Υπόγειος πόλεμος ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς πλανώνται φήμες και απειλές ότι τα προσεχή 24ωρα θα επιχειρηθεί νέα επιχείρηση λάσπης εναντίον του κ. Κ. Στεφανόπουλου.

Στο θέμα θα παρέμβει απόψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο κ. Κ. Σημίτης, αφού καταγγείλει όσους πρωταγωνίστησαν στις αθλιότητες των τελευταίων ημερών, θα δώσει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και θα καλέσει τους υπουργούς να ανατρέψουν το κλίμα με εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, το υπουργείο Τύπου αναζητεί τη νομική αλλά και την τεχνική φόρμουλα για να σταματήσουν οι μετρήσεις των δελτίων ειδήσεων και των εκπομπών πολιτικού περιεχομένου ώστε, όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη, η υψηλή τηλεθέαση να μην αποτελεί πλέον άλλοθι για «κίτρινη δημοσιογραφία».

Και ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ΠΑΣΟΚ στόχο έχουν να κλείσουν τη συζήτηση της διαδοχολογίας. Πρώτος ο κ. Γ. Παπανδρέου, δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής», ότι «η διαδοχολογία πρέπει να σταματήσει».

Καταδίκη, αλλά και ψίθυροι…

Το Σαββατοκύριακο, τα πολιτικά στελέχη και των δύο κομμάτων που καταδίκασαν με τρόπο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό την επιχείρηση σπίλωσης του προσώπου του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, απέφυγαν να επιρρίψουν ­ ευθέως τουλάχιστον ευθύνες οι μεν στους δε για την επίθεση εναντίον του Προέδρου. Σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις όμως, το ένα κόμμα επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στο άλλο. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκαν τρία περιστατικά που αφορούσαν τη Ν.Δ. για να πουν ότι αυτή η αναταραχή ίσως εξυπηρετούσε σχέδια στελεχών της Ρηγίλλης.

Το πρώτο περιστατικό ήταν η δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά διαχώρισε τη στάση του από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, και ερμηνεύτηκε ως αιχμή εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δεύτερο περιστατικό ήταν η έμμεση εμπλοκή του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στη υπόθεση του παράνομου τζόγου της Πάτρας, η οποία συνοδεύτηκε με τη φημολογία ότι την περασμένη Πέμπτη θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που θα αποδείκνυαν την «ενοχή του». Πολιτικά στελέχη, κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ., υποστήριζαν ότι η επίθεση εναντίον του Προέδρου διευκόλυνε τον πρώην εκπρόσωπο της Ν.Δ. αφού έτσι η δική του υπόθεση πέρασε στην αφάνεια. Το τρίτο περιστατικό ήταν τα όσα είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη σε μια κοινωνική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, δυο μέρες πριν από τις δήθεν «αποκαλύψεις» για τον Πρόεδρο.

Η Ντόρα για τον Δήμο

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει ότι υπάρχει πολιτική αστάθεια και κρίση διακυβέρνησης και αναφέρθηκε στους τομείς που κατά τη γνώμη της η κυβέρνηση έχει σοβαρά προβλήματα. Και όταν εκλήθη να απαντήσει ευθέως αν θα είναι υποψήφια για τον Δήμο, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της και άφησε να εννοηθεί ότι η στάση της θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Κάποια στελέχη έσπευσαν να δώσουν την ερμηνεία ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέμενε γεγονότα που θα οδηγούσαν την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πάντως η πρώην υπουργός δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το θέμα με τον Πρόεδρο βγήκε στο Mega και καταδίκασε την αήθη επίθεση. Ως προς τα όσα είπε για την κρίση διακυβέρνησης, επισημαίνει ότι χρειάζεται πολλή φαντασία για να συσχετισθούν αυτά με την επίθεση εναντίον του Προέδρου. Αναφερόμενη στην απόφαση για τον Δήμο της Αθήνας, ξεκαθαρίζει ότι είναι αυτονόητο πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλάζει σε όλα τα επίπεδα τους σχεδιασμούς των κομμάτων. Ειδικότερα, για τη δική της υποψηφιότητα, τονίζει ότι ο προσανατολισμός δεν έχει αλλάξει αλλά δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως για το θέμα πριν γίνει η συνάντηση με τον κ. Κ. Καραμανλή. Όσο για τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, από τη Λευκάδα όπου περιόδευε, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του κ. Κ. Στεφανόπουλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευθύνες επειδή, όπως υποστήριξε, «βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού».

Πάντως, η Ρηγίλλης επιχείρησε να θέσει τέρμα στα σενάρια που εμπλέκουν στελέχη της στην υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας με μια ξεκάθαρη δήλωση του κ. Γ. Σουφλιά: «Τα τελευταία γεγονότα και σενάρια αποδεικνύουν, δυστυχώς, πόσο εύθραυστη και τραυματισμένη είναι η πολιτική μας ζωή. Είναι δε τόσο γενικευμένη η αίσθηση της διαφθοράς, ώστε αρκεί μια φήμη ή ένα ανεπίτρεπτο ψευδές δημοσίευμα για να την αναστατώσει».

Την ίδια ώρα στελέχη της Ν.Δ. απαντούν με τα δικά τους «όπλα» στον υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποστηρίζουν ότι όλα κρίνονται στην πολιτική εκ του αποτελέσματος και υπογραμμίζουν ότι από όλη αυτή την υπόθεση επί της ουσίας ωφελήθηκε το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό διότι με τη διάσταση που πήρε το θέμα του κ. Στεφανόπουλου αποπροσανατολίστηκε η κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την ώρα στον τόπο.

Διέδιδαν χαρακτηριστικά ότι η αναταραχή «πάγωσε» τις φωνές των διαφωνούντων στο ΠΑΣΟΚ διότι τώρα φοβούνται μήπως κατηγορηθούν ότι βοηθούν με τη στάση τους στην ανατροπή της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι ίδιοι σεναριολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μόνο ο κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν από αυτή την υπόθεση. Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος επεσήμανε ότι «όλα όσα συμβαίνουν δεν είναι καθόλου τυχαία διότι αυτή την περίοδο συζητείται στη Βουλή το τεράστιας σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας θέμα που αφορά το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα», όπως τόνισε, «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα εθνικά θέματα, στο Ασφαλιστικό, αλλά και με τη στάση των διαφωνούντων βουλευτών».

Το ΕΣΡ και οι κρυφές κάμερες

Ο κ. Βασίλειος Λαμπρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σε επιστολή του για σχόλιο του «Μικροπολιτικού» την 1.2.2002, αναφέρει:

«Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα που έχει καταχωρισθεί στις σελίδες του Μικροπολιτικού της εφημερίδας σας με τον τίτλο “Όπου να ‘ναι ξυπνάτε”, θέλω να παρατηρήσω τα εξής: Το παραπάνω προσβλητικό για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κείμενο ανατρέπεται από ακριβή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφική έρευνα (ρεπορτάζ) της εφημερίδας της ίδιας ημερομηνίας (σελ. 11) με τον τίτλο “Η κρυφή κάμερα στο ΕΣΡ”.

Στην έρευνα αυτή καταγράφεται η έναρξη κυρωτικής διαδικασίας κατά τηλεοπτικών σταθμών για χρήση κρυφής κάμερας, υποκλοπή τηλεφωνικής επικοινωνίας, αντιδεοντολογική συμπεριφορά κ.λπ. Για τη χθεσινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού με τον τίτλο “Dum spiro spero” το Συμβούλιο έχει ήδη λάβει τα προσήκοντα μέτρα.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί καθένας να κρίνει κατά πόσο είναι βάσιμος ή άδικος ο σχολιασμός του Μικροπολιτικού».
Απειλές για δεύτερο γύρο λάσπης
Δεύτερο επεισόδιο στο σίριαλ της λάσπης ­ και μάλιστα πολύ σύντομα ­ φοβάται η κυβέρνηση. Όπως σημειώνουν τα αρμόδια στελέχη, υπάρχουν πληροφορίες ότι εκείνοι που προχώρησαν στην υλοποίηση του πρώτου μέρους του σχεδίου αποσταθεροποίησης, επιδιώκοντας μέσω της παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν εξαντλήσουν τους όσους «άσους» έχουν στο μανίκι τους.

Στην κυβέρνηση έχουν πληροφορίες ότι επίκεινται νέες «δημοσιογραφικές αποκαλύψεις», πάντοτε για τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Μάλιστα, αυτήν τη φορά, υπάρχει η αίσθηση ότι θα εκδηλωθεί τηλεοπτική επίθεση και στο οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι αρμόδιοι από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμοι να παρέμβουν άμεσα, ειδικά αν οι τηλεοπτικές επιθέσεις στον κ. Κ. Στεφανόπουλο και την οικογένειά του εκτραπούν. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει τέλεση αξιόποινων πράξεων (συκοφαντική δυσφήμηση κ.λπ.) μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, τότε η παρέμβαση θα είναι άμεση, με εντολή του Πρωθυπουργού.
Καταθέτουν στην Πάτρα
Κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις προκάλεσε στην Αχαΐα το θέμα με τον παράνομο τζόγο. Από σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών Γιώργος Μπισμπίκης συνεχίζει την έρευνα για τον ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της αχαϊκής πρωτεύουσας καταδίκασε ομόφωνα την επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “