Η Ν.Δ. φλερτάρει τον Κ. Λιάσκα

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί δύο επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., οι Γιώργος Σουφλιάς και Ευ. Μεϊμαράκης, προκειμένου να βρουν πρόσωπο ευρείας αποδοχής ­ που να προέρχεται κατά προτίμηση από την Αριστερά ­ για να του δώσουν το χρίσμα του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς

Η πρώτη άτυπη επαφή έγινε, αλλά ο Κ. Λιάσκας φέρεται να διαμήνυσε στην ηγεσία της Ν.Δ. ότι προς το παρόν έχει άλλες προτεραιότητες. Αντίθετα ο Π. Ψωμιάδης, έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί υποψήφιος
Στη Θεσσαλονίκη δεν έχει κινηθεί ακόμη καμία διαδικασία καθώς ο βουλευτής κ. Π. Ψωμιάδης έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί υποψήφιος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι ήταν επιτυχής η απόφασή του να στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς το στέλεχος της Αριστεράς κ. Θ. Κατριβάνο. «Παραδεχόμαστε», λένε στη Ρηγίλλης, «ότι η θητεία του δεν ήταν η καλύτερη, όμως η υποψηφιότητα ήταν εξαιρετική. Δεν χάσαμε καμία ψήφο της Ν.Δ. και ταυτόχρονα πήραμε από τη δεξαμενή της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, μ’ αυτή την υποψηφιότητα δώσαμε το πράσινο φως για συνεργασίες σε όλη τη χώρα».

Το πρώτο πρόσωπο με τα ίδια χαρακτηριστικά του απερχόμενου υπερνομάρχη που έχει πέσει ήδη στο τραπέζι των κλειστών συσκέψεων της Ρηγίλλης είναι του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Λιάσκα. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη το αντιμετωπίζουν θετικά και ήδη του έγινε η πρώτη ανεπίσημη βολιδοσκόπηση. Πηγές του περιβάλλοντος του κ. Κ. Λιάσκα επιβεβαιώνουν ότι έγινε η πρώτη άτυπη επαφή και εκείνος φέρεται να διαμήνυσε στην ηγεσία της Ν.Δ. ότι προς το παρόν έχει άλλες προτεραιότητες. Η εκτίμηση που υπάρχει στη Ρηγίλλης είναι ότι θα υπάρχει και νέα βολιδοσκόπηση μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο Επιμελητήριο. Αυτή είναι μια εκκρεμότητα που χρονίζει, και για τη Ν.Δ. έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα τηρήσει ο κ. Κ. Λιάσκας σ’ αυτή τη διαδικασία.

Στην περίπτωση που η Ρηγίλλης δεν κατορθώσει να βρει υποψήφιο από τον ευρύτερο αριστερό χώρο, εξετάζονται ήδη από τους επιτελείς του κόμματος οι εναλλακτικές λύσεις. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε το γενικό πρόσταγμα και χαρακτηρίστηκε «στρατηγός της νίκης», είναι η μία πιθανή επιλογή και μια άλλη είναι ο πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Επ. Ζαφειρόπουλος. Ο πρώτος δεν έχει ακόμη πει αν θα τον ενδιέφερε μια τέτοια πρόταση. Ο δεύτερος δείχνει ενδιαφέρον και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος υπερνομάρχης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι υποψήφιος νομάρχης Αθηνών. Για τη Νομαρχία Αθηνών ακούγονται επίσης στη Ρηγίλλης το ονόματα γυναικών όπως της κ. Τόνιας Κανελλοπούλου, η οποία είναι σήμερα αντινομάρχης Αθηνών. Για τη Νομαρχία Πειραιά θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πάλι υποψήφια η σημερινή νομάρχης κ. Μ. Τζανάκη.

Το θέμα της Θεσσαλονίκης θα το χειριστεί προσωπικά ο κ. Κ. Καραμανλής. Και αυτό γιατί ο κ. Π. Ψωμιάδης έχει αιφνιδιάσει τον ίδιο και το κόμμα δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη, όμως δεν του αρέσει να προεξοφλούν τις αποφάσεις του», λένε στελέχη της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα θέματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ο κ. Κ. Καραμανλής επιθυμεί να έχουν κλείσει έως τα τέλη Μαρτίου. «Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στην Αθήνα καθώς όλοι αναμένουν αν θα είναι τελικά εκεί υποψήφια η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όμως ο πρόεδρος του κόμματος θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η νίκη της Ν.Δ. στις Νομαρχίες Αθηνών-Πειραιώς και Θεσσαλονίκης για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “