Η Ντόρα στον δρόμο για την... πλατεία Κοτζιά

Ένα βήμα πριν λάβει την τελική της απόφαση αν θα διεκδικήσει ή όχι της δημαρχία της Αθήνας βρίσκεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ύστερα από δύο μήνες σιωπής για το θέμα αυτό τώρα ανοίγει σιγά σιγά τα χαρτιά της και ζυγίζει με προσοχή τα συν και τα πλην του σοβαρού εγχειρήματος.

Η πρώην υπουργός δήλωσε παρούσα για τον Δημο τον περασμένο Μάιο. «Με ενδιαφέρει ο Δήμος», είχε πει ανοίγοντας ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων εντός και εκτός Ν.Δ. για το τι θα συμβεί στην Αθήνα. Το φθινόπωρο η ίδια «πάγωσε» το θέμα. Απέφευγε συστηματικά τις αναφορές για τον αν θα είναι ή όχι η υποψήφια και όταν δεχόταν ερωτήσεις, απαντούσε: «Είναι νωρίς ακόμη». Έτσι στο τέλος Νοεμβρίου οι περισσότεροι στο κόμμα της άρχισαν να πιστεύουν ότι δεν την ενδιαφέρει η δημαρχία και θα παραμείνει στο κόμμα με στόχο να γίνει υπουργός Εξωτερικών αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Εκείνη όμως είχε κατοχυρώσει το σημαντικότερο: κρατούσε στα χέρια της το «κλειδί» της Αθήνας τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ, αφού από τη Ρηγίλλης έλεγαν πως αν η Ντ. Μπακογιάννη επιθυμεί να είναι υποψήφια δεν θα συζητηθούν άλλα ονόματα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τη δική της απόφαση για να μεπιλέξουν τον αντίπαλό της.

Τώρα ο χρόνος των κρίσιμων αποφάσεων πλησιάζει και η πρώην υπουργός αναζητεί ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να ανοίξει τα χαρτιά της. Όπως όλα δείχνουν αν είναι υποψήφια αυτό θα ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Αν όμως παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα κλείσει τι θέμα με δήλωσή της στο τέλος Ιανουαρίου.

Η περίοδος λοιπόν της μεγάλης απόφασης είναι η περίοδος των γιορτών. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει να περάσει τα Χριστούγεννα στο Καρπενήσι συντροφιά με τον σύζυγο, τα παιδιά της και τον γαμπρό της Δημήτρη Ζαφεριάδη. Εκεί στη χιονισμένη Ευρυτανία θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

Η επόμενη κίνησή της μετά την εορταστική περίοδο θα είναι η συζήτηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις Καραμανλή – Μπακογιαννη το τελευταίο εξάμηνο πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Όποιος είχε τη δυνατότητα τα ταξιδέψει μαζί τους την εβδομάδα που πέρασε στα Σκόπια και στο Κόσοβο με πολλή ευκολία θα καταλάβαινε ότι πλέον βρίσκονται πολύ κοντά, ενώ εμφανίζονται και οι δύο αποφασισμένοι και συνεχίσουν αυτή την κοινή πορεία, τουλάχιστον έως τις εκλογές. Και μέχρι και σήμερα έχουν τηρήσει τον λόγο τους για στενή συνεργασία χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η Ντόρα Μπακογιαννη όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει τα καλύτερα για τον πρόεδρο του κόμματος και προεξοφλεί ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Όσο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εξυμνεί τα πολιτικά και επικοινωνιακά προσόντα της πρώην υπουργού. Παράλληλα τόσο στο θέμα των καταγγελιών Λαλιώτη για μυστικούς λογαριασμούς όσο και στην υπόθεση των « αποκαλύψεων» Γρυλλάκη, το επίσημο κόμμα στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο και το κόμμα. Να είναι υποψήφια η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τον Δήμο ή να μην είναι; Και στις δύο περιπτώσεις η Ν.Δ. έχει κέρδη και ζημίες. Η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού βγάζει τον κ. Κ. Καραμανλή από το αδιέξοδο της επιλογής υποψηφίου και παράλληλα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή της η Ρηγίλλης, εξασφαλίζει μια καθαρή νίκη στο κόμμα. Τα αρνητικά είναι ότι στην κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών η Ν.Δ. δεν θα έχει στην ομάδα κρούσης ένα στέλεχος πρώτης γραμμής με μεγάλη επικοινωνιακή δυνατότητα για να δώσει μάχες στην τηλεόραση, αλλά και στις περιοδείες στην επαρχία.

Πάντως, οι συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιαννη λένε πως αν τελικά είναι δήμαρχος, εκείνη είναι αποφασισμένη να βοηθήσει από τον Δήμο τη Ν.Δ. με όλες τις δυνάμεις της, καθώς δεν σκοπεύει να καταθέσει την κομματική της ταυτότητα όπως έκανε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, αλλά θα είναι μάχιμο στέλεχος της Ν.Δ.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα ­ λένε όσοι πιστεύουν ότι η Ντ. Μπακογιάννη πρέπει να δικεδικήσει τον Δήμο ­ είναι ότι «η νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Δήμο θα δώσει ανάσα στους ψηφοφόρους και ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο κόμμα για τη μάχη των εθνικών εκλογών, αφού θα πρόκειται για μια καθαρή πολιτική νίκη της Ν.Δ.».

Όλα αυτά πάντως θα είναι τα θέματα της ατζέντας στη συζήτηση Καραμανλή – Μπακογιάννη μετά τις γιορτές. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως αν η Ντόρα Μπακογιάννη τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφια για τον Δήμο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα δυσκολευθεί να της δώσει το χρίσμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “