Φωτιές που καίνε τη Ρηγίλλης

Ένα απίθανο γαϊτανάκι από συνωμοσίες, δωροδοκίες, υποκλοπές τηλεφωνημάτων, δράση πρακτόρων ­ ακόμη και της CIA ­ αλλά και τη διασύνδεσή τους με την πολιτική ζωή της χώρας την περίοδο του 1989 αποκαλύπτεται στο υπό έκδοση βιβλίο τού εξ απορρήτων τού Κ. Μητσοτάκη, στρατηγού Ν. Γρυλλάκη.

Οι φοβερές αποκαλύψεις Γρυλλάκη ­ μια γεύση των οποίων δόθηκε χθες από το Mega και την εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά ­ προκάλεσαν σάλο στην πολιτική σκηνή και σοβαρές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο στρατηγός Γρυλλάκης εμπλέκει ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό και νυν επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη σε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων με στόχο την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και τη διατήρησή της στην εξουσία.

Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τόνισαν ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα που δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν, αφού τα ίδια στελέχη δραστηριοποιούνται και σήμερα εκφράζοντας τις θέσεις της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης μίλησε για «βραδυφλεγή βόμβα», υπογραμμίζοντας ότι το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη αλλά και της Ν.Δ. συνολικά καθιστά όλες τις σημερινές προσπάθειες της Ρηγίλλης αναξιόπιστες, αφερέγγυες και προκλητικές. Τα νέα στοιχεία που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ» για τις δραστηριότητες Γρυλλάκη, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά για τις δραστηριότητες του περιβάλλοντος Μητσοτάκη αλλά και άλλων πολιτικών παραγόντων τη σκοτεινή περίοδο του 1989.

Φωτιές άναψε στη Ν.Δ. ο στρατηγός Γρυλλάκης. Ο άνθρωπος που επί μακρά περίοδο υπήρξε το δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τώρα με τις αποκαλύψεις του φωτίζει το «βρώμικο» παρασκήνιο της φορτισμένης πολιτικής περιόδου 1989 – 1993, προκαλώντας μεγάλη νευρικότητα και αμηχανία σε ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ., αλλά κυρίως στον ίδιο τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος.

Όλοι στη Ρηγίλλης αποκηρύσσουν τώρα τον στρατηγό και προσπαθούν να ξεχάσουν ότι την περίοδο Μητσοτάκη ­ οπότε ο κ. Ν. Γρυλλάκης στεγαζόταν στο υπόγειο της Ρηγίλλης ­ η δύναμη και εξουσία του ήταν μοναδική.

Οι πρώτοι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι εμφανείς και κορυφαία στελέχη ανησυχούν ότι οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν με το υπό έκδοσιν βιβλίο του στρατηγού Γρυλλάκη θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης αρχικά σκόπευε να μην κάνει οποιαδήποτε σχόλιο. Αργά το βράδυ όμως και ενώ το θέμα άρχισε να προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις τόνισε: «Δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ με τα όσα ο κ. Γρυλλάκης ανέφερε στο Μέγκα περί δήθεν ανάμειξης της CIA στην εκλογική αναμέτρηση του 1989. Και αυτό διότι στερούνται σοβαρότητας. Η έκταση όμως που επιχειρείται να δοθεί αλλά και τα όσα είπε ο κ. Α. Ανδριανόπουλος με υποχρεώνουν να τα διαψεύσω κατηγορηματικά. Αποτελούν αποκυήματα φαντασίας και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ο Α. Ανδριανόπουλος

Νωρίτερα ο κ. Α. Ανδριανόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Antenna είχε ρίξει λάδι στη φωτιά που μαίνεται ήδη στη Ρηγίλλης καλώντας τον κ. Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να πει αν αληθεύουν τα όσα αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται εξαιρετικά άσχημα.

Συνεργάτες του κ. Κ. Μητσοτάκη υποστήριζαν με έμφαση ότι ο πρώην πρωθυπουργός από το 1994 δεν διατηρεί ούτε καν κοινωνικές σχέσεις με τον άλλοτε έμπιστο συνεργάτη του και άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Ν. Γρυλλάκης λειτουργεί εκδικητικά ενώ πίσω του βρίσκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν επιθυμεί να εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση. Συνεργάτες λένε ότι οι σχέσεις της με τον στρατηγό ήταν κάκιστες, αφού για μια περίοδο παρακολουθούσε και την ίδια. Και προσθέτουν ότι ο ρόλος της ήταν καθοριστικός στην απομάκρυνση του κ. Ν. Γρυλλάκη από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Η πρώην υπουργός σε κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε χθες στο Κόσοβο με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον κ. Κ. Καραμανλή στο ταξίδι του στην περιοχή φέρεται να είπε ότι ο κ. Ν. Γρυλλάκης στρέφεται εναντίον της γιατί την μισεί θανάσιμα και ότι πίσω από τις δήθεν αποκαλύψεις του κρύβονται στελέχη του λεγόμενου σκληρού ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του κ. Μ. Έβερτ, η οποία από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τη δραστηριότητα και τη συνεργασία του κ. Κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ν. Γρυλλάκη. «Ο Γρυλλάκης είναι αναξιόπιστο πρόσωπο. Όταν ήταν σύμβουλος του κ. Κ. Μητσοτάκη, έκανε παρακολουθήσεις πολιτικών και της συμπολιτεύσεως και της αντιπολιτεύσεως. Όταν το πληροφορήθηκα, πήγα στον Μητσοτάκη και είπα: “έχεις σύμβουλο κάποιον που κάνει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις” και εκείνος τον απομάκρυνε». Ο κ. Μ. Έβερτ αποκάλυψε ακόμη ένα γεγονός. Είπε ότι ο κ. Ν. Γρυλλάκης μετά τα όσα συνέβησαν ήθελε να γίνει πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας, η οποία ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. «Αρνήθηκα και είπα ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε τέτοια θέση έναν άνθρωπο που παρακολουθεί τηλέφωνα».

«Τραυματίζεται το κόμμα»

Πάντως κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κόμματος εκτιμούν ότι, ασχέτως αν είναι αληθείς ή όχι οι καταγγελίες Γρυλλάκη, από τη στιγμή που ήταν το πρόσωπο – κλειδί στη Ρηγίλλης την περίοδο Μητσοτάκη τα όσα είπε δημιουργούν μείζον ζήτημα και τραυματίζουν το κόμμα. «Σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή και παγιώνεται το προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ, αυτό το γεγονός μάς αναγκάζει πάλι να απολογούμαστε για την τριετία που κυβερνήσαμε την χώρα. Όσο για τα αδιάφορα σφυρίγματά μας δεν μπορούν να αθωώσουν το σύνολο των στελεχών του κόμματος» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Είναι βέβαιο ότι αυτή η υπόθεση θα ταλαιπωρήσει για καιρό τη Ν.Δ. και θα προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της».

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Α. Σαμαράς τονίζοντας ότι ο κ. Γρυλλάκης ουσιαστικά επιβεβαιώνει παλαιότερη συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πει ότι δεν τον έριξε ο κ. Α. Σαμαράς, αλλά ότι ο ίδιος αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Άγρια κόντρα Λαλιώτη – Ρουσόπουλου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως λένε οι επιτελείς του, δεν επιθυμεί να έχει καμία απολύτως εμπλοκή με αυτή την υπόθεση ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και του κ. Κ. Λαλιώτη, οι οποίοι μίλησαν για μείζον πολιτικό θέμα, τόνισε: «Προτείνουμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αντί να διαβάζει… Γρυλλάκη να προτιμήσει τον Τζον Λε Καρέ. Καλό είναι ο κ. Κ. Λαλιώτης να ετοιμάζει την απολογία του για τα 20 δισ. που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, εξαιτίας των χειρισμών στο Κτηματολόγιο, όπως δήλωσε η διάδοχός του στο ΥΠΕΧΩΔΕ».

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν στην απάντησή του ο κ. Κ. Λαλιώτης, ο οποίος επετέθη στον κ. Θ. Ρουσόπουλο λέγοντας: «Είναι κρίμα που ο κ. Θ. Ρουσόπουλος από φέρελπις δημοσιογράφος μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε έναν εξαρτημένο Ψευτοθόδωρο και Λασποθόδωρο της Ρηγίλλης. Άξιος ο σημερινός μισθός του αλλά ο κ. Ρουσόπουλος καλό θα είναι να ανατρέξει στα δικά του γραπτά στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” και στα άλλα ΜΜΕ και να θυμηθεί τι έγραφε για τα σκάνδαλα της Ν.Δ., για τα έργα και τις ημέρες του κ. Μητσοτάκη και της οικογένειάς του. Ας απολογηθεί, λοιπόν, ο κ. Ρουσόπουλος στον ελληνικό λαό και ας ομολογήσει πότε έλεγε την αλήθεια. Από το 1989 έως το 2000 ως φέρελπις δημοσιογράφος ή από το 2000 και μετά ως κομματικό φερέφωνο και Ψευτοθόδωρος της Ρηγίλλης με τις μίζερες δηλώσεις του;» Ο κ. Λαλιώτης συνεχίζει την επίθεση προς τον εκπρόσωπο της Ν.Δ.: «Αν ο κ. Ρουσόπουλος έχει ασθενή μνήμη, να τον βοηθήσουμε με ένα ανθολόγιο από δικά του γραπτά και από τις δικές του δηλώσεις, τότε που στηλίτευε τη διαφθορά και τα σκάνδαλα της Ν.Δ. καθώς και τις χρεοκοπημένες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αχ… κατακαημένε Θόδωρε, θυμήσου την παροιμία που σου αξίζει και σου ταιριάζει απολύτως: “Πού ‘σαι νιότη που ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος”…»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “