ΣΧΕΔΙΟ:ΥΠΟΜΟΝΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,­ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εντάξει, οι ουρές ήταν μεγάλες. Μετρούσαν και ξαναμετρούσαν οι πελάτες, μετρούσαν και ξαναμετρούσαν οι υπάλληλοι. Ύστερα σταματούσαν… μάλωναν για λίγο και μετά ξανά μέτρημα. Και στις τράπεζες και στα διόδια, αλλά και στα ταμεία της ΕΥΔΑΠ (που δέχονταν, μάλιστα, μόνον ευρώ) έπρεπε κανείς να έχει μεγάλη υπομονή.

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την έχασαν αντιδρώντας μάλιστα α λα ελληνικά. «Με κλέβετε 13 δραχμές», φώναζε μπροστά στις κάμερες κυρία συνοδηγός μιλώντας σε υπάλληλο διοδίων που στρογγύλεψε τα ρέστα με το νέο νόμισμα, αλλά το στρογγύλεμα είχε γίνει προς τα πάνω. Δεν ήταν όμως παντού το ίδιο. Σε άλλα διόδια το στρογγύλεμα έγινε προς τα κατω. Αλλά εκεί οι γκρίνιες δεν ήταν λιγότερες. Έτσι ο προϊστάμενος ζήτησε άδεια από την κεντρική υπηρεσία να δίνει ρέστα και σε δραχμές. Ψυχραιμία λοιπόν, κάθε αρχή και δύσκολη. Σε δυο τρεις μήνες, όπως θα έλεγε και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, όλα θα έχουν ξεχασθεί αφού θα είμαστε άσοι στις συναλλαγές με τα ευρώ. Θα δείτε που σε λίγο θα μας είναι άχρηστα τα ηλεκτρονικά μηχανάκια που κουβαλάμε στις τσέπες. Εξάλλου, δεν είμαστε οι μόνοι «αδέξιοι» Ευρωπαίοι. Στα διόδια των ιταλικών δρόμων τα πράγματα ήταν χειρότερα. Εκεί να δείτε ουρές… Και επιπλέον είμαστε και τυχεροί. Δεν απήργησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Γαλλία. Και ακόμη δεν έπεσε το ον λάιν στα συστήματα αυτόματων πληρωμών των τραπεζών από τη μεγάλη ζήτηση σε νέο νόμισμα, όπως έγινε στην ­ κατα τα άλλα ­ πολύ καλά οργανωμένη Αυστρία.

Τα μικρά προβλήματα στις συναλλαγές με το ευρώ δεν ανησυχούν τον Πρωθυπουργό. Στην ατζέτα του άλλα ­ πραγματικά μεγάλα ­ προβλήματα έχουν προτεραιότητα. Πρώτο θέμα οι αλλαγές στο ΕΣΥ. Την Παρασκευή θα δεχθεί τον υπουργό Υγείας και θα του δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει στις βαθιές τομές που σχεδιάζει. Για να δούμε αυτήν τη φορά το νυστέρι του Αλέκου Παπαδόπουλου θα βρει κόκαλο; Ύστερα σειρά έχει η Ολυμπιακή και μετά η τιμή των αγροτικών προϊόντων. Και στα τρία θέματα επιθυμεί να δρομολογήσει λύσεις ο κ. Σημίτης, ει δυνατόν πριν αναχωρήσει, τη Δευτέρα, για τις ΗΠΑ.

Στη Ρηγίλλης τώρα, ο κ. Κ. Καραμανλής επιχειρεί να βάλει τάξη στα του οίκου του με αθόρυβες ανακατατάξεις στελεχών και συνεργατών που βρίσκονται στο επιτελείο του. Παράλληλα αναζητεί το γεγονός που θα αναδείξει αντιπολιτευτικά τις προσεχείς ημέρες, αφού είναι κοινή πεποίθηση ότι οι ημέρες των εορτών ­ κυρίως λόγω της ιστορικής υιοθέτησης του ευρώ, παρά τα όποια προβλήματα ­ επικοινωνιακά τουλάχιστον, λειτούργησαν θετικά για την κυβέρνηση. Όσο για την αδέσποτη σφαίρα που έπεσε στο αυτοκίνητό του τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να εκμεταλλευθεί το γεγονός πολιτικά μολονότι κάποιοι πίστευαν ότι και αυτό προσφέρεται για αντιπολίτευση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “