Κοιτάζει και αριστερά

Νέα ανοίγματα στην Αριστερά έκανε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει «αντικυβερνητικό μέτωπο» και να δημιουργήσει συμμαχίες που θα του είναι χρήσιμες στις δημοτικές εκλογές.

Ο Κ. Καραμανλής έχει στόχο όπου η Ν.Δ. δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές να τις χάσει το ΠΑΣΟΚ
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για τις καταγγελίες του Κώστα Λαλιώτη εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη. «Ο κ. Σημίτης με την επιλογή της τεχνητής πόλωσης και της προσπάθειας αναβίωσης χαρακωμάτων, που οι πολίτες έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό, ζημιώνει συνειδητά τον τόπο και τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση: «Απέναντι σ’ όλα αυτά οι πραγματικά δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούμε με απόλυτη ψυχραιμία και συναίσθηση ευθύνης. Το σχέδιό τους δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά και την Αριστερά. Σε εμάς επιτίθενται ευθέως, την Αριστερά προσπαθούν να την καταργήσουν εμμέσως. Ας τους απαντήσουμε με όπλο την αλήθεια. Με σταθερό γνώμονα την αναβάθμιση του δημοσίου βίου και την προστασία της ουσίας και της ποιότητας της δημοκρατίας. Αυτό ειναι το κριτήριο και απ’ αυτό κρινόμαστε όλοι». Το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή προς την Αριστερά γίνεται σε μια στιγμή που η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να μπει με δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Για τις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους διακήρυξε ότι η μάχη είναι πολιτική, για τους περιφερειακούς δήμους εμφανίζεται έτοιμη για συνεργασίες με πρόσωπα που προέρχονται απο τον χώρο της Αριστεράς. Η τακτική αυτή της Ρηγίλλης δεν είναι καινούργια. Εγκαινιάστηκε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και απέδωσε. Αυτή τη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του θέλουν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο το παιχνίδι των συνεργασιών, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τα αντικυβερνητικά μπλοκ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

« Όπου δεν μπορούμε εμείς να κερδίσουμε ένα δήμο, στόχος μας είναι να τον χάσει το ΠΑΣΟΚ», λένε κορυφαία στελέχη και προσθέτουν: « Όπου υπάρχουν ικανά πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί από την κοινωνία, πρέπει να τα στηρίξουμε. Δεν εννοούμε βεβαίως πρόσωπα που ειναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Στις νομαρχίες, τους μεγάλους δήμους αλλά και τους δήμους που ειναι πρωτεύουσες νομών, η τακτική της Ν.Δ. είναι διαφορετική. «Η μάχη είναι πολιτική και δεν θα μπορούσε να μην είναι», δηλώνει ο κ. Κ. Καραμανλής με κάθε ευκαιρία, ενώ κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν πως «όταν λένε πολιτική μάχη αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί μετά το τέλος του χρόνου στον Δήμο της Αθήνας, αφού στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι νυν δήμαρχοι κ.κ. Β. Παπαγεωργόπουλος και Χρ. Αγραπίδης. Μέχρι στιγμής, εκτός της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του γενικού διευθυντή του Mega κ. Ν. Χατζηνικολάου και των κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Β. Πολύδωρα. Πάντως, ο κ. Ν. Χατζηνικολάου επιμένει στη δήλωση που είχε κάνει στις αρχές του καλοκαιριού ότι αισθάνεται θαυμάσια στη δουλειά του και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα υπέγραψε τριετές συμβόλαιο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “