Αμηχανία στη Ρηγίλλης που ετοιμάζεται να απαντήσει με... εργασιοθεραπεία

Με εμφανή αμηχανία οι επιτελείς της Ρηγίλλης υποδέχθηκαν χθες τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Επισήμως προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα της πανηγυρικής επικράτησης του κ. Κ. Σημίτη, όμως κατ’ ιδίαν όλοι παραδέχονται ότι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που απαιτεί νέους τρόπους αντιμετώπισης. «Πολύ κακό για το τίποτα. Ούτε άλλαξε ούτε θα αλλάξει κάτι. Το μέλλον της Ελλάδας απαιτεί όραμα, σχέδιο και τόλμη. Απουσίαζαν όλα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή και στην οποία αξιολογήθηκε η επόμενη μέρα του συνεδρίου. Αυτή τη θέση θα επαναλαμβάνουν δημοσίως οι βουλευτές και θα επισημαίνουν ότι «τώρα περιμένουμε τον ανασχηματισμό τον οποίο θεωρούμε θέμα μείζονος σημασίας». Η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφα είναι σαφής: «Ο Πρωθυπουργός, βοηθούμενος και από τη διεθνή συγκυρία, οργάνωσε ένα συνέδριο όπως το ήθελε. Δεν πρόκειται να μπούμε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η διακυβέρνηση του τόπου».

«Έχει αντοχές»

Κορυφαία στελέχη όμως επισημαίνουν ότι το «ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι έχει αντοχές και τα στελέχη του ξέρουν να ενώνονται στα δύσκολα. Αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τη Ρηγίλλης διότι μπορεί σύντομα να βρεθούμε μπροστά σε νέα δεδομένα. Οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ έστειλαν με την ψήφο τους τρία βασικά μηνύματα. Ενίσχυσαν τον Κώστα Σημίτη, ”εξέλεξαν” δυνατό γραμματέα τον Κώστα Λαλιώτη και όρισαν διάδοχο του σημερινού προέδρου τον Γιώργο Παπανδρέου».

Πράγματι, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν αγνοεί αυτά τα δεδομένα. Και όσοι συνομιλούν μαζί του γνωρίζουν ότι ουδέποτε υποτίμησε ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και όταν εκείνο βρισκόταν στις χειρότερες στιγμές του. Μάλιστα όταν στις αρχές του καλοκαιριού οι περισσότεροι στη Ρηγίλλης πίστευαν ότι το συνέδριο θα δρομολογήσει την αρχή του τέλους της κυβέρνησης και εκτιμούσαν ότι η απόφαση του κ. Κ. Σημίτη να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο είναι «επιχείρηση αυτοκτονίας», ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνιστούσε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Και δεν έκρυβε την ενόχλησή του σε φαινόμενα αλαζονείας που έκαναν την εμφάνισή τους στη Ν.Δ.

Τώρα η Ν.Δ. ετοιμάζεται να απαντήσει στην κυβέρνηση με εργασιοθεραπεία ώστε να δώσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι τίποτα δεν άλλαξε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί στις εκλογές και ότι στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής παραθέτει γεύμα στους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταδείξει ότι εκείνος ενισχύει πλέον το ηγετικό του προφίλ εκτός Ελλάδος.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Κ. Καραμανλής συγκαλεί όλα τα κορυφαία όργανα του κόμματος. Το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσουν οι συντονιστές και το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Η Ντόρα

Ένα βήμα πιο πέρα από την επίσημη κομματική θέση προχώρησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη: «Από πλευράς εσωκομματικού ενδιαφέροντος, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τον σκοπό του. Ο κ. Κ. Σημίτης είναι ευχαριστημένος σήμερα με τον εαυτό του. Βέβαια δεν έχει εσωκομματικό άλλοθι πλέον και αυτό είναι σαφές», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι ενάμιση χρόνο ο κ. Σημίτης δεν κυβέρνησε ή δεν κυβέρνησε αποτελεσματικά. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με συνέδρια αλλά με την απόφαση του κ. Κ. Σημίτη να αποκτήσει πολιτική».

Επιθετικός με τον κ. Κ. Σημίτη ήταν ο κ. Π. Παυλόπουλος ο οποίος είπε ότι ο «Πρωθυπουργός δεν αμφισβητήθηκε διότι κάποιος πρέπει να πάρει το βάρος της επερχόμενης ήττας».

Αίσθηση προκάλεσε στη Ρηγίλλης η δήλωση του πρώην εκπροσώπου της Ν.Δ. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ζήτησε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του κόμματος έναντι του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Έχουμε το βασικό όπλο. Δεν αμφισβητείται μετά από πολλά χρόνια η ηγεσία μας. Αυτό σημαίνει ότι μ’ αυτό το όπλο μπορούμε να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς στην παραγωγή πολιτικής και στη διασφάλιση αυτής της υπεροχής μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Να διαμορφώσουμε μια δυναμική και μια προοπτική που θα μας φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “