Τους ένωσαν οι καθαρές σχέσεις

Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες μία κατ΄ιδίαν συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη ήταν είδηση. Τώρα είναι υπόθεση ρουτίνας. Μ΄ αυτήν τη διαπίστωση ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. περιγράφει τη νέα περίοδο στις σχέσεις του πρόεδρου της Ν.Δ. με την πρώην υπουργό.Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε πολύς κόπος και μεγάλη προσπάθεια, και από τις δυο πλευρές, για μπει το νερό στο αυλάκι. Επί δυο χρόνια οι μεσολαβητές μπαινόβγαιναν στη Ρηγίλλης και στο γραφείο της κας Ντ. Μπακογιάννη, ενώ τα μηνύματα έδιναν και έπαιρναν. Όταν και οι δύο διαπίστωσαν ότι για να πορευθούν μαζί απαιτούνται καθαρές σχέσεις και καθαρές κουβέντες και όχι μισόλογα μίλησε με ανοιχτά χαρτιά ο ένας στον άλλον. Και αυτό δεν συνέβη μια φορά αλλά αρκετές, όπως διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένα στελέχη. Η αλλαγή στις σχέσεις του πρόεδρου και της κας Ντόρας Μπακογιάννη είναι εντυπωσιακή και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που οι βουλευτές που πρόσκεινται στη μια ή την άλλη πλευρά δεν μπορούν ακόμη να τη συνειδητοποιήσουν. Έτσι, πολλές φορές, στις εκτιμήσεις ή τις τοποθετήσεις τους, είναι εκτός κλίματος διότι δεν έχουν πλήρη εικόνα της νέας εποχής.
Το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας για κοινή πορεία γράφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο και μάλιστα την ημέρα των Φώτων. Καραμανλής και Μπακογιάννη, σε μια συζήτηση που κράτησε περισσότερο από μια ώρα, έβαλαν τα πρώτα θεμέλια για μια καλή σχέση. Λίγες ημέρες αργότερα ταξίδεψαν μαζί στη Γερμανία στη συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος και εκεί ο κ. Κ. Καραμανλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε τα καλύτερα για την πρώην υπουργό. Ακολούθησαν πολλές τέτοιες συναντήσεις και σήμερα αν τους δει κάποιος να συνομιλούν νομίζει ότι είναι παλιοί φίλοι. Την περασμένη εβδομάδα μίλησαν τουλάχιστον πέντε φορές για να οργανώσουν το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Κ. Καραμανλής προς τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε και στον τρόπο με τον οποίο το κόμμα αντέδρασε στις βαρύτατες καταγγελίες του κ. Κ. Λαλιώτη εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσσόπουλου ήταν στην ίδια γραμμή με εκείνες του πρώην πρωθυπουργού και ικανοποίησαν πλήρως την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Για «παλιά λάσπη» μίλησε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, για «επιχείρηση λάσπης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάλιστα συνεργάτες της πρώην υπουργού υποστηρίζουν ότι «η επίθεση Λαλιώτη όχι μόνο δεν χάλασε τις σχέσεις της με την ηγεσία, αντιθέτως τις ενίσχυσε».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η προσέγγιση του κ. Κ. Καραμανλή με την κα Ντ. Μπακογιάννη ήταν από τις πιο έξυπνες κινήσεις του προέδρου του κόμματος. «Για να κερδηθούν οι εκλογές χρειαζόμαστε να στρατευθεί με όλες της τις δυνάμεις στην κορυφή και τη βάση η μητσοτακική πτέρυγα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτήν τη στράτευση θα τη σηματοδοτήσει η παρουσία της κας Ντόρας Μπακογιάννη στο πλευρό του προέδρου. Επιπλέον, η κα Ντ. Μπακογιάννη έχει πολιτικά και επικοινωνιακά χαρίσματα και ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει πως η παρουσία της στις εθνικές εκλογές είναι αναγκαία».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ενθαρρύνει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να είναι υποψήφια για τον Δήμο της Αθήνας. Βεβαίως επιτελείς της Ρηγίλλης θα ξεκαθαρίσουν ότι αν η πρώην υπουργός αποφασίσει τελικά να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα την εμποδίσει κανείς. Όμως αυτή την ώρα πρόθεση του προέδρου είναι η πρώην υπουργός να σταθεί δίπλα του στη μάχη των εθνικών θεμάτων και στη συνέχεια να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή όποιο άλλο μεγάλο υπουργείο προτιμά εκείνη. Το θέμα πάντως της υποψηφιότητάς της στο Δήμο της Αθήνας είναι ανοιχτό. Η κ. Ντόρα Μπακογιάνη το θεωρεί πρόωρο και αναμένεται να λάβει την απόφασή της με το νέο χρόνο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “