Στη γωνία ο Μητσοτάκης

Στη χειρότερη πολιτική στιγμή του μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του 1993 βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και αυτό πλέον το παραδέχονται φίλοι και «εχθροί» του στη Ν.Δ. Οι πρώτοι αποδίδουν τα όσα συμβαίνουν στην… ατυχία του και στην επιλογή του Κώστα Λαλιώτη να επιτεθεί σε ρυθμούς σκληρού ροκ από το παρελθόν.

Οι εσωκομματικοί «εχθροί» του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους χαμογελούν πονηρά και λένε «όλα εδώ πληρώνονται», μολονότι γνωρίζουν ότι τον λογαριασμό στο τέλος θα τον πληρώσει η Ρηγίλλης. Μέχρι πριν από λίγο καιρό πίστευε και ο ίδιος και συνεργάτες του ότι είχε καταφέρει με συστηματική δουλειά να εξασφαλίσει πλέον την αποδοχή μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ καθώς έπαιρνε θέσεις σε κρίσιμα θέματα που δεν ταυτίζονταν κατ’ ανάγκην με την επίσημη γραμμή της Ν.Δ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σε κάθε ευκαιρία έλεγαν ότι «δεν φοβάται να πει την αλήθεια ακόμη και αν η θέση που εκφράζει για τα εθνικά θέματα ή την οικονομία ωφελεί τον Κώστα Σημίτη και βλάπτει τον Κώστα Καραμανλή».
Κλυδωνισμοί

Ήρθαν όμως δύο γεγονότα να προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα που έχτιζε με μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης. Οι καταγγελίες Λαλιώτη για τους μυστικούς λογαριασμούς της Ρηγίλλης και οι «αποκαλύψεις» Γρυλλάκη για πράκτορες, συνεργασία της Ν.Δ. με τη CIA και παρακολουθήσεις τηλεφώνων τον έφεραν στη δίνη του κυκλώνα. Καταγγελίες που θύμισαν στο σύνολο των ψηφοφόρων υποθέσεις του παρελθόντος τις οποίες πολλοί στη Νέα Δημοκρατία θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Η δεινή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Μητσοτάκης τον έκανε να χάσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες την παροιμιώδη ψυχραιμία του και να μιλήσει «για παράνοια» του Κώστα Λαλιώτη. Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι απίθανο να βρεθεί υπόλογος ενώπιον της δικαιοσύνης τόσο για τους λογαριασμούς όσο και για τις αποκαλύψεις Γρυλλάκη. Εκείνο που τον ανησυχεί ωστόσο είναι ότι υφίσταται δύο σημαντικές πολιτικές συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι κινδυνεύει πλέον πολύ σοβαρά η πολιτική υστεροφημία του, καθώς, ακόμη κι αν δεν αποδεχθεί καμία από τις κατηγορίες που του απευθύνονται, αρκετοί θα πιστέψουν στην ενοχή του. Και η δεύτερη ότι γίνεται όμηρος του κ. Κ. Καραμανλή αφού πλέον έχει την ανάγκη της επίσημης ηγεσίας για να στηριχθεί πολιτικά στις επιθέσεις που δέχεται.

Για τις υποψηφιότητες

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό και με τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο «ΒΗΜΑγκαζίνο» ­ στην οποία λέει ότι αν είναι υποψήφιος σ’ αυτές τις εκλογές ο αδελφός της Κυριάκος δεν θα είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ­, έδωσε την αφορμή για σχόλια και εκτιμήσεις ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Φίλοι και συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη ωστόσο λένε ότι η πρώην υπουργός δεν είπε τίποτα το καινούργιο. Είπε μόνο το αυτονόητο, το οποίο είναι άλλωστε γνωστό. Έχει ειπωθεί και έχει γραφεί ξανά ότι «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι υποψήφιοι και ο πατέρας και ο γιος». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Mega». Είπε ότι δεν ξέρει αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές διότι ο Θεός τα αποφασίζει αυτά τα πράγματα, ενώ αναφερόμενος στον γιο του τόνισε ότι «ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα μπει ή δεν θα μπει στην πολιτική όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Η Ντόρα σε δύσκολη θέση

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται, όμως, και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός ενώ είναι στην καλύτερη πολιτική της στιγμή ­ η δημοτικότητά της είναι στα ύψη και η επιρροή της στο κόμμα μεγάλη ­ βρίσκεται και εκείνη αντιμέτωπη με καταγγελίες εις βάρος της για την περίοδο 1989-1993. Ήδη χθες ο Χρήστος Μαυρίκης υποστήριξε μιλώντας στο «Mega» ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε τις παρακολουθήσεις που έκαναν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Πάντως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν δέχεται ευθέως επιθέσεις από πολιτικά στελέχη. Παρ’ όλα αυτά, δεν αισθάνεται άνετα καθώς από τη μια δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτά τα ζητήματα του παρελθόντος και από την άλλη λόγω της ισχυρής συναισθηματικής σχέσης που έχει με τον πατέρα της δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ακάλυπτο μέσα στη θύελλα που έχει ξεσπάσει.

Έτσι συχνά περνάει στην αντεπίθεση και επικρίνει με δριμύτητα τον Κώστα Λαλιώτη ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις υποθέσεις με στόχο να διασπάσει το αρραγές μέτωπο μητσοτακικών – καραμανλικών που υπάρχει αυτή την ώρα στη Ρηγίλλης. Η πρώην υπουργός με κάθε ευκαιρία βέβαια δεν παραλείπει να επισημάνει ότι και η ίδια υπήρξε θύμα των παρακολουθήσεων του κ. Ν. Γρυλλάκη, εκείνη απέτρεψε το ενδεχόμενο να γίνει ο στρατηγός αρχηγός της ΚΥΠ και τέλος ήρθε σε σύγκρουση μαζί του και τελικά τον απομάκρυνε πλήρως από το περιβάλλον του κ. Κ. Μητσοτάκη.
Ομολογία για τους λογαριασμούς
Για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραδέχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο την ύπαρξη της λιβεριανής εταιρείας «ΜΑΥΟ» στην οποία κατέθεταν χρήματα επιχειρηματίες φίλοι της Ν.Δ. Και ακόμη αποκάλυψε ότι αντίστοιχη εταιρεία υπήρχε και στη Γερμανία. Ο πρώην πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του «Mega» και στον Νίκο Χατζηνικολάου και μίλησε για όλους και για όλα. Η συνέντευξη όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στους μυστικούς λογαριασμούς της Ρηγίλλης και στις «αποκαλύψεις» Γρυλλάκη. Δύο υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Κ. Μητσοτάκης δέχεται ομοβροντία επιθέσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι τον λογαριασμό της λιβεριανής εταιρείας τον βρήκε όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. και εξήγησε ποια ακριβώς ήταν η λειτουργία του: «Φίλοι μας του Λονδίνου είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήθελαν τα ονόματά τους να είναι γνωστά και για λόγους που αφορούν τους ίδιους, διότι κατοικούν στο Λονδίνο, έχουν ενδεχομένως προβλήματα με την Εφορία, αλλά και διότι φοβούνται το εκδικητικό ΠΑΣΟΚ. Αυτοί λοιπόν μάζεψαν τα χρήματα, τα χρησιμοποίησαν για την οργάνωση, για τα εισιτήρια και μας έστειλαν και ορισμένα χρήματα τα οποία είναι περασμένα στο κόμμα».

Για τον λογαριασμό της Γερμανίας ο κ. Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και σε ποίου το όνομα ανήκε: «Στη Γερμανία ο λογαριασμός ο αντίστοιχος ήταν επ’ ονόματι ενός Φώτη Παπαχρήστου, ιδιώτη, ο οποίος έδωσε απολογισμό. Όλα τα χρήματα τα οποία εστάλησαν από εκεί μπήκαν στον λογαριασμό της Ν.Δ. Δεν ήταν όμως ο λογαριασμός αυτός της Ν.Δ. και με την έννοια αυτή δεν μας ανήκει, δεν μπορούμε να τον ανοίξουμε. Εκτός και αν ο ανακριτής, ο εισαγγελέας, διαπιστώσει παράνομη πράξη, οπότε και δικαιούται».

Τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης είναι σίγουρο ότι σήμερα θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων κυρίως από το ΠΑΣΟΚ καθώς αποτελούν δικαίωση των καταγγελιών Λαλιώτη. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και επίσημη αντίδραση της Ρηγίλλης.

Στο άλλο μεγάλο θέμα, την υπόθεση Γρυλλάκη, ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις αναφορές του στο «Mega». Διέψευσε τα περί συνεργασίας με τη CIA, ενώ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι γίνονταν από το επιτελείο του κ. Ν. Γρυλλάκη υποκλοπές. Είπε μόνο ότι προσέλαβε τον στρατηγό για λόγους ασφαλείας και πληροφόρησης που είχε ανάγκη ο ίδιος και το κόμμα του εκείνη την περίοδο.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις αναφορές του στον κ. Κ. Λαλιώτη, αλλά και συνολικά στο ΠΑΣΟΚ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα είναι ο νικητής των εκλογών. Είπε ακόμη ότι στόχος των επιθέσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “