ. Μανίκας, Χρ. Παπουτσής, ο γραμματέας Οργανωτικού Λ. Κατσικαρέλης και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Α’ Αθήνας Δ. Λυμπεράκης. Απουσίαζαν ο Γ. Παπανδρέου που μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ και ο Γ. Παπαντωνίου που εκείνη την ώρα συναντιόταν με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Παπουτσή, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και του ανακοίνωσε την πλήρη συμπαράστασή του.

Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να ανακοινώνει ένα πακέτο υποψηφιοτήτων για μη «προβληματικούς» δήμους ανά εβδομάδα, με σκοπό να έχει «κλείσει» τα περισσότερα ονόματα έως τις 15 Μαρτίου. Ο στόχος είναι να αιφνιδιάζεται η Ν.Δ. όπου αυτό είναι δυνατόν και να κερδίζονται έτσι οι εντυπώσεις έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένας Ευρωπαίος για την Αθήνα
Ο Χρήστος Παπουτσής είναι βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εκτελεστικού του Γραφείου, πρώην επίτροπος στην Ε.Ε. και πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1953 ­ από το 1960 μετακόμισε στην Αθήνα οικογενειακώς. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα (εξεγέρσεις Νομικής – Πολυτεχνείου το 1973). Το 1974 οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και από το 1977 είναι συνεχώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Την περίοδο 1978-80 ήταν πρόεδρος της ΕΦΕΕ. Το 1984 εξελέγη ευρωβουλευτής, όπως και το 1989 και το 1994, συνολικά 11 χρόνια, εκ των οποίων αρκετά ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και μέλος του προεδρείου του κόμματος των «ευρωσοσιαλιστών» και αντιπρόεδρος της Κ.Ο.

Το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου τον επέλεξε ως τον Έλληνα επίτροπο στην Ε.Ε. ­ καθήκοντα ανέλαβε το 1995.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “