Αμηχανία στο επιτελείο της Ν.Δ.

«Απορία ψάλτου βηξ». Αυτή η γνωστή ρήση αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη αμηχανία που αισθάνονται τα τελευταία 24ωρα οι επιτελείς της Ν.Δ. οι οποίοι ­ όπως εύστοχα παρατηρεί ένα κορυφαίο στέλεχος ­ «δίνουν στην κοινωνία την εντύπωση ότι βλέπουν από τη Ρηγίλλης τα τρένα να περνούν».

Επί ώρες συνεδρίαζαν τα επιτελικά στελέχη του κόμματος για να εκδοθεί στο τέλος μια ανακοίνωση από την οποία ουδείς κατάλαβε αν τελικά συμφωνεί ή διαφωνεί η Ν.Δ. με αυτή την εντυπωσιακή κίνηση
Και στην προκειμένη περίπτωση τα τρένα είναι οι συνεχείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μετά το Συνέδριο για να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα της περασμένης περιόδου. Πρωτοβουλίες που βρίσκουν απροετοίμαστη τη Ν.Δ. να αντιδράσει.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Ν.Δ. την υπόθεση της ενοποίησης των δύο μεγάλων τραπεζών, Εθνικής και Alpha, είναι ενδεικτικός της λειτουργίας της. Επί ώρες συνεδρίαζαν τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, για να εκδοθεί στο τέλος μια ανακοίνωση από την οποία ουδείς κατάλαβε αν τελικά συμφωνεί ή διαφωνεί η Ν.Δ. με αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση, την οποία πολλοί στο οικονομικό ρεπορτάζ αποκάλεσαν είδηση της δεκαετίας. «Την ώρα που διακηρύσσουμε ότι θα είμαστε σε κάθε περίπτωση οι νικητές των εκλογών, αυτό σημαίνει ότι είμαστε και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων με σταθερή και ξεκάθαρη θέση σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας» λένε βουλευτές της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Περισσότερο από το 40% των Ελλήνων ψηφίζει Ν.Δ. Αν μη τι άλλο, αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν αν αυτή η σημαντική συγχώνευση είναι με απλά λόγια προς το συμφέρον τους ή όχι».

Διαρροές… σχολίων

Και ενώ τα στελέχη της Ν.Δ. απέφευγαν την ξεκάθαρη τοποθέτηση για την ενοποίηση των τραπεζών, ταυτόχρονα, με συντονισμένο τρόπο, άφηναν να διαρρεύσουν παραπολιτικά σχόλια του τύπου «η συμφωνία είχε γίνει πριν από ένα μήνα, αλλά ο κ. Σημίτης καθυστέρησε την ανακοίνωση γιατί ήθελε να δώσει “προίκα” στον νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον επονομαζόμενο “τσάρο Νικόλαο”». Ενδεχομένως να πιστεύουν στη Ρηγίλλης ότι δι’ αυτού του τρόπου θα πετύχουν να «τσαλακώσουν» το προφίλ του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, καθώς θεωρούν ότι εκείνος είναι πλέον το ισχυρότερο όπλο του Πρωθυπουργού, άρα και ο σημαντικότερος αντίπαλός τους.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η Ν.Δ. άφησε το καλοκαίρι να περάσει χωρίς να κάνει κάποιον προγραμματισμό. Κι έτσι μπήκε στο φθινόπωρο χωρίς καμία πολιτική προετοιμασία. Τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. ζούσαν ακόμη στην ευφορία του Μαΐου όπου όλα τους πήγαιναν… δεξιά, όχι από δικές τους πρωτοβουλίες αλλά λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ. «Ακόμη μια φορά κάναμε το λάθος να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο. Το κυβερνών κόμμα ανασυντάχτηκε, απόκτησε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων και εμείς επί δύο μήνες βρισκόμαστε σε άμυνα. Η αντιπολιτευτική μας δραστηριότητα εξαντλείται στον σχολιασμό των καταγγελιών που κάνει ο κ. Κ. Λαλιώτης εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.» λένε βουλευτές οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι και ως προς την αντιμετώπιση του κ. Κ. Λαλιώτη οι επιτελείς της Ν.Δ. ενδεχομένως να κάνουν λάθος. Και εξηγούν: «Όποια και να είναι τα αισθήματα πολλών στελεχών της Ν.Δ. για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι εύκολη η αντιπαράθεση μαζί του. Και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα κατάφερε να μας σύρει στο να παίξουμε μπάλα στο γήπεδό του».

Λάθη στρατηγικής

Πάντως, κορυφαία στελέχη, επιτελείς και βουλευτές της Ν. Δ ­ ακόμη και εκείνοι που δεν παραδέχονται ότι έγιναν αυτήν την περίοδο λάθη στρατηγικής από το κόμμα τους ­ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πορεία του κόμματος και αναζητούν τρόπους να περάσουν στην αντεπίθεση προκειμένου να κερδίσουν μέρος από το χαμένο έδαφος.

Η μεγαλύτερη αγωνία των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή είναι μήπως οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα δείξουν ότι κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. Και επισημαίνουν πως αν συμβεί κατι τέτοιο, το πιθανότερο είναι να πέσει ξανά το ηθικό των μεσαίων στελεχών και των οπαδών και το κόμμα να εισέλθει σε μια νέα μακρά περίοδο εσωστρέφειας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “