Διαφανή τα οικονομικά μας

Την πρώτη περίοδο της πολιτικής του πορείας, φίλοι και αντίπαλοι του Προκόπη Παυλόπουλου τον αποκαλούσαν «άνθρωπο-ορχήστρα». Τώρα τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν προσθέσει ένα ακόμη προσωνύμιο στον καθηγητή. Τον αποκαλούν «το κλειδί του κόμματος».

Προκόπης Παυλόπουλος: Τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν προσθέσει ένα ακόμη προσωνύμιο στον καθηγητή. Τον αποκαλούν το «κλειδί του κόμματος»
Δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ασχολείται με τα πάντα, ενώ ο πρόεδρος τού αναθέτει δύσκολες αποστολές που απαιτούν ταχύτητα στη διεκπεραίωση. Δηλαδή, μπορεί να λάβει εντολή στις 12 το βράδυ να ετοιμάσει επερώτηση ή αίτηση για Εξεταστική Επιτροπή και στις 7 το πρωί αυτή να είναι έτοιμη στο γραφείο του προέδρου για να κατατεθεί αργότερα στη Βουλή. Παράλληλα, ορισμένες φορές αναλαμβάνει «αποστολές αυτοκτονίας», όπως λένε οι φίλοι του στη Ν.Δ. Τις δύσκολες ημέρες για το κόμμα εκείνος παίρνει την εντολή να βγει στα δελτία ειδήσεων και να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά. Έτσι, λόγω της πολλαπλής χρησιμότητάς του για τον πρόεδρο και το κόμμα, έχει ένα μοναδικό προνόμιο. Με την ιδιότητά του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο κ. Παυλόπουλος μετέχει ex officio σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος. Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμούν ότι του ανέθεσε τα καθήκοντα του εκπροσώπου για να μπορεί να μετέχει ενεργά στη λήψη όλων των αποφάσεων του κόμματος.

Κύριε Παυλόπουλε, ανήκετε στον πολύ στενό επιτελικό πυρήνα. Πολλοί λένε ότι με αυτόν τον τρόπο σας αντάμειψε ο κ. Κ. Καραμανλής για τη στήριξη που του δώσατε ιδιαίτερα μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Ας μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής μού ανέθεσε έναν κρισιμότατο τομέα, τον τομέα των θεσμών, μολονότι δεν ήμουν από αυτούς που στην πρώτη ψηφοφορία του Συνεδρίου τον είχαν υποστηρίξει για πρόεδρο. Απέδειξε έτσι ότι δεν λειτουργεί με τη λογική των «κολλητών» και, πολύ περισσότερο, της «παρεούλας». Έτσι και σήμερα όσοι συνεργαζόμαστε μαζί του, συνεργαζόμαστε βάσει ιδιοτήτων και όχι βάσει συναισθημάτων. Βεβαίως, με τον καιρό προστίθεται και ο συναισθηματικός δεσμός.

Εξακολουθεί όμως το κόμμα σας να δέχεται έντονες επικρίσεις για έλλειψη παραγωγής πολιτικής, αλλά και για αδυναμία να περάσει τις θέσεις του στον κόσμο.

Μολονότι πιστεύω ότι τίποτε δεν είναι τέλειο και πως πρέπει να βελτιωνόμαστε πάντοτε, και πάλι θα διαφωνήσω. Αν στη Ν.Δ. έχουμε πρόβλημα παραγωγής πολιτικής, τότε πώς εξηγείται, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, η συνεχής ενίσχυση της εμπιστοσύνης που δείχνει η κοινή γνώμη στον προγραμματικό μας λόγο; Και αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα επικοινωνίας, τότε πώς να εξηγήσει κανείς το ότι η Ν.Δ. προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ και τoυ αφαιρεί ένα ένα τα επικοινωνιακά του προπύργια. Νομίζω πως πάμε καλά, ταυτοχρόνως όμως πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να πάμε καλύτερα.

Οι αγρότες πήραν την απόφαση να στήσουν μπλόκα. Τι θα κάνει το κόμμα σας; Θα περπατήσει πάλι σε δύο βάρκες ή αυτήν τη φορά θα λάβει ξεκάθαρη θέση εναντίον του κλεισίματος των δρόμων;

Η Ν.Δ. ούτε ποδηγετεί ούτε εξωθεί τους αγρότες σε κινητοποιήσεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πάγια θέση της είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης. Εδώ όμως φαίνεται και όλη η υποκρισία της κυβέρνησης: Αφού οδηγεί τους αγρότες στα άκρα μέσα από την πολιτική της οικονομικής τους εξαθλίωσης, στη συνέχεια ζητάει τα ρέστα για τις κινητοποιήσεις τους. Τέλος, θα θυμηθεί κάποτε η κυβέρνηση το παράδειγμα του εντιμότατου κ. Κολλά, τα ξηλωμένα πεζοδρόμια και τις καμένες νομαρχίες;

Πρόεδρος και στελέχη της Ν.Δ. επιτίθεσθε πλέον προσωπικά και με οξύτητα στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι ζημιώνει συνειδητά τη χώρα. Δεν πιστεύετε ότι αυτή η κριτική ξεπερνά ακόμη και αυτό το όριο της υπερβολής;

Κάθε άλλο, αν αναλογισθεί κανείς ότι ο ίδιος ο κ. Σημίτης ως πολιτικός αδίκησε τον εαυτό του, στο μέτρο που η παρουσία του στην πολιτική μας ιστορία θα καταγραφεί ως άθροισμα χαμένων ευκαιριών και κραυγαλέων αποτυχιών. Από τη νύχτα των Ιμίων έως την εντελώς πρόσφατη θλιβερή εικόνα του στον Λευκό Οίκο ή το φιάσκο της πολυδιαφημισμένης και προκλητικά ανεύθυνης ως προς τον χειρισμό από την κυβέρνηση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ο κατάλογος της αρνητικής συμβολής τού κ. Σημίτη στα πολιτικά μας πράγματα είναι, δυστυχώς, μακρύς. Μήπως εγώ θα έπρεπε να αντιστρέψω το ερώτημα; Μπορείτε να μου αναφέρετε έστω και μία περίπτωση σοβαρής πολιτικής επιτυχίας τού κ. Σημίτη;

Μα, κύριε Παυλόπουλε, αν μη τι άλλο, επί πρωθυπουργίας του μπήκε η χώρα στην ευρωζώνη. Λίγο είναι αυτό;

Με τον τρόπο που μπήκαμε στην ευρωζώνη ναι, είναι λίγο. Πολύ λίγο. Να θριαμβολογούμε δηλαδή για μια αυτονόητη πορεία, που μάλιστα δρομολογήθηκε και στηρίχθηκε από τη Ν.Δ.; Να θριαμβολογούμε επειδή μπήκαμε τελευταίοι και ουραγοί, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος; Οιαδήποτε άλλη σοβαρή κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα, όταν μάλιστα έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Με τη νέα αποκάλυψη ότι ο λογαριασμός στη Mayo άνοιξε από το 1980 εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το κόμμα σας δεν είχε και δεν έχει μυστικούς λογαριασμούς;

Τα οικονομικά της Ν.Δ. ήταν, είναι και θα παραμείνουν απολύτως διαφανή. Ας περιμένει ο κ. Λαλιώτης και το ΠΑΣΟΚ την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, την οποία ελπίζουμε να σεβαστούν αντί να υβρίζουν τους δικαστικούς λειτουργούς. Κατά τα λοιπά, ο κ. Λαλιώτης επανέρχεται στο θέμα για ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει μέσω της προπαγάνδας τη γύμνια της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Πρόκειται για προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού.
Θα στηρίξω την Ντόρα, αν το αποφασίσει
Από 40 κύματα έχουν περάσει οι σχέσεις τού Προκόπη Παυλόπουλου με την Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα μέχρι και πριν από μερικούς μήνες αντήλλασσαν αιχμές ο ένας εναντίον του άλλου μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Τώρα, η σχέση τους έχει μπει σε νέα φάση. Συνεργάζονται στενά, συμμετέχουν μαζί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ συχνά πυκνά στη Βουλή ανταλλάσσουν αστεία και φιλοφρονήσεις.

Κύριε Παυλόπουλε, πιστεύετε ότι πρέπει να είναι υποψήφια η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και αν είναι θα τη στηρίξετε;

Το αν θα είναι υποψήφια θα το αποφασίσει μόνη της. Εγώ δεν μπορώ να έχω άποψη, πιστός στη γνωστή θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται». Αν όμως το αποφασίσει, θα τη στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρόκειται για μιαν άριστη υποψηφιότητα. Πάντως, με αυτήν την ευκαιρία, κάνω έκκληση προς όλους τους συναδέλφους βουλευτές ­ κατανοώντας βεβαίως τις θεμιτές φιλοδοξίες τους ­ να κλείσει το ζήτημα των υποψηφιοτήτων, για ν’ ασχοληθούμε με τα ζέοντα θέματα της επικαιρότητας. Ας έχει το πρόβλημα και το θλιβερό προνόμιο της ανευθυνότητας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αφού έφθειρε συνειδητά και κυνικά σημαντικά ονόματα, λίγο απέχει από το να τυπώσει αγγελτήρια του στυλ: «Ζητούνται υποψήφιοι για τους μεγάλους δήμους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “