Απαραίτητος ο... υδραυλικός στη Ν.Δ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρτ Νίξον φημιζόταν για την κρυψίνοια και την καχυποψία του. Δεν εμπιστευόταν το FBI και τη CIA και, κυρίως, δεν εμπιστευόταν πολλούς επιτελείς του. Έτσι προσέλαβε έμπιστους πράκτορες, τους λεγόμενους «υδραυλικούς», τους οποίους εγκατέστησε στα υπόγεια του Λευκού Οίκου για να παρακολουθούν κάθε κίνηση των συνεργατών του, προκειμένου να εμποδίσουν τις διαρροές προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην τακτική Νίξον ίσως μπορεί να βρει τη… λύση που αναζητεί η Ν.Δ. για να κλείσει τη στρόφιγγα των διαρροών, οι οποίες ­ όπως λένε κορυφαία στελέχη ­ δυσκολεύουν την αντιπολιτευτική δράση του κόμματος, αφού στερούν από τον πρόεδρο το όπλο του αιφνιδιασμού σε κρίσιμα ζητήματα.

Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στον Τύπο «μυστική» σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του προέδρου, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Θ. Ρουσόπουλος, καθώς και οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Αλογοσκούφης, οι οποίοι εκλήθησαν εκτάκτως. Σε αυτή λοιπόν τη σύσκεψη, αποφασίστηκε να καταθέσει το κόμμα πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη γνωστή υπόθεση των παρεμβάσεων στο Χρηματιστήριο μέσω της εταιρείας του Δημοσίου ΔΕΚΑ. Με αυτή την κίνηση η ηγεσία της Ν.Δ. πίστευε ότι θα πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Πρώτον, θα έδινε το πρώτο δυνατό χτύπημα εναντίον του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, αφού οι εντολές για αγοροπωλησίες μετοχών στη Σοφοκλέους φέρουν την υπογραφή του. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι αυτή η υπόθεση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «τσαλακωθεί» η πολύ καλή δημόσια εικόνα του πρώτου τη τάξει υπουργού. Και, δεύτερον, με την κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική, η Ν.Δ. θα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Κώστα Λαλιώτη να σταματήσει τις καταγγελίες για «μαύρο χρήμα» στη Ρηγίλλης μέσω της γνωστής Λιβεριανής εταιρείας.

Τίποτα δεν μένει κρυφό

Η εντολή τού κ. Κ. Καραμανλή ήταν να μη διαρρεύσουν στα ΜΜΕ όσα αποφασίστηκαν. Μια εντολή που ήταν αδύνατο να τηρηθεί, αφού είναι γνωστό πως συνήθως στα κόμματα ­ και περισσότερο στη Ν.Δ. ­ σχεδόν τίποτε δεν μένει κρυφό αν στη συζήτηση υπάρχουν περισσότερα από δύο πρόσωπα. Επιτελείς τής Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενοχλήθηκε πολύ όταν την επόμενη ημέρα είδε σχετικά δημοσιεύματα και προειδοποίησε τους συνεργάτες του πως δεν θα ανεχθεί άλλες διαρροές. Η προειδοποίηση και πάλι έπεσε στο κενό, καθώς το βράδυ της Τετάρτης οι «διαρρέοντες» ξαναχτύπησαν με πληροφορίες ­ που κατεγράφησαν σε εκτενή δημοσιεύματα ­ ότι την Πέμπτη επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση για τη ΔΕΚΑ. Τελικά, αυτό δεν συνέβη. Τα στελέχη της Ρηγίλλης μέχρι και χθες δεν ήταν θέση να ακακοινώσουν πότε επιτέλους θα κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή. Και υποστήριζαν ότι «ο πρόεδρος μετά τις διαρροές δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τις κινήσεις του. Άρα κανείς πλην του ιδίου δεν γνωρίζει ποτέ θα κατατεθεί η πρόταση».

Ο λόγος της αναβολής

Πάντως, κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως, πέραν της όποιας ενόχλησης του προέδρου για τις διαρροές, η πρόταση αργεί να κατατεθεί διότι στη Ν.Δ. υπάρχει ένας σημαντικός φόβος: Να αρχίσει πάλι η πτώση του Χρηματιστηρίου και να κατηγορηθεί ο κ. Κ. Καραμανλής ότι με την πρωτοβουλία του αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά σε μια περίοδο που οι πολίτες βλέπουν με ανακούφιση τον Δείκτη της Σοφοκλέους να ανεβαίνει. Όμως, όποιος και αν είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέβαλε την απόφασή του, η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Καραμανλής έχασε την ευκαιρία που αναζητούσε προκειμένου να «τρίξει τα δόντια» στην κυβέρνηση για τις καταγγελίες Λαλιώτη. Βουλευτές της Ν.Δ., σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν κρύβουν τον φόβο τους για τα επόμενα χτυπήματα που θα δεχθούν από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζουν ότι είναι ανάγκη σύντομα η Ν.Δ. να βρει τρόπο να περάσει στην αντεπίθεση. Έτσι, τώρα στη Ρηγίλλης, όπως λένε, ανοίγουν το κεφάλαιο «κακοτεχνίες στα δημόσια έργα».

Άλλη μια διαρροή

Και ενώ οι βουλευτές ζητούν από το κόμμα τους να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, οι επιτελείς της Ρηγίλλης δείχνουν να είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι με την εσωτερική διαμάχη τους. Καθημερινά διαγκωνίζει ο ένας τον άλλον πιστεύοντας ότι έτσι θα αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στο πλευρό του προέδρου. Την περασμένη εβδομάδα, μία άλλη διαρροή πονοκεφάλιασε τον πρόεδρο και τα στελέχη της Ν.Δ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι έτοιμος να ανακοινώσει τα μέλη του «πρωινού καφέ», δηλαδή του επικοινωνιακού επιτελείου που θα συνεδριάζει κάθε πρωί και θα καθορίζει τη στρατηγική τού κόμματος. Αποτέλεσμα αυτής της διαρροής ήταν να «παγώσει», προς το παρόν, η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου. Ακόμη και τα υποψήφια μέλη για τον «πρωινό καφέ» δεν κρύβουν την ενόχληση τους αφού, όπως χαρακτηριστικά λένε, «με τα συνεχή δημοσιεύματα το θέμα του πρωινού καφέ έχει εκφυλιστεί».

Βέβαια, η υπόθεση αυτή είναι ήσσονος σημασίας για τον κ. Κ. Καραμανλή, αφού αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες και όχι την αντιπολιτευτική δράση του. Είναι όμως και αυτό ενδεικτικό του κλίματος της αναταραχής που υπάρχει στη Ρηγίλλης. Ένα κλίμα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παλιοί βουλευτές, που οδηγεί το κόμμα ολοταχώς στο γνωστό του περιβάλλον, των εσωκομματικών συγκρούσεων, της γκρίνιας και της εσωστρέφειας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “