Ένα βήμα πίσω η Ν.Δ.

Ένα βήμα πίσω κάνει τώρα η Ν.Δ. από την αρχική της στάση στο θέμα των καταγγελιών Λαλιώτη. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. εγκαταλείπει την κατηγορηματική θέση ότι η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει κρυφούς λογαριασμούς σε τράπεζες ελληνικές και ξένες και δηλώνει πως οι απαντήσεις για την υπόθεση θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη.

Η χθεσινή ενημέρωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου προς τους δημοσιογράφους έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., παρά τα πιεστικά ερωτήματα που δέχθηκε, απέφυγε ­ με εμφανή αμηχανία ­ να επαναλάβει την προ 15μέρου δήλωσή του, δίνοντας την εντύπωση ότι το κόμμα επιχειρεί τώρα να πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν επαναλαμβάνετε τη δήλωσή σας ότι δεν υπάρχει «οφ σορ» εταιρεία που έχει σχέση με τη Ν.Δ.;

Θ. Ρουσόπουλος: Επαναλαμβάνω: Η Ν.Δ. ελπίζει η Δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις σύντομα. Οι απαντήσεις αυτές θα είναι σε κάθε κατεύθυνση.

Δημ.: Είχε η Ν.Δ. ποτέ στο παρελθόν σχέσεις με αυτή την εταιρεία;

Θ.Ρ.: Έχω κάνει δήλωση για το θέμα αυτό και σας παραπέμπω σε αυτήν.

«Πολιτικό σχόλιο»

Δημ.: Αφήνετε να εννοηθεί δηλαδή, ότι η Ν.Δ. δεν έχει σχέση με την εταιρεία αυτή, μπορεί όμως να έχει προσωπικά σχέση ο κ. Μητσοτάκης;

Θ.Ρ.: Δεν χρειάζεται να αφήνω να εννοηθεί τίποτα. Αν θέλω να πω κάτι, το λέω. Έχω κάνει ήδη δήλωση, η οποία είναι σαφής. Σας παραπέμπω σε αυτή τη δήλωση.

Δημ.: Αυτή η δήλωση όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει ο κ. Μητσοτάκης προσωπική σχέση με την εταιρεία;

Θ.Ρ.: Δεν είμαι εδώ για να κάνω σχόλια επί των σχολίων σας. Μπορεί να κάνω πολιτικό σχόλιο επί της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Δεν είμαι εδώ για να κάνω σχόλια στα δικά σας σχόλια. Μπορείτε να βγάλετε ό,τι συμπεράσματα θέλετε. Έχω ήδη απαντήσει για το θέμα που με ρωτήσατε. Παραπέμπω σε όλες αυτές τις απαντήσεις.

Δημ.: Είχατε πει ότι η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με «οφ σορ» εταιρείες. Η δήλωσή σας αυτή ισχύει;

Θ.Ρ.: Έχω ξεκαθαρίσει με σαφή δήλωση την υπόθεση, εδώ και παρά πολύ καιρό. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά και θα το επαναλαμβάνω για όσες φορές χρειαστεί: Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη το ταχύτερο δυνατό να δώσει απαντήσεις σε όλους.

Και ενώ η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της έπαιρνε αποστάσεις από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, την ίδια ώρα στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και συνεργάτες τού πρώην πρωθυπουργού υποστήριζαν όλοι ότι στη Ν.Δ. βαδίζουν χέρι – χέρι στο μέτωπο της αντιπαράθεσής τους με τον κ. Κ. Λαλιώτη. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος με τη στάση της Ρηγίλλης, ενώ οι συνεργάτες τού προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να αφήσουν έκθετο τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, επιτελείς της Ρηγίλλης επικαλούνται φράση της ομιλίας του κ. Κ. Καραμανλή στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Θα πορευθούμε όλοι σαν μια γροθιά» είχε πει τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Πάντως, η χθεσινή ενημέρωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου προς τους δημοσιογράφους προκάλεσε πολλά σχόλια από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκτιμούσαν ότι «η Ρηγίλλης ανακρούει πρύμναν και σταδιακά θα εγκαταλείψει πλήρως τον κ. Κ. Μητσοτάκη». Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του κ. Λαλιώτη ο οποίος είπε ότι «τους άφησα επί 10 ημέρες να εκτίθενται λέγοντας ότι δεν έχουν σχέση με τη λιβεριανή εταιρεία. Με τα στοιχεία που έδωσα στη δημοσιότητα, απεδείχθη ότι έχουν σχέση».

Ερωτηματικά

Ερωτηματικά για την τακτική που ακολουθεί το κόμμα στο θέμα αυτό διατυπώνουν και βουλευτές της Ν.Δ. Σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους λένε πως ήταν λάθος η αρχική κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου ότι το κόμμα ούτε είχε ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με την εν λόγω εταιρεία. Οι ίδιοι βουλευτές αναφέρουν πως «είναι κοινό μυστικό ότι υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 λογαριασμός λιβεριανής εταιρείας και σε αυτή κατέθεταν επιχειρηματίες και εφοπλιστές που ζουν στο εξωτερικό την οικονομική τους βοήθεια προς τη Ν.Δ.». Και προσθέτουν: «Ακόμη και ως φήμη να είχαν ακούσει κάτι τέτοιο οι σημερινοί επιτελείς της Ρηγίλλης, θα έπρεπε να είναι επιφυλακτικοί ώστε να μη δεσμεύουν το κόμμα με κατηγορηματικές δηλώσεις. Ίσως ο κ. Ρουσόπουλος θα έπρεπε να είχε πει από την αρχή αυτό που λέει σήμερα. Ότι δηλαδή, οι απαντήσεις θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “