Νέο όργανο για να προλάβει τα... όργανα

Όταν θέλεις ένα θέμα να μη λυθεί ποτέ, συγκροτείς μια επιτροπή και της αναθέτεις να το μελετήσει. Αυτό το παλιό δόγμα της πολιτικής δεν δείχνει να συμμερίζεται ο κ. Κ. Καραμανλής και πράττει εντελώς το αντίθετο. Από τον Απρίλιο που έγινε το συνέδριο της Ν.Δ. μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού συγκροτούσε διαρκώς όργανα και μάλιστα με εκλεγμένα μέλη. Και μόλις διαπίστωσε ότι αντί να λύνονται τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, αποφάσισε να δημιουργήσει ακόμη ένα όργανο. Η διαφορά του νέου οργάνου από τα υπόλοιπα είναι ότι τα μέλη του είναι διορισμένα.
Τώρα λοιπόν οι επιτελείς της Ρηγίλλης εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες στο νέο όργανο παραγωγής πολιτικής και επικοινωνίας, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα επί όλων των θεμάτων, με στόχο να προλαβαίνει τις γκάφες των στελεχών, να περιορίζει την πολυγλωσσία των βουλευτών και να οργανώνει λεπτομερώς τις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου και των επιτελών του.

Διγλωσσία

Λίγοι είναι εκείνοι στη Ρηγίλλης ωστόσο που πιστεύουν ότι το νέο επικοινωνιακό επιτελείο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Πολλοί είναι εκείνοι όμως που δεν δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι οι ανοιχτές πληγές του κόμματος είναι πολλές. Οι παλινωδίες, η διγλωσσία, η έλλειψη στρατηγικής και η απουσία ξεκάθαρων θέσεων συνθέτουν την προβληματική εικόνα της Ν.Δ. Ενός κόμματος που, παρ’ όλα αυτά, με κάθε ευκαιρία διακηρύσσει τη βεβαιότητά του ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών…

Μολονότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν συμμερίζονται τη «θεωρία του ώριμου φρούτου», ότι δηλαδή περιμένουν την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ για να καταλάβουν την εξουσία, στην πραγματικότητα λειτουργούν μ’ αυτή την τακτική και αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα καυτά προβλήματα. «Η ξεκάθαρη θέση έχει κόστος που εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να το επωμιστούμε και έτσι δίνουμε την εντύπωση ότι λέμε στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει, με αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να ρέπουμε προς τον λαϊκισμό», λέει κορυφαίο στέλεχος. Και η άποψή του βρίσκει πολλούς σύμφωνους στη Ν.Δ. Μόνο που αυτή την περίοδο, επειδή ο πρόεδρος δεν αμφισβητείται από κανέναν ­ ανοιχτά τουλάχιστον ­ και επειδή το κόμμα έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, ουδείς μιλά δημοσίως γι’ αυτά τα θέματα.

Οι κινητοποιήσεις

Κορυφαίο παράδειγμα λαϊκισμού και παλινωδίας, όπως παραδέχονται βουλευτές της Ν.Δ., είναι η στάση του κόμματος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. «Τη μία ημέρα ενθαρρύναμε τους αγρότες να στήσουν μπλόκα και την επομένη είπαμε ότι παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου. Αποφύγαμε ωστόσο όταν μιλούσαμε για παρανόηση να πούμε ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με όσους κλείνουν τις εθνικές οδούς και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα».

Παρόμοια τακτική ακολούθησε το κόμμα και στο θέμα των ταυτοτήτων. «Επί ένα χρόνο στηρίζαμε την Ιεραρχία στη σύγκρουσή της με την κυβέρνηση. Πήγε ο πρόεδρος και υπέγραψε στη λίστα του κ. Χριστόδουλου, ενώ οι βουλευτές μας ήταν στην πρώτη θέση όταν έγινε η “λαοσύναξη” στο Σύνταγμα», λένε στελέχη του κόμματος και προσθέτουν: «Και τον Σεπτέμβριο, που η Ιεραρχία ήταν έτοιμη για την τελική ρήξη, με την ανακοίνωση των υπογραφών, εμείς την ενθαρρύναμε με τη δήλωση του κ. Καραμανλή».

Κόντρες κορυφαίων

Άλλο παράδειγμα: Άφωνα στελέχη και ψηφοφόροι της Ν.Δ. άκουσαν τον Ιούλιο στη Βουλή βουλευτές τους, με πρώτο ειδικό εισηγητή τον κ. Κ. Καραμπίνα, να τάσσονται εναντίον της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων, ακυρώνοντας στην πράξη πάγιες θέσεις του κόμματος ­ παλιά αποτελούσαν σημαία της πολιτικής του ­ για ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων. Και να ήταν μόνο αυτό; Οι θέσεις που ακούστηκαν από συνδικαλιστές της Ν.Δ. για το Ασφαλιστικό υποχρέωσαν την κ. Μ. Γιαννάκου-Κουτσίκου να βγει και να πει ότι «το κρίσιμο ζήτημα του Ασφαλιστικού δεν λύνεται με μεθόδους πεζοδρομίου». Ποια ήταν η απάντηση του κορυφαίου συνδικαλιστή της Ν.Δ. και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Μανώλη; «Σιγά μη ρωτήσουμε την κ. Κουτσίκου».

Αλλά και στο θέμα της αντιπαράθεσης με τον Κώστα Λαλιώτη η Ν.Δ. έπεσε στην παγίδα που της έστησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. «Ενώ από την πρώτη στιγμή στην Ρηγίλλης έλεγαν να προσέξουμε να μην ακολουθήσουμε τη γραμμή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τελικά την ακολουθήσαμε. Επί μία εβδομάδα ανταλλάσσαμε μαζί του σκληρούς χαρακτηρισμούς. Ευτυχώς, τώρα αλλάξαμε ρότα», λέει παλιός βουλευτής.

Πρωτοβουλίες

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι το κόμμα στον ένα μήνα που απομένει μέχρι την εορταστική περίοδο είναι ανάγκη να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να αλλάξει το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει αυτή την ώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μεταφέρεται στη βάση του κόμματος. Και για να συμβεί αυτό χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σωστή προβολή των απόψεων και, το κυριότερο, χρειάζονται καθαρές σχέσεις ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης. Και αυτή την περίοδο η κατάσταση στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “