Η Ν.Δ. «ευλογεί» τα μπλόκα

Τις «ευλογίες» της για στήσιμο μπλόκων στις Εθνικές Οδούς από τους αγρότες έδωσε χθες εμμέσως πλην σαφώς η Ν.Δ.

Παλαιότερα μπλόκα αγροτών που είχαν «κόψει» την Ελλάδα στα δύο. Σήμερα η Ν.Δ. «ευλογεί» αυτές τις κινητοποιήσεις
Ο εκπρόσωπος του κόμματος όχι μόνον απέφυγε να καταδικάσει αυτήν τη μορφή κινητοποιήσεων, αλλά αντιθέτως με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η Ρηγίλλης για μια ακόμη φορά ενθαρρύνει τα μπλόκα.

Η στάση αυτή της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν διστάζει να υιοθετήσει παράνομες, επιζήμιες και ατελέσφορες μορφές κινητοποιήσεων μερίδας αγροτών».

Μετά τη σύσκεψη του αρμοδίων στελεχών για το αγροτικά θέματα που έγινε υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος με δηλώσεις του εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματός του στους αγρότες. Αφού αρχικά κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική της λέγοντας ότι οι αγρότες περνούν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισαν ποτέ, ρωτήθηκε αν η Ν.Δ. συμφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων. Και απάντησε: «Η Ν.Δ. αυτό που στηρίζει είναι τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Πιστεύουμε ότι οι αγρότες έχουν αδικηθεί από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μένει σ’ εσάς να κρίνετε αν υπάρχει σκόπιμη αδικία απέναντι στους αγρότες. Αν η αδικία δηλαδή έγινε από σκοπού σ’ αυτό το σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού ή αν έγινε επειδή απλώς η κυβέρνηση δεν φρόντισε να στηρίξει τα δικαίωμά τους. Η Ν.Δ. λοιπόν αυτό που στηρίζει είναι τα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Δημ.: Γι’ αυτήν τη μορφή πάλης η Ν.Δ. τι λέει; Πρέπει να υπάρχουν κινητοποιήσεις που, πέρα από το δίκαιο ή το άδικο των αιτημάτων, παρακωλύουν την καθημερινότητα των πολιτών ή όχι.

Θ. Ρουσόπουλος: Νομίζω ότι το ζήτημα είναι ουσιαστικότερο. Οι αγρότες έφθασαν ή φθάνουν σε τέτοια σημεία και έφθασαν και στο παρελθόν πάλι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, γιατί ένιωσαν την αδικία στο πετσί τους. Ένιωσαν δηλαδή ότι δεν υπάρχει μια κυβέρνηση που να στηρίζει τα αιτήματά τους, που μπορεί να πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στηρίξει με δυνατή φωνή αυτά που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπορείτε να μου πείτε πότε πήγε στις Βρυξέλλες να δώσει μια μάχη για τα αγροτικά προϊόντα; Οι αγρότες λοιπόν δεν θα έφθαναν σε καμία περίπτωση σε συλλαλητήρια εάν ένιωθαν έστω ότι τους νοιάζεται η κυβέρνηση».

Η στάση της Ν.Δ. απέναντι στο κλείσιμο των Εθνικών Οδών από αγρότες είναι ένα θέμα που στο παρελθόν προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Την πρώτη φορά που αγρότες είχαν εγκαινιάσει αυτήν τη μορφή αγώνα, ο τότε πρόεδρος κ. Μ. Έβερτ είχε παράσχει τη στήριξή του προκαλώντας τη διαφωνία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Γ. Σουφλιά.

Ο υπουργός Γεωργίας στη δήλωση του τονίζει πως η Ν.Δ. διολισθαίνουσα διαρκώς και βαθύτερα στο τέλμα του λαϊκισμού δεν διστάζει μόνο να υιοθετήσει ενδεχόμενες παράνομες, επιζήμιες και ατελέσφορες μορφές κινητοποιήσεων μερίδας αγροτών, αλλά και χειρότερα για το κύρος και την αξιοπιστία της να επιστρατεύει τη στρατηγική του ψεύδους για την αντιμετώπιση τών κατά τα άλλα αγροτικών προβλημάτων».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “