Τρία αγκάθια για Καραμανλή

Με τρεις κρίσιμες αποφάσεις καλείται αυτή την εβδομάδα ο κ. Κ. Καραμανλής να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που υπάρχει για το κόμμα του και να επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Στην Κρήτη οι επιτελείς της Ν.Δ. αλλά και το περιβάλλον του κ. Κ. Μητσοτάκη επιμένουν να δηλώνουν ότι «Μητσοτάκης και Καραμανλής θα πορευθούν ενωμένοι σαν μια γροθιά και δεν πρόκειται να διαρραγεί το συμπαγές νεοδημοκρατικό μέτωπο». Άλλωστε, η κοινή εμφάνισή τους το Σάββατο είχε σκοπό να καταδείξει την ενότητα του κόμματος σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι «εδώ και δύο μήνες η Ρηγίλλης βρίσκεται διαρκώς σε θέση άμυνας και αν αυτό το κλίμα συνεχιστεί, είναι βέβαιον ότι στις προσεχείς δημοσκοπήσεις θα συνεχίσει να κλίνει υπέρ του ΠΑΣΟΚ η ψαλίδα των δύο μεγάλων κομμάτων».

1. Το πρώτο πρόβλημα, με το οποίο έρχεται σήμερα αντιμέτωπος ο κ. Κ. Καραμανλής, ακούει στο όνομα Κώστας Λαλιώτης. «Ες αύριον τα σπουδαία», δήλωσε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας αγωνία στη Ρηγίλλης καθώς σήμερα πρόκειται να καταθέσει στον ανακριτή τα στοιχεία που διαθέτει για «ροή μαύρου χρήματος στη Ν.Δ. μέσω λιβεριανής εταιρείας». Οι επιτελείς της Ν.Δ. αλλά και το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη επιμένουν να δηλώνουν ότι «Μητσοτάκης και Καραμανλής θα πορευθούν ενωμένοι σαν μια γροθιά και δεν πρόκειται να διαρραγεί το συμπαγές νεοδημοκρατικό μέτωπο». Άλλωστε, η κοινή εμφάνισή τους στην Κρήτη το Σάββατο είχε σκοπό να καταδείξει την ενότητα του κόμματος σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Από εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση και να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι διχάζει τον λαό. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί αν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προσκομίσει στον εισαγγελέα στοιχεία που αποδεικνύουν τις μέχρι σήμερα καταγγελίες του. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι δηλώσεις του κ. Θ. Ρουσόπουλου, καθώς τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα άφηναν πολλά περιθώρια για εκτιμήσεις ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό.

2. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του κ. Κ. Καραμανλή είναι το τι θα κάνει με την ­ περίφημη πλέον ­ πρόταση του κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο μέσω της ΔΕΚΑ. Βουλευτές της Ν.Δ. δεν κρύβουν τη μεγάλη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι επιτελείς του κόμματος την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. «Είχαμε στα χέρια μας ένα μεγάλο όπλο, που ήταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Σοφοκλέους το οποίο, κινδυνεύουμε, να γίνει μπούμερανγκ με τον τρόπο που το χειριστήκαμε», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές και προσθέτουν: «Αν η πρόταση δεν κατατέθηκε από τον φόβο μήπως κατηγορηθούμε ότι προσπαθούμε να επηρεάσουμε αρνητικά τον Δείκτη της Σοφοκλέους, αυτό θα έπρεπε να το σκεφθούν στη Ρηγίλλης νωρίτερα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί την Τετάρτη το βράδυ οι επιτελείς του προέδρου μάζευαν άρον άρον υπογραφές βουλευτών και την επομένη άλλαξαν γνώμη και έβαλαν την πρόταση στο ψυγείο». Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής από την Κρήτη φρόντισε να καθησυχάσει τους βουλευτές του και να απαντήσει σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παλινωδίες της Ν.Δ. στο ζήτημα αυτό τονίζοντας: «Στη Σοφοκλέους έγινε έγκλημα. Έγκλημα με στοιχεία δόλου πρώτου βαθμού. Καταστράφηκε κόσμος, χάθηκαν χρήματα περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων στα παιχνίδια των παρεμβάσεων και των προεκλογικών τεχνασμάτων που επιχείρησε η κυβέρνηση. Θέλω απλώς να επαναλάβω μπροστά σας ότι αυτό το έγκλημα δεν παραγράφεται. Η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει, θέλει δεν θέλει». Έπειτα απ’ αυτή τη δήλωση, στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν βέβαιο ότι η πρόταση θα κατατεθεί εντός των ημερών.

3. Το τρίτο πρόβλημα της Ν.Δ., που είναι εσωκομματικό, αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο του προέδρου της Ν.Δ., αλλά πλέον ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής της λύσης του. Ο λόγος για το επιτελείο, που θα σχεδιάζει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος. Συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι η ανακοίνωση των μελών του οργάνου ενδεχομένως να γίνει και εντός της εβδομάδας και αυτοί θα είναι οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Ντ. Μπακογιάννη, Π. Παυλόπουλος, Μ. Μεϊμαράκης, Θ. Ρουσόπουλος, Σ. Δήμας και Μ. Λιάπης. Οι ίδιοι συνεργάτες απέκλειαν χθες στο νέο όργανο να συμμετέχει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος καθώς και ο κ. Γ. Βουλγαράκης και η Μ. Γιαννάκου.

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν με έμφαση ότι ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του δεν έχουν πλέον περιθώριο για κακούς χειρισμούς, αδράνεια και αναβολή. «Το ραχάτι που μας διακατέχει από το καλοκαίρι και μετά πρέπει κάποτε να τελειώνει και να ληφθούν αποφάσεις και για την αντιπολιτευτική δράση αλλά και για την αξιοποίηση των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής και την επικοινωνιακή τακτική», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “