Αργεί ο καφές της... παρηγοριάς

Απρόθυμος να κεράσει τα «πικραμένα» στελέχη της Ν.Δ. τον καφέ της παρηγοριάς εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Από τον περασμένο Μάρτιο υπόσχεται – με διαρροές από το επιτελείο του – ότι οσονούπω συγκροτείται ομάδα «πρωινού καφέ» η οποία κάθε πρωί θα συνεδριάζει και θα καθορίζει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος. Φθάσαμε όμως στο Νοέμβριο και ακόμη ο καφές… ψήνεται. Και μαζί του «ψήνονται» τα στελέχη της Ν.Δ. που αυτή την ώρα δεν έχουν ρόλο και αναμένουν να αξιοποιηθούν αναλαμβάνοντας επιτελικούς ρόλους.

Ο λόγος είναι για τον Σταύρο Δήμα, τον Μιχάλη Λιάπη, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Γιώργο Βουλγαράκη οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας βρίσκονται μακριά από κέντρα λήψης των αποφάσεων μολονότι στο παρελθόν όλοι τους κατείχαν σημαντικές θέσεις. Τώρα – όπως κακεντρεχώς σχολιάζουν οι συνάδελφοί τους – αποτελούν την «ομάδα των πικραμένων».

Η σύνθεση

Η αρχική σκέψη του κ. Κ. Καραμανλή τον περασμένο Μάιο ήταν να συγκροτήσει μια επικοινωνιακή ομάδα στην οποία να συμμετέχουν οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Ντόρα Μπακογιάννη, Π. Παυλόπουλος, Θ. Ρουσόπουλος καθώς και οι κ.κ. Σ. Δήμας και Μ. Λιάπης. Μάλιστα, στον τελευταίο, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο κ. Κ. Καραμανλής του είχε πει ότι θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της επικοινωνίας, χωρίς όμως να του δώσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των νέων καθηκόντων του. Έκτοτε το θέμα «πάγωσε». Και «ζεσταίνεται» κάθε τρεις και λίγο με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης που φέρνουν τον κ. Κ. Καραμανλή έτοιμο να προχωρήσει στη συγκρότηση του οργάνου. Και στο κάθε καινούργιο ζέσταμα υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ως προς τη σύνθεσή του. Σταθεροί παίκτες εμφανίζονται οι κ.κ. Σ. Δήμας και Μ. Λιάπης και περιστασιακός ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος. Ενώ την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν ο κ. Γ. Βουλγαράκης και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Αναβολή

Πάντως η μεγάλη καθυστέρηση και η διαρκής συζήτηση για το ζήτημα αυτό οδήγησε στον εκφυλισμό του. Οι υποψήφιοι να πιουν τον καφέ, μήνες τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τα πειράγματα συναδέλφων τους. «Τόσους μήνες πίνετε τσάι, ρε παιδιά, πότε θα πιείτε αυτόν τον καφε», φώναζε την περασμένη εβδομάδα προς ένα υποψήφιο μέλος του νέου οργάνου βουλευτής επαρχίας που φημίζεται για τα πειράγματά του. Αποτέλεσμα, όσο απρόθυμος είναι ο κ. Κ. Καραμανλής να συγκροτήσει το όργανο άλλο τόσο απρόθυμα να συμμετέχουν είναι και τα υποψήφια μέλη του. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει νέα αναβολή τουλάχιστον για ένα μήνα μέχρι ο πρόεδρος της Ν.Δ. να βρει μια φόρμουλα που να ικανοποιεί τους πάντες.

Στις αρχές του καλοκαιριού ο κ. Κ. Καραμανλής είχε ρωτήσει τη Ντόρα Μπακογιάννη πώς θα έβλεπε τη συγκρότηση αυτού του οργάνου. Η πρώην υπουργός του είπε ότι «πρέπει να είναι ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που να συνεδριάζει καθημερινά με σύντομες και συνοπτικές διαδικασίες και κυρίως μην υπάρχουν στεγανά. Δηλαδή να μη γίνονται διαρροές από τα μέλη του ώστε να μπορεί όποιος συμμετέχει να λέει ανοιχτά την άποψή του». Πάντως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει ότι όποια και αν είναι η τελική απόφαση του προέδρου στο θέμα αυτό, θα την στηρίξει.

Τα όργανα

Κορυφαία στελέχη του κόμματος εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή να εγκαταλείψει την ιδέα του «πρωινού καφέ» και να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός οργάνου που θα ονομαστεί «Συμβούλιο Επικοινωνίας» για θέματα στρατηγικής εκλογών. «Έτσι όπως εκφυλίστηκε η ιστορία του “πρωινού καφέ” δεν έχει πλέον νόημα», λέει ένα από τα υποψήφια στελέχη του νέου οργάνου και προσθέτει: «Υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν μπορεί ο “πρωινός καφές”, που ουσιαστικά θα είναι μια παρέα, να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των στελεχών που έχουν εκλεγεί στα σημαντικά όργανα του κόμματος, όπως είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, οι συντονιστές και οι τομεάρχες. Έτσι λοιπόν για να αποκτήσει το νέο όργανο υπόσταση πρέπει να έχει επίσημο χαρακτήρα και συγκεκριμένη αποστολή και η επικοινωνιακή τακτική του κόμματος για τις εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως φόρμουλα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως μέχρι τώρα δεν αποκαλύπτει στους συνεργάτες του τα ακριβή σχέδιά του. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι «παγώνει» και πάλι το θέμα για τουλάχιστον ένα μήνα. Η τελική απόφαση για την τύχη των «πικραμένων» θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Και εκείνοι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του – όπως συμβαίνει συνήθως την τελευταία περίοδο – είναι οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “