Λαλιώτης: Θα έχει την τύχη του Κολ

Νέες βαριές καταγγελίες κατά του Κώστα Μητσοτάκη διατύπωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για τους λογαριασμούς της Ν.Δ. στη λιβεριανή εταιρεία. Με τη φράση «θα γίνει σεισμός όταν ανοίξει ο λογαριασμός», ο κ. Κ. Λαλιώτης προσήλθε στη Βουλή και κατέθεσε φάκελο με σχετικά έγγραφα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, η Επιτροπή θα ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών της εταιρείας. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σ. Μπάγιας παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Όπως υπογράμμισε ο Κ. Λαλιώτης, υπάρχουν δύο λογαριασμοί της λιβεριανής εταιρείας σε βρετανική τράπεζα, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

«Το Ποντίκι»

Ενισχυτικό των καταγγελιών Λαλιώτη υπήρξε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», σύμφωνα με το οποίο η λιβεριανή εταιρεία συγκέντρωνε χρήματα προεκλογικά για λογαριασμό της Ν.Δ. Το «Ποντίκι» δημοσιεύει επιστολή της συγκεκριμένης εταιρείας με ημερομηνία 20 Απριλίου 1989, στην οποία οι αποδέκτες καλούνται να καταβάλουν σε λογαριασμούς της εταιρείας ποσά άνω των 100.000 δολαρίων, ώστε η «Ν.Δ. να αντιμετωπίσει την εκλογική μάχη». Η Ν.Δ. αρνήθηκε κάθε σχέση με τους λογαριασμούς και με οφ σορ εταιρείες και κατήγγειλε ξανά τον Κ. Λαλιώτη για πόλεμο λάσπης. Έντονη ήταν και η νέα αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ίδιες κατηγορίες για τους λογαριασμούς είχαν έρθει στη Βουλή και στο παρελθόν, και είχαν καταπέσει. «Θα έχει την τύχη τού Κολ», ανταπάντησε ο κ. Λαλιώτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για χρησιμοποίηση μαύρου χρήματος στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση του Κ. Λαλιώτη φαίνεται ότι έχει την επίνευση της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας «υπενθύμισε» ότι «προ έτους ανάλογο θέμα συζητήθηκε στη Γερμανία». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Λαλιώτης έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν έχει πάρει απαντήσεις, και είναι ώρα να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Γιατί αν δεν δοθούν, δεν μπορεί κανείς να είναι πειστικός υπεκφεύγοντας με χαρακτηρισμούς, οι οποίοι προσβάλλουν την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών».

«Θέμα τιμής»

Ο κ. Κ. Λαλιώτης ενημέρωσε λεπτομερώς την κυβερνητική επιτροπή για το θέμα και ο Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε οτι «η υπόθεση αυτή πρέπει να έρθει σε πέρας, διότι είναι θέμα τιμής για τον πολιτικό κόσμο της χώρας». Ο κ. Κ. Λαλιώτης δήλωσε στην κυβερνητική επιτροπή πως με το άνοιγμα του τροφοδότη λογαριασμού «θα αποκαλυφθεί ότι οι αρχάγγελοι της κάθαρσης ήταν αρχάγγελοι της διαπλοκής, της συναλλαγής, της σήψης και της διαφθοράς στη δημόσια ζωή».

Αργότερα, σε δημόσια δήλωσή του, είπε: «Προκαλώ για άλλη μία φορά τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του, τον κ. Κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ. να παραδεχθούν και να ομολογήσουν ότι ήταν δικός τους ο τροφοδότης λογαριασμός και δική τους η συγκεκριμένη λιβεριανή εταιρεία». Και πρόσθεσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη για λόγους πολιτικής ηθικής τάξης. Είναι ζωτική ανάγκη για λόγους δημοκρατίας και διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Μόλις ανοίξει ο λογαριασμός, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μάθουν για τη διαπλοκή και την εξάρτηση της Ν.Δ. με πολλούς και συγκεκριμένους επιχειρηματίες, με πολλές και συγκεκριμένες ελληνικές και ξένες εταιρείες. Θα αποκαλυφθούν πολλές από τις μίζες που έχει πάρει η οικογένεια Μητσοτάκη και η Ν.Δ. εξυπηρετώντας, με προκλητικό τρόπο, άνομα συμφέροντα επιχειρηματιών και εταιρειών, ελληνικών και ξένων, στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.».

Προειδοποίηση

Στο στόχαστρο του κ. Κ. Λαλιώτη βρέθηκαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Σ. Τσιτουρίδης, Κ. Χατζηδάκης και Ν. Λέγκας, οι οποίοι σήμερα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον του για το θέμα του Κτηματολογίου. Τους χαρακτήρισε «βαποράκια ξένων εταιρειών» και πρόσθεσε πως αυτό το έχει καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής εδώ και έναν χρόνο. Επίσης, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θόδωρου Ρουσόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «ψευτοθόδωρο και λασποθόδωρο της Δεξιάς», προσθέτοντας «αυτό το ξαναλέω και επαυξάνω». Και προειδοποίησε τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. ότι θα δημοσιοποιήσει τα κείμενά του την περίοδο 1989-1993 όταν εργαζόταν στην «Ελευθεροτυπία» και με τα οποία έπαιρνε θέση κατά της διαπλοκής της Ν.Δ.

Απαντώντας στις κατηγορίες τού κ. Λαλιώτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Έχω να πω δύο πράγματα. Για το αεροδρόμιο στα Σπάτα και την έκθεση, η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε ότι στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία που της έδωσε ο κ. Λαλιώτης». Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει δουλειές από τουλάχιστον έξι κρατικές εταιρείες και συνέστησε στους δημοσιογράφους «να ψάξουν το θέμα». Μίλησε ακόμα για «αθλιότητες» και τόνισε ότι η ιστορία για τραπεζικούς λογαριασμούς απασχόλησε την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το 1993 και κατέπεσε οικτρώς. «Το 1993 είχε εμφανίσει ο κ. Λαλιώτης την εταιρεία αυτή. Το 1994, το καλοκαίρι, η Προανακριτική Επιτροπή άνοιξε όλους τους λογαριασμούς, όχι μόνο τους δικούς μου, αλλά και της πεθεράς μου, της γυναίκας μου, ακόμη και της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ως βουλευτής μπορούσε να αρνηθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί και κατέπεσαν οι κατηγορίες πλήρως». Επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για επανάληψη λάσπης ίδιας με εκείνη της χάλκευσης, το 1985, της φωτογραφίας της Στάζι. «Τώρα που ο Κώστας Λαλιώτης φεύγει από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και αρχίζει η αποκάλυψη των σκανδάλων, προσπαθεί να καλύψει τις 2.927 ημέρες της διαχείρισης των δημοσίων έργων από τον ίδιο και τα όσα ακολούθησαν», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ανταπαντώντας ο κ. Κ. Λαλιώτης, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τους λογαριασμούς που έχει στην Ελλάδα και όχι τους λογαριασμούς της συγκεκριμένης εταιρείας.

Διαφάνεια

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε: «Η Ν.Δ. ούτε είχε ούτε έχει κρυφούς λογαριασμούς σε ελληνικές ή ξένες τράπεζες ούτε σχέση με off shore εταιρείες. Τα οικονομικά της Ν.Δ. χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια. Η Ν.Δ. είναι το πολιτικό κόμμα που πριν από όλα τα άλλα κάλεσε ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά της. Τα οικονομικά μας είναι καθαρός ουρανός». Απαντώντας στις δηλώσεις Λαλιώτη, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε: «Έχει συνηθίσει, εδώ και πολλά χρόνια, βουλευτές και στελέχη του κόμματός του να τον κτυπούν στην πλάτη και να του λένε Μπράβο, καλά τα είπες. Είσαι ο καλύτερος στη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων. Είναι κρίμα που θα ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα και θα τον θυμούνται μόνο για αυτό».

«Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια», ανταπάντησε ο Κώστας Λαλιώτης και επισήμανε εκ νέου «εγώ δεν κινδυνολογώ, δεν σκανδαλολογώ, δεν ρίχνω λάσπη. Άλλοι ρίχνουν λάσπη, άλλοι βρίσκονται με το πηλοφόρι. Είναι αδιανόητο το κόμμα της Ν.Δ. και η οικογένεια Μητσοτάκη να έχουν λογαριασμό σε λιβεριανή εταιρεία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η σύγκριση των δύο συμβάσεων για το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι κίνηση πανικού και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το καυτό θέμα του Κτηματολογίου. Παράλληλα, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της μελέτης που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο κ. Λαλιώτης και άφησε αιχμές για τον τρόπο πληρωμής, καθώς και τον τρόπο επιλογής της εν λόγω εταιρείας.
Εισαγγελική εντολή για έρευνα των καταγγελιών
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη εις βάρος του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Μητσοτάκη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Σωτήρης Μπάγιας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες του κ.Κ. Λαλιώτη, ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι ο κ.Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε τη λιβεριανή εταιρεία Μέγιο Ινβέστμεντς Κορπορέισον για να καρπώνεται “μίζες από διευκολύνσεις”. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση του Αεροδρομίου των Σπάτων από την οποία ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο 100 δισ. δραχμές, σύμφωνα με το πόρισμα της πολυεθνικής εταιρείας εκτιμητών που συνέκρινε την αρχική σύμβαση του 1993, την οποία είχε μονογράψει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, και τη σύμβαση που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ το 1995.

Αντικείμενο της έρευνας, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στον εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών καθώς και εάν συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Σε περίπτωση, πάντως, που από την έρευνα προκύψουν ενδείξεις για συμμετοχή πολιτικών προσώπων, τότε η δικογραφία ­ σύμφωνα με το Σύνταγμα ­ θα διαβιβασθεί στη Βουλή για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.
3 δισ. αποζημίωση ζητούν οι βουλευτές της Ν.Δ.
Αποζημίωση τριών δισεκατομμυρίων δραχμών διεκδικούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη με αγωγή που κατέθεσαν χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι βουλευτές της Ν.Δ. Σάββας Τσιτουρίδης, Νικόλαος Λέγκας και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

Αφορμή για την προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τους συγκεκριμένους βουλευτές τους οποίους ­ όπως υποστηρίζουν στην πολυσέλιδη αγωγή τους ­ συνέδεσε με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα κ.Γ. Γεράκη για την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Οι τρεις πολιτικοί στο ιστορικό της αγωγής τους περιλαμβάνουν τις επίμαχες κατά την άποψή τους δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και αναφέρουν ότι μέσα από τις δηλώσεις του κ.Κ. Λαλιώτη «φέρονται ονομαστικά να “επηρεάζουν” λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα τον εισαγγελέα κ. Γεράκη, και να διαμορφώνουν την κρίση των δικαστικών λειτουργών με γνώμονα “αόρατα οικονομικά συμφέροντα”. Ταυτόχρονα εμφανίζει τους ενάγοντες βουλευτές και γενικότερα την παράταξη την οποία υπηρετούν να είναι στενά συνδεδεμένοι με ομφάλιο λώρο με το γραφείο του εισαγγελέα κ. Γεράκη».

Και προσθέτουν ότι ο κ. Λαλιώτης παρουσιάζει ονομαστικά τους συγκεκριμένους πολιτικούς, ότι «δήθεν δυσφημούν και υπονομεύουν το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επιπλέον θεωρούν ότι σκοπός του υπουργού μέσω των δηλώσεών του ήταν «να πλήξει την προσωπικότητα των εναγόντων και να προσβάλει την τιμή και την υπόληψή τους τόσο στο σώμα των ψηφοφόρων τους όσο και στην κοινή γνώμη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “