Ψυχρός για Μάνο ο Καραμανλής

Με παγερή αδιαφορία αντιμετωπίζει – μέχρι τώρα τουλάχιστον – η Ν.Δ. το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο κ. Στέφανος Μάνος για τον δήμο της Αθήνας. Ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει να συζητήσει το θέμα ακόμη και με τους πιο στενούς του συνεργάτες, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους θεωρούν σχεδόν απίθανο να στηρίξει η Ρηγίλλης υποψηφιότητα Μάνου. Απίθανο όμως θεωρείται και η Χαριλάου Τρικούπη να προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο τον πρώην πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Και ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα λένε ότι δεν συζητούν την υποψηφιότητα Μάνου, την ίδια ώρα αυξάνονται και πληθύνονται οι υποστηρικτές του, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΕΠ. Πρώτος μίλησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ακολούθησε ο Νάσος Αλευράς για να πάρει την σκυτάλη ο Κώστας Σκανδαλίδης δηλώνοντας: «Ο Στέφανος Μάνος θα ήταν μια καλή λύση για την Αθήνα».

Ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας Μάνου έχει ταχθεί ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος κάνει λόγο για «σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση». Μάλιστα, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρόσφατα σε φιλικό σπίτι και συζήτησαν την πιθανότητα να προτείνει επισήμως το ΚΕΠ για υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Σ. Μάνο.

Από την Ν.Δ. ο μόνος που έχει προτείνει δημοσίως τον κ. Σ. Μάνο για υποψήφιο δήμαρχο είναι ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ φαίνεται να συμφωνεί και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Γ. Παπαθανασίου. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πιστεύει ότι η Ν.Δ. πρέπει είτε να καταλήξει σε ένα πρόσωπο από τον λεγόμενο κοινωνικό χώρο με επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία είτε σε ένα πολιτικό ο οποίος να μπορεί να συσπειρώσει τη λεγόμενη κεντροδεξιά και να πάρει ψήφους πέραν της Ν.Δ. «Αν πάμε στο δεύτερο σενάριο ο Στέφανος Μάνος είναι μια πολύ καλή επιλογή», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως, όπως λένε οι συνομιλητές του, μολονότι δεν αποκαλύπτει ποιον θα προτιμούσε για υποψήφιο δήμαρχο, ωστόσο δεν δείχνει να προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα Μάνου. «Πρώτα θα συζητήσει με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και αν εκείνη επιθυμεί να διεκδικήσει τον δήμο δεν θα συζητηθεί καμιά άλλη υποψηφιότητα. Αυτή η συζήτηση όμως θα γίνει μετά τις γιορτές», λένε στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Μπορεί ο πρόεδρος να προτιμά να μείνει στο κόμμα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αν όμως εκείνη επιμείνει να δώσει τη μάχη της Αθήνας θα πάρει το χρίσμα».

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφια η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ο κ. Κ. Καραμανλής έχει δύο επιλογές. Είτε θα επιλέξει ένα πρόσωπο από τον λεγόμενο κοινωνικό χώρο είτε θα δώσει το χρίσμα σε ένα κομματικό στέλεχος. Από τα γνωστά κομματικά στελέχη επικρατέστεροι είναι ο κ. Γ. Βουλγαράκης και ο κ. Β. Πολύδωρας.

Όσο για τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν ενοχλούν τη Χαριλάου Τρικούπη διότι, όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός, «όταν μιλάμε για τον Μάνο δημιουργούμε αναστάτωση στην Ν.Δ., η οποία ούτως ή άλλως έχει σοβαρά προβλήματα από τους πολλούς υποψήφιους για την Αθήνα».

Ο κ. Στ. Μάνος, που ως έμπειρος πολιτικός γνωρίζει καλά το παιχνίδι που παίζεται αυτή την ώρα και στα δύο μεγάλα κόμματα, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει αν τον ενδιαφέρει ή όχι ο δήμος της Αθήνας. Οι συνεργάτες του λένε πως θα τοποθετηθεί όταν και εάν του γίνει επίσημη πρόταση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “