Δύο κυρίες με κλειστά χαρτιά

Με μισόλογα και βολιδοσκοπήσεις άρχισε η μάχη για τον Δήμο της Αθήνας πριν ακόμη δοθούν χρίσματα σε υποψηφίους. Η Ειρήνη Παπά και η Ντόρα Μπακογιάννη φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν μπουν στον στίβο, προκαλώντας πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προβληματισμό και σχόλια στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Είναι όμορφη» «Είναι κυρία»
Ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το πρόσωπο που θα πάει στην Πλατεία Κοτζιά αυτήν την κρίσιμη τετραετία της Ολυμπιάδας πρέπει να είναι υπερκομματικό, απαλλαγμένο από κομματικές ταμπέλες και πολιτικές φιλοδοξίες και προκρίνουν για υποψήφια την Ειρήνη Παπά. Αντίθετα ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι η αναμέτρηση στον πρώτο δήμο της χώρας θα είναι πολιτική. Μια αναμέτρηση που θα αποτελέσει, όπως πιστεύει, πρόκριμα νίκης της Ν.Δ. και για τις εθνικές εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. στην ουσία δεν επιθυμεί πολιτική μάχη, αλλά κομματική αναμέτρηση και αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος μια που πρόκειται για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. “Όπως έχει αποδειχθεί, τα στελέχη της Ν.Δ. που προσέρχονται στον Δήμο χρησιμοποιούν το αξίωμα ως σκαλοπάτι για μελλοντικά ηγετικά τους σχέδια. Η υποψηφιότητα της Ειρήνης Παπά και η νίκη της βάζει φρένο στην επανάληψη αυτού του έργου” λένε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπαρατεθούν με την Ντόρα Μπακογιάννη στην περίπτωση που είναι υποψήφια. Ενδεικτική αυτού του κλίματος είναι η δήλωση του υφυπουργού Τύπου κ. Τ. Χυτήρη: “Εμένα μου φαίνεται καλή η ιδέα όχι μόνο για το πρόσωπο της Ειρήνης Παπά, το οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως και είναι γνωστό, αλλά για σκεφτείτε την Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες με Ειρήνη Παπά”. Υπέρ της υποψηφιότητας της Ειρήνης Παπά τάχθηκε και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου κ. Μ. Νεονάκης, ενώ για συναντίληψη με τη Χαριλάου Τρικούπη μιλάει το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν να ακολουθήσουν την ίδια τακτική με την Αθήνα και στους άλλους μεγάλους δήμους. Θα επιδιώξουν δηλαδή να δώσουν την μάχη με πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα είναι πιθανό να προταθεί για υποψήφιος ο επιχειρηματίας κ. Γ. Μπουτάρης.

Πάντως για την Αθήνα, παρά τα όσα ακούγονται για την Ειρήνη Παπά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα στηρίξει στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Στη Χ. Τρικούπη λένε ότι δεν βιάζονται και θα περιμένουν πρώτα τη Ν.Δ. να ανοίξει τα χαρτιά της. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν έχει γίνει πρόταση στην κ. Ειρ. Παπά. Υπήρξε μόνο βολιδοσκόπηση από υψηλόβαθμο στέλεχος και η ηθοποιός σκέφτεται θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Είναι φυσικό ενώ με έχει βολοδοσκοπήσει κάποιος, να σκέφτομαι τα πλην και τα συν”. Η κ. Ειρ. Παπά, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αναφέρθηκε και στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη: “Την Ντόρα Μπακογιάννη την αγαπώ και την εκτιμώ και τη βρίσκω και όμορφη. Θα της ευχηθώ όλα τα καλά του Θεού. Όμως αν αποφασίσω να πάω και εγώ, θα μου ευχηθώ και εμένα καλή επιτυχία”.

Κλείνει η πόρτα

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. κλείνει την πόρτα στην Ειρήνη Παπά. Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της μεγάλης ηθοποιού στον Δήμο της Αθήνας αφήνει παγερά αδιάφορη τη Ρηγίλλης, καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του δηλώνουν με έμφαση ότι η μάχη της Αθήνας είναι πολιτική και αποκλείουν τη στήριξη οποιουδήποτε προσώπου σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ. “Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η μάχη όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλους τους μεγάλους δήμους θα έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η άποψή μας δεν πρόκειται να αλλάξει” λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης και προσθέτουν: ” Εκτιμούμε την Ειρήνη Παπά και τη θεωρούμε σπουδαία ηθοποιό. Όμως δεν συζητάμε οικουμενικές υποψηφιότητες και αυτό ισχύει και για όποιας άλλης προσωπικότητας πέσει το όνομα στο τραπέζι το προσεχές διάστημα”.

Το σκέφτεται

Πάντως ούτε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει πάρει ακόμη την τελική απόφαση. Την απασχολεί πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, το συζητά με φίλους, συνεργάτες και στελέχη της Ν.Δ. και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Η τελική απόφασή της όμως θα ληφθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αφού πρώτα μιλήσει για το θέμα αυτό με τον κ. Κ. Καραμανλή και σταθμίσουν, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια, “τι συμφέρει καλύτερα το κόμμα”. Η πρώην υπουργός, όταν ερωτάται αν τη φοβίζει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κ. Ειρήνης Παπά, απαντά γελώντας: “Την Ειρήνη Παπά την εκτιμώ. Είναι μια εξαιρετική κυρία και μια μεγάλη ηθοποιός. Αλλά όσοι παρακολουθούν τη διαδρομή, γνωρίζουν ότι ξέρω τι σημαίνει φόβος όταν δίνω πολιτικές μάχες. Εδώ σε κρίσιμες ώρες δεν φοβήθηκα τις μονοεδρικές”. Οι συνεργάτες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη επισημαίνουν ακόμη πως όχι μόνο δεν φοβάται την αναμέτρηση με την Ειρήνη Παπά, αντιθέτως θα την επιθυμούσε “διότι ένα αντίπαλος από το ΠΑΣΟΚ που θα έκανε δυναμική εκκίνηση, θα κινητοποιούσε και όλες τις δικές της δυνάμεις. Διότι ο εφησυχασμός περί βέβαιης νίκης δεν είναι καλός σύμμαχος στις εκλογικές μάχες”.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “